Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Η στρατηγική ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ φέρνει νέο κύμα πλειστηριασμών το 2023

 
«ΚΟΚΚΙΝΙΖΟΥΝ» ΔΑΝΕΙΑ ΛΟΓΩ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
 

Μόνη «ασπίδα» ο μαζικός αγώνας για να μη χάσει καμία λαϊκή οικογένεια το σπίτι της

Ενα νέο «κύμα» πλειστηριασμών περιμένει από τις αρχές του 2023 τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, αφού αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός όσων δεν θα μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, εξαιτίας και της ακρίβειας αλλά κυρίως της αύξησης των επιτοκίων.

Ηδη, 1 στα 3 (32%) στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο, έχουν «κοκκινίσει» εκ νέου. Γι' αυτό, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει να φτάσουν οι πλειστηριασμοί τις 40.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022, έγιναν πάνω από 17.500 πλειστηριασμοί κατοικιών που έχουν δημεύσει οι τράπεζες εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων, με το 1/4 από αυτές να αλλάζουν χέρια. Αλλωστε, οι πλειστηριασμοί είναι από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και τραπεζίτες αναζητούν φόρμουλα, ώστε να εμφανίσουν πως με κάποιον τρόπο θα ελαφρύνουν τα χρεωμένα νοικοκυριά από την αύξηση των επιτοκίων (αναμένεται και νέα μέσα στον Δεκέμβρη ή τον Γενάρη). Στην πραγματικότητα, παρά τους λεονταρισμούς της κυβέρνησης, η ουσία είναι ότι ο μοναδικός τους καημός είναι να μην κινδυνεύσουν οι τράπεζες από συσσωρευμένα νέα «κόκκινα» δάνεια εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων. Η τεχνική λύση που σχεδιάζεται, προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου με τη μορφή κουμπαρά, στον οποίο οι τράπεζες θα ...συνεισφέρουν έτσι ώστε να δοθεί η επιδότηση. Μόνο που, όπως προκύπτει από πληροφορίες, αυτή η «συνεισφορά» θα είναι εθελοντική, ενώ δεν θα αφορά καθόλου τα δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί στα κοράκια των funds... Στην ουσία λοιπόν, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στην καλύτερη περίπτωση ή θα έχουν να περιμένουν κάποια ψίχουλα που δεν θα καλύπτουν καν τις αυξήσεις ή θα παραμείνουν απολύτως εκτεθειμένοι με κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους. Και αυτό, μόνο και μόνο για να μην πληγεί η κερδοφορία των τραπεζών, η οποία για το 2022 εκτιμάται στα 3,5 δισ. ευρώ!

Εργα και ημέρες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής για τα «κόκκινα» δάνεια, που υλοποιούν διαχρονικά η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Η ΝΔ με τον Πτωχευτικό Κώδικα υλοποιεί ένα από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της περιόδου Μεταπρογραμματικής Εποπτείας. Και γι' αυτόν το λόγο προχώρησε στη ρύθμιση που προβλέπει πως όσοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, στην καλύτερη περίπτωση, υπό όρους και με τη «δαμόκλειο σπάθη» των πλειστηριασμών πάνω από το κεφάλι, θα πληρώνουν νοίκι για 12 χρόνια στα κοράκια για να ζουν μέσα στα ίδια τους τα σπίτια! Εβαλε δηλαδή το «κερασάκι» στην τούρτα.

Ομως και στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολύ θράσος. Πριν ακριβώς 5 χρόνια, τότε στις δόξες του ΣΥΡΙΖΑ, που έκοβε τα ΕΚΑΣ, που δεν έκοβε τον ΕΝΦΙΑ αλλά έκοβε συντάξεις, που έβαζε κι άλλους νέους φόρους, τότε λοιπόν, στις μέρες δόξας ήταν που κατέθεσε και ψήφισε μια τροπολογία που αφορούσε τους πλειστηριασμούς. Αυτή προέβλεπε: Την «αυτεπάγγελτη δίωξη όσων διαταράσσουν την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των πλειστηριασμών». Στόχος της τροπολογίας ήταν εξής, όπως περιγράφεται στην εισηγητική έκθεση: «Οι ανωτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος, που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας πλειστηριασμών ως μέσων ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών».

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο ήταν στην κυβέρνηση:

- Οχι μόνο δεν παράτεινε την - έτσι κι αλλιώς τσεκουρωμένη - οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας, που ίσχυε μέχρι τότε, αλλά τροποποίησε το καθεστώς προς το πολύ χειρότερο. Επειτα έβαλαν στο παιχνίδι νέες έννοιες, τις «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης», δηλαδή τα όρια της εξαθλίωσης, αλλά και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Είναι η διάταξη που προβλέπει ότι για την προστασία της κύριας κατοικίας ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλλει ποσό «τέτοιο, ώστε οι πιστωτές του δεν θα βρεθούν, χωρίς τη συναίνεσή τους, σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης». Με λίγα λόγια, ο όποιος διακανονισμός θα πρέπει να εξασφαλίζει στα κοράκια όσα θα έβγαζαν αν έκαναν τον πλειστηριασμό.

- Ψήφισε τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που διευκολύνει τις μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κάθε είδους και καθιέρωσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Μάλιστα, το σκεπτικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μπορούσαν να λύσουν ένα μεγάλο πρόβλημα των ημερών: Οτι το ΠΑΜΕ και άλλοι φορείς μπλοκάριζαν στους πλειστηριασμούς που γίνονταν live σε συμβολαιογραφεία, εισπρακτικές εταιρείες και αλλού!

- Ψήφισε την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα «funds» (νόμοι 4354/2015 και 4389/2016), σύμφωνα με τις σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις.

Τώρα, 6 χρόνια μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι από την κυβέρνησή του τέθηκαν «αυστηροί όροι ελέγχου και κανόνων λειτουργίας των funds» «ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των δανειοληπτών». Παραμύθια. Δικαιολογίες για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Ο ένας έκανε πλειστηριασμούς και ο άλλος τις εξώσεις

Αν κάτι επιβεβαιώνεται από όλα αυτά, είναι ένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τους πλειστηριασμούς και η Νέα Δημοκρατία κάνει τις εξώσεις. Από την άλλη πλευρά, από την πλευρά των πολλών, όμως, επιβεβαιώνεται ακόμα ένα, αυτό που έγινε και σύνθημα, ότι «τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός! Κανένας μόνος! Παντού ξεσηκωμός». Οι νόμοι για την πρώτη κατοικία που έχουν ψηφίσει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, είναι άδικοι και πρέπει να καταργηθούν!

Κι αν υπάρχει μια «ασπίδα» για τη λαϊκή κατοικία από τράπεζες, κοράκια και επιχειρηματικούς ομίλους είναι ο μαζικός αγώνας για να μη χάσει κανείς το σπίτι του. Κάθε σπίτι λαϊκής οικογένειας που βγαίνει σε πλειστηριασμό να γίνεται σπίτι όλης της γειτονιάς, των σωματείων, των μαζικών φορέων κάθε περιοχής. Ηδη, πήραν μια πρώτη γεύση. Μόνο έτσι θα κοπεί ο αέρας στα κοράκια και στις κυβερνήσεις. Αντί για περισσότερους Πάτσηδες, ο λαός για να υπερασπιστεί τη ζωή του χρειάζεται περισσότερους κομμουνιστές βουλευτές που θα είναι μπροστά σε κάθε μάχη, όπως στο σπίτι στου Ζωγράφου και σε πόσες ακόμα γειτονιές και πόλεις της περιφέρειας.

Είναι κάτι παραπάνω από ώριμο τον 21ο αιώνα να κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη στέγη για όλους. Δεν λείπουν ούτε οι οικοδόμοι, ούτε οι πολιτικοί μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες, ούτε τα υλικά, ούτε καν τα κτίσματα. Αυτό που λείπει σήμερα είναι η οργάνωση της οικονομίας με προτεραιότητα την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με σκοπό να ζουν όλο και καλύτερα οι πολλοί αυτής της κοινωνίας.


ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ απέρριψαν 5 τροπολογίες του ΚΚΕ για την ανακούφιση του λαού!

Ούτε μία ούτε δύο αλλά πέντε τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ για την ανακούφιση του λαού απέρριψαν μέσα σε δύο μόλις βδομάδες από κοινού και «ασυζητητί» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Ολοι μαζί είπαν «όχι»:

-- Στην παύση των πλειστηριασμών σε βάρος της πρώτης - κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών στρωμάτων, το μόνο μέτρο που μπορεί να προστατεύσει ουσιαστικά τον λαό από τις άγριες διαθέσεις τραπεζών και funds.

Κατά τ' άλλα «τσακώνονται» για το ποιος έριξε πιο πολύ «αίμα» στους καρχαρίες των funds, και την ίδια ώρα κατέθεταν τις «εποικοδομητικές» τους προτάσεις για το πώς ο λαός θα πληρώσει από την άλλη τσέπη την αύξηση των επιτοκίων για να μην πληρώσουν οι τράπεζες και το κράτος.

-- Στο να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και ο Ειδικός Φόρος σε καύσιμα και Ενέργεια. Μέτρα αναγκαία για να πάρουν ανάσα τα λαϊκά νοικοκυριά, που στενάζουν από την ακρίβεια, χωρίς καμιά προοπτική στον ορίζοντα να μειωθούν οι τιμές.

Κατά τ' άλλα «αρπάζονταν» για το ποιος έχει το καλύτερο σχέδιο για τα «καλάθια καπαμά». Κι ενώ παρουσίαζαν τα «κοστολογημένα» και «στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών» καλάθια της πείνας, όλοι μαζί ψήφιζαν για την... εθελοντική φορολογία - φιλοδώρημα των εφοπλιστών κι ετοίμαζαν και νέα «πακετάκια» για τις «ενεργοβόρες» βιομηχανίες.

-- Στην επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, που θα ήταν πραγματική ανακούφιση.

Την καταψήφισαν αφού δεν «χώραγε» στο «αξιοπρεπές εισόδημα» που ορίζει η ΕΕ και στις αυξήσεις - ψίχουλα που προβλέπει ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, ο οποίος καθηλώνει τους μισθούς κάτω απ' όπου βρίσκονταν πριν από 13 χρόνια.

-- Στην επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους, όπως διεκδικούν οι εργαζόμενοι, δίνοντας έναν ηρωικό αγώνα όχι μόνο για τις δουλειές και τις οικογένειές τους αλλά και για να μη γίνει βορά στα μονοπώλια ο πολύτιμος ορυκτός πλούτος της χώρας.

Την απέρριψαν αφού είναι συνένοχοι για το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ και όσα σχεδιάζονται.

-- Στη ρύθμιση των χρεών ατομικής ασφάλισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, που ταλαιπωρούν χιλιάδες ασφαλισμένους.

Την απέρριψαν όλοι τους, την ίδια ώρα που μειώνουν μαζί τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και απαλλάσσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις από τις πιο στοιχειώδεις υποχρεώσεις απέναντι στα Ταμεία.

Η αντιλαϊκή «ομοφωνία» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ εξηγείται: Οχι βέβαια γιατί τα μέτρα αυτά είναι «μαξιμαλιστικά» ούτε επειδή «παραπέμπουν στον σοσιαλισμό», όπως λένε χυδαία. Αλλά γιατί προϋποθέτουν να χάσει το κεφάλαιο για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, γιατί απαιτούν σύγκρουση με τη στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης» και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που όλοι τους συνυπογράφουν «διαφωνώντας» μόνο στο από ποια τσέπη θα πληρώσει ο λαός.

Αλλη μια απόδειξη πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με στήριγμά του ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου