Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Οι τράπεζες μαζεύουν κέρδη και η κυβέρνηση κάνει ...εκκλήσεις


Νέες εκκλήσεις από την κυβέρνηση προς τις τράπεζες που συγκεντρώνουν κέρδη και από την αύξηση των επιτοκίων όταν οι δανειολήπτες στενάζουν και αυξάνεται ο κίνδυνος να βρεθούν σε πλειστηριασμό κι άλλα λαϊκά σπίτια. 

Η κυβέρνηση αφού αρχικά παρίστανε την εξοργισμένη από τη στάση των τραπεζών τις καλεί να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων και να μειώσουν τα επιτόκια των νέων δανείων και αναμένει μετά από 10 μέρες τις προτάσεις τους.

Αυτό είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ανέφερε ότι «το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια».

Αφού λοιπόν εξήγησε την ληστρική τακτική των τραπεζών, με βάση τους κανόνες της ΕΕ που στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών» και πρόσθεσε ότι «η πολιτεία ζητά από τις τράπεζες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» διότι «η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα».

Για τα «κόκκινα δάνεια» είπε ότι αναμένει πρόταση από τις τράπεζες σε δυο εβδομάδες σχετικά με τους ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες. Λέγοντας «θέλουμε πρόταση που το κόστος να το επωμιστούν οι τράπεζες».

Φαίνεται πως η επιδίωξη τόσο της κυβέρνησης όσο και των τραπεζών είναι καταλήξουν σε κάποια μέτρα που όμως δεν θα ανακουφίζουν τους δανειολήπτες και ούτε θα θίγουν τη ληστρική τακτική των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου