Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Κλιμάκωση του αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, κόντρα στην ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς


 ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

 Καλέσματα συνδικάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις 12 Δεκέμβρη συσκέψεις για την αγωνιστική κλιμάκωση

Με επίκεντρο τον νέο κρατικό προϋπολογισμό, που πετσοκόβει το λαϊκό εισόδημα, και διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, μπλόκο στο ξεσπίτωμα από τους πλειστηριασμούς πρώτης - κύριας κατοικίας, τα συνδικάτα συνεχίζουν τη μάχη δίνοντας το επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού στις 17 Δεκέμβρη, με συλλαλητήρια που οργανώνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Αττική, 16 συνδικαλιστικές οργανώσεις μέχρι στιγμής, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη, καλούν στο συλλαλητήριο της 17ης Δεκέμβρη στις 12.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, απευθύνοντας κάλεσμα και στα άλλα συνδικάτα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή τους και την προετοιμασία του.

Παράλληλα οργανώνουν σύσκεψη τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21),«για την καλύτερη οργάνωση της δράσης μας για την επιτυχία του παλλαϊκού παναττικού συλλαλητηρίου στις 17 Δεκέμβρη και την αγωνιστική μας κλιμάκωση μετά το συλλαλητήριο».

Το κάλεσμα συνυπογράφουν: Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Κλωστοϋφαντουργίας, Τύπου - Χάρτου, Υπουργείου Γεωργίας και Συνταξιούχων ΙΚΑ. Τα Συνδικάτα: Επισιτισμού, Τουρισμού, ΣΕΤΗΠ, Εμποροϋπαλλήλων, ΣΕΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», ΠΕΜΕΝ, «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ.

«Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική δεν υπάρχει ανοχή. Ούτε αναμονή για αυτούς που ξανά μας υπόσχονται προεκλογικά λύσεις στα προβλήματά μας. Κάθε κυβέρνηση παίρνει την αντιλαϊκή σκυτάλη από την προηγούμενη και τη δυναμώνει», σημειώνουν τα σωματεία και αναδεικνύουν: «Σωτηρία για τον λαό μπορεί να υπάρξει μόνο από τον ίδιο τον λαό. Μόνο η δική μας αγωνιστική δράση, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, η οργάνωσή μας μπορούν να δώσουν θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας! Μόνο η ενεργητική παρέμβασή μας στους χώρους δουλειάς, σε κάθε εργασιακό χώρο, μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα με αυξήσεις, με πραγματική ανακούφιση του εργαζόμενου λαού!».

Τα συνδικάτα απαιτούν: 825 ευρώ κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις 20% στον δημόσιο τομέα. Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες. Αμεση καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού, της 13ης και της 14ης σύνταξης.

Και καλούν τους μαζικούς φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των επιστημόνων, των φοιτητών, των γυναικών να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο διεκδικώντας: Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή ρεύματος και αερίου, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην Ενέργεια. Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές σε βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά. Κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις. Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.

Στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που φέρνει μεγαλύτερη ακρίβεια, φτώχεια και φορολογική αφαίμαξη σε βάρος του λαού, οργανώνουν και τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 12.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Λίγες μέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ πραγματοποιούν σύσκεψη συντονισμού για την αγωνιστική κλιμάκωση της πάλης.

Καλούν τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς.

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Χημικής Βιομηχανίας και Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει νέες αυξήσεις φόρων για τον λαό, που θα ξεπεράσουν τα 50 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που μοιράζει στους επιχειρηματικούς ομίλους 14 δισ. ευρώ. Ερχονται νέες περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, συνεχίζοντας την εγκληματική πολιτική ενάντια στη ζωή και στα δικαιώματά μας.

Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη:

Κλείνουν πτέρυγες νοσοκομείων από τις ελλείψεις σε προσωπικό, δεκάδες αίθουσες χειρουργείων δεν λειτουργούν.

Περιοχές της πόλης πλημμυρίζουν από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.

Συγχωνεύονται σχολεία, πολλά άλλα λειτουργούν σε κοντέινερ.

Δεκάδες λεωφορεία του ΟΑΣΘ συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός λειτουργίας, με την αναμονή στις στάσεις να φτάνει μέχρι και την μία ώρα».

Και τονίζουν: «Συνεχίζουμε από την πρώτη γραμμή του αγώνα, με την αισιοδοξία που πηγάζει από το δίκιο των διεκδικήσεων, από την ανάγκη για ζωή που δεν θα στενάζει με επιδόματα και voucher».

Συσκέψεις σε Εύβοια και Ξάνθη

Σε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών καλεί το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων των γραφείων του.

Την Κυριακή 4 Δεκέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία της πόλης η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου