Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Σφοδροί ανταγωνισμοί για την «επόμενη μέρα» της «ασφάλειας» και της αντιπαράθεσης στην Ευρώπη

 
«Μπαρούτι» μυρίζει ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς όλο και πιο έντονα τα κράτη του ΝΑΤΟ και η Ρωσία επιβεβαιώνουν ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι μόνο ένα μέρος του επικίνδυνου γεωπολιτικού ανταγωνισμού και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο διεύρυνσης του πολέμου.

Παράλληλα με την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία ξεπροβάλλουν και οι αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα για την «επόμενη μέρα» στην Ευρώπη, για τη λεγόμενη «αρχιτεκτονική ασφαλείας» της ηπείρου, ενώ η Ρωσία ξεκαθαρίζει ότι απορρίπτει οποιοδήποτε σχεδιασμό δεν την περιλαμβάνει.

Ως προς τις αντιθέσεις της Δύσης, ξεχωρίζουν οι κινήσεις της Γερμανίας με στόχο να πάρει το «πάνω χέρι» εντός του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, αλλά και οι διαφωνίες για τους όρους με τους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν διαπραγματεύσεις για τερματισμό του πολέμου. Οπως σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να μείνουν «ικανοποιημένες» από μια «διευθέτηση», ενώ προειδοποίησε για «διχασμό της Δύσης» εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ σε βάρος των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων.

40 δισ. από το ΝΑΤΟ για όπλα - Νέα συστήματα δοκιμάζει η Ρωσία

Με βασική ατζέντα να παράσχουν «περισσότερη αεράμυνα» στην Ουκρανία συναντήθηκαν την περασμένη βδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ενώ συζητήθηκε και το αίτημα του Κιέβου οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών πυραύλων «Patriot» που προσφέρει η Γερμανία στην Πολωνία να αναπτυχθούν στη δυτική Ουκρανία. Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι βρίσκονται σε συνομιλίες μεταξύ τους σχετικά με τη μεταφορά ή την ανάπτυξη «Patriot» στην Ουκρανία.

Στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ τονίστηκε μεταξύ άλλων η ζωτική στρατηγική σημασία της Μαύρης Θάλασσας, με την οποία συνδέεται άμεσα η σύγκρουση στην Ουκρανία, και το ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εξοπλίζει το Κίεβο για όσο χρειαστεί.

Συνολικά οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής περίπου 40 δισ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, σχεδόν όσο ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός της Γαλλίας. Σύμφωνα με ΝΑΤΟικό αξιωματούχο, τα αποθέματα όπλων των 20 από τα 30 κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας «εξαντλούνται αρκετά», αλλά τα υπόλοιπα 10 μπορούν ακόμα να προσφέρουν περισσότερα, ειδικά Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία.

Η Γερμανία σκοπεύει να παραδώσει στην Ουκρανία άλλα 7 άρματα μάχης «Gepard», μαζί με πυρομαχικά, την άνοιξη, καθώς η Ελβετία, η οποία διαθέτει αποθέματα πυρομαχικών για τα «Gepard», αρνείται να τα προμηθεύσει, επικαλούμενη το ουδέτερο καθεστώς της.

Στην Ιταλία, Βουλή και Γερουσία συμφώνησαν να συνεχιστεί η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία όλο το 2023, ενώ παράλληλα η Ρώμη «θα εργαστεί - σε συνεργασία με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ - υπέρ κάθε διπλωματικής πρωτοβουλίας με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Καθώς δε τα αποθέματα αδειάζουν επικίνδυνα, το ΝΑΤΟ προτίθεται να μετακινήσει στην Ουκρανία τα προηγμένα πυραυλικά συστήματα επιφανείας - αέρος (NASAMS) από χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η Ρωσία συνεχίζει «τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία υποσχόμενων οπλικών συστημάτων» για χρήση τους στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού.

Την Παρασκευή η Ρωσία δοκίμασε ένα νέο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στο Καζακστάν, στο πεδίο δοκιμών Sary Shagan. Επιπλέον, η ρωσική αμυντική βιομηχανία «Uralvagonzavod» παρέδωσε μια παρτίδα αναβαθμισμένων αρμάτων μάχης T-72B3M στα ρωσικά στρατεύματα.

«Καθήκον» της Γερμανίας η υπεράσπιση της Ευρώπης

Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Βερολίνου, την περασμένη βδομάδα, η Γερμανία δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες της να «ηγηθεί» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την «ασφάλεια στην Ευρώπη». Στην ατζέντα της Διάσκεψης - που συνδιοργανώθηκε με τη Νορβηγία - βρέθηκαν οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις της «νέας εποχής» σφοδρού γεωπολιτικού ανταγωνισμού μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η «αμυντική» συνεργασία στην Ευρώπη και η παραπέρα ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

«Στόχος μας είναι να γίνει αισθητή η παρουσία μας στην περιοχή με κάθε τρόπο», ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Κρ. Λάμπρεχτ.

Η αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη «περνάει» και μέσα από τη στήριξη στην Ουκρανία, και το Βερολίνο επισημαίνει ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται να έχουν εκπαιδευτεί από τις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις περίπου 5.000 Ουκρανοί στρατιώτες.

Η υπουργός Αμυνας υπενθύμισε μεταξύ άλλων: Την παράδοση του συστήματος αεράμυνας «Iris T» στην Ουκρανία, τον σταθμό επισκευής και συντήρησης «Panzerhaubitze 2000» στη Σλοβακία, την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας «European Sky Shield» και ενδεχομένως την αποστολή γερμανικών «Patriot» και «Eurofighter» στην Πολωνία, εφόσον το επιθυμεί η Βαρσοβία.

Κεντρικό καθήκον των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η «υπεράσπιση της ελευθερίας» στην Ευρώπη, «κάθε συμμάχου και κάθε εκατοστού του εδάφους της Συμμαχίας», υπογράμμισε ο καγκελάριος Ολ. Σολτς. Ο ίδιος έχει επίσης διακηρύξει ότι ο γερμανικός στρατός θα γίνει «ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος της Ευρώπης».

Στο μεταξύ, την ώρα που η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στη Λιθουανία αλλά διαφωνεί με το Βίλνιους αν θα είναι μόνιμη η γερμανική παρουσία εκεί, οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν ότι θα διατηρήσουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Λιθουανία. Μέχρι σήμερα τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται εκεί εκ περιτροπής.

Μόσχα: Η ΕΕ «υποτάσσεται πλήρως» στις ΗΠΑ

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να οικοδομήσουν «Ασφάλεια» χωρίς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, «αλλά δεν χρειαζόμαστε αυτού του είδους την Ασφάλεια», ξεκαθάρισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

Παράλληλα, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» των ευρωατλαντικών αντιθέσεων, υπενθύμισε τη συζήτηση στην ΕΕ για «στρατηγική αυτονομία» της. «Η ασφάλεια της Ευρώπης συνοψίζεται τώρα στην πλήρη υποταγή της στις ΗΠΑ», σχολίασε.

Νωρίτερα μες στη βδομάδα η Μόσχα ακύρωσε τις προγραμματισμένες συνομιλίες με την Ουάσιγκτον γύρω από τη συνθήκη New START. Ανέφερε πως αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία και κάλεσε σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις ρωσικές προτάσεις για τη «στρατηγική ασφάλεια».

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την Παρασκευή, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν προειδοποίησε τον καγκελάριο Ολ. Σολτς ότι η στρατιωτική υποστήριξη της Γερμανίας και της Δύσης προς την Ουκρανία είναι «καταστροφική», καθώς οδηγούν το Κίεβο «να απορρίπτει εντελώς την ιδέα οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων». Κάλεσε μάλιστα το Βερολίνο «να ξανασκεφτεί τη θέση του».

Ο Γερμανός καγκελάριος προέτρεψε τον Πούτιν σε διπλωματική λύση το συντομότερο δυνατό, που θα περιλαμβάνει «αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων».

Αλλά και η Κίνα - στον ανταγωνισμό της με τις ΗΠΑ - εκφράζει την άποψη πως η ΕΕ έχει συμφέρον για μια διπλωματική λύση στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικά ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, κάλεσε την ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης στον πόλεμο και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και βιώσιμης «αρχιτεκτονικής ασφαλείας» στην Ευρώπη.

Οι αντιθέσεις ΗΠΑ - ΕΕ γύρω από την «προοπτική» του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία αποτυπώθηκαν και κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν (βλ. και στη σελ. 40).

Ο Μακρόν υποστήριξε πως μια «βιώσιμη ειρήνη» σημαίνει μεν σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά ταυτόχρονα σημαίνει να γίνει αποδεκτή και από τα δυο μέρη μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Ο Γάλλος Πρόεδρος στάθηκε επίσης στις «επιπτώσεις του πολέμου στις οικονομίες μας», τονίζοντας πως «το κόστος του πολέμου δεν είναι το ίδιο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ».

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε πως σκοπεύει να έχει σύντομα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλ. Πούτιν, αφού συνομίλησε «σε βάθος» με τον Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν σκοπεύει άμεσα να επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, εκτός αν έδειχνε ενδιαφέρον να τερματίσει τον πόλεμο.

Απαντώντας, το Κρεμλίνο δήλωσε πως η Ρωσία επιθυμεί μια διπλωματική λύση και ο Πούτιν είναι πάντα ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ρωσίας, αλλά δεν υπάρχει βάση για συζήτηση, καθώς οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τα «νέα εδάφη» που προσάρτησε η Ρωσία.


Ε. Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου