Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σταματήσει κάθε ελληνική εμπλοκή!


-- Οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ, 21 και 22 Μάη, γίνονται ενώ εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τι θα περιλαμβάνει το διήμερο της πανελλαδικής δράσης; Με τι περιεχόμενο και με ποια συνθήματα καλείτε τον λαό να συμμετάσχει στη φετινή, 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, την Κυριακή 22 Μάη;

-- Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν κλιμάκωση ενός πλούσιου προγράμματος δραστηριοτήτων της ΕΕΔΥΕ, με δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχουν αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές. Η δραστηριότητα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, εμπλουτίζεται, μπαίνουν νέες δυνάμεις στον αγώνα.

Απευθύνουμε κάλεσμα στον λαό της Αττικής, να πάρει μέρος μαζικά στη Μαραθώνια Πορεία που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ και στην οποία καλούν δεκάδες σωματεία, γυναικείοι και φοιτητικοί σύλλογοι, άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος. Για να εκφραστεί η μαζική, μαχητική καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία και της εμπλοκής της χώρας μας σ' αυτόν, στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Να μην εγκλωβιστεί καμιά λαϊκή συνείδηση στη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα, που θέλει να στοιχίσει τον λαό πίσω από τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, που ευθύνονται για χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες.

Στο επίκεντρο όλης αυτής της δράσης, προβάλλουν μεγάλης σημασίας οι στόχοι: Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να σταματήσει, να ματαιωθεί οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός στις ιμπεριαλιστικές αποστολές. Αυτά είναι τα συνθήματα και το περιεχόμενο που δίνουν ουσιαστική αξία και νόημα στην 40ή Μαραθώνια Πορεία, που φέτος συμπίπτει κιόλας με τη μέρα δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η συμμετοχή στις πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς στην πράξη τη μνήμη του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη και των χιλιάδων αγωνιστών του κινήματος που πάλεψαν ενάντια στην τότε ΕΟΚ, στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην πρόσδεση της Ελλάδας σε όλα αυτά τα δολοφονικά εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών.

Αποτελεί ταυτόχρονα την πιο ουσιαστική απάντηση σε όλους όσοι χρησιμοποιούν το όνομα του Λαμπράκη και των άλλων αγωνιστών για να ξεπλύνουν τον ευρωατλαντισμό και τα κόμματά του, για να αποπροσανατολίσουν τη λαϊκή σκέψη και τον προβληματισμό από την επικίνδυνη πολιτική της υποταγής και της εμπλοκής στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που υπηρετούν πιστά, παραχαράσσοντας το περιεχόμενο της πάλης όλων αυτών των προσωπικοτήτων που γεννήθηκαν από το λαϊκό κίνημα, παρουσιάζοντάς τους αποκομμένους από αυτό.

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας!

-- Με αφορμή τον πόλεμο, κάποιοι ισχυρίζονται πως η «σωστή πλευρά» είναι με τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που υπερασπίζονται την «αμυνόμενη Ουκρανία» απέναντι στην «επιτιθέμενη Ρωσία». Υπάρχουν κι άλλοι που ισχυρίζονται ότι δεν είναι κακό να πάρει ένα μάθημα ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός από τη Ρωσία. Πώς απαντάτε;

-- Από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για έναν άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπου συγκρούονται από τη μια οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και από την άλλη η Ρωσία, και ότι το μάρμαρο το πληρώνουν ο ουκρανικός, ο ρωσικός και οι άλλοι λαοί της περιοχής.

Η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία εξάλλου - που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τη Σοβιετική Ενωση - είναι απότοκος των «αξιών» που καλλιέργησαν οι δυνάμεις του ευρωατλαντισμού μετά τις ανατροπές. Εχει τη δική τους φρικτή όψη. Σημαδεύεται από τον αντικομμουνισμό, την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την ασύδοτη δράση των μονοπωλίων, την καταστολή, τις επεμβάσεις.

Το ζήτημα για εμάς, λοιπόν, δεν έγκειται στο δίπολο «επιτιθέμενος - αμυνόμενος», αλλά σε ποια πλευρά θα σταθεί κανείς: Σ' αυτήν των μονοπωλίων, που διαγκωνίζονται αυτή τη στιγμή για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ουκρανίας ή άλλων περιοχών; 'Η στην πλευρά των λαών, που ζούνε από πρώτο χέρι τη φρίκη του πολέμου, με τους νεκρούς, τις καταστροφές, τους ξεριζωμένους πρόσφυγες; Που σκοτώνονται για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών, των ισχυρών στη μια και στην άλλη χώρα, ή αναγκάζονται να αφήσουν όπως - όπως τον τόπο τους για να σωθούν;

«Καλοί» και «κακοί» ιμπεριαλιστές δεν υπάρχουν. Γι' αυτό ο λαός δεν πρέπει να μπει στο ψευτοδίλημμα να διαλέξουμε στρατόπεδο ληστή. Τόσο οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όσο και η Ρωσία έχουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή, που είναι ξένα, εχθρικά προς τις ανάγκες και τα πραγματικά συμφέροντα των λαών.

Λαοί που για δεκαετίες ολόκληρες ζούσαν ισότιμα και μονοιασμένοι στο πλαίσιο του πολυεθνικού κράτους της ΕΣΣΔ. Από τη δεκαετία του '90, όμως, ζουν από πρώτο χέρι την εκμετάλλευση, τη φτώχεια. Γίνονται βορά στα δόντια του εθνικισμού, που αξιοποιείται για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των κάθε λογής επιχειρηματικών ομίλων. Είμαστε με τους λαούς, που έχουν τη δύναμη να βγουν στο προσκήνιο της Ιστορίας και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας και στο δρόμο αυτό βαδίζει το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Οταν αυτοί μιλάνε για ειρήνη, έρχεται πόλεμος

-- Ακούμε την κυβέρνηση να δηλώνει υπέρ της «ειρήνης και της σταθερότητας» και με αυτόν τον τρόπο να δικαιολογεί την εμπλοκή στον πόλεμο. Ακούμε όμως και τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει υπέρ της ειρήνης και να υποστηρίζει ένα «νέο αντιπολεμικό κίνημα». Πώς το σχολιάζετε;

-- «Οταν αυτοί που βρίσκονται ψηλά μιλάνε για ειρήνη, ο απλός λαός γνωρίζει πως έρχεται πόλεμος», έλεγε ο Μπρεχτ. Κι ακριβώς αυτός ο στίχος απαντά στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, που ισχυρίζονται ότι η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο έχει τάχα στόχο να διασφαλίσει την ειρήνη!

Ο,τι και να κάνουν, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και αποκαλύπτει ότι όλοι τους, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, πίνουν νερό στο όνομα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Συμφωνούν μέχρι κεραίας με τις επικίνδυνες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ, που προετοιμάζεται ήδη από το 2016 για το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα». Στηρίζουν με κάθε τρόπο την ΕΕ, που ενισχύει την επιθετική και επικίνδυνη Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ). Ομονοούν για την παραπέρα πρόσδεση της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που ως κυβέρνηση εγκαινίασε τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ, προετοίμασε την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, με την αναβάθμιση της βάσης στη Σούδα, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, την Αλεξανδρούπολη που έχει γίνει κόμβος προώθησης ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Αυτή την άκρως επικίνδυνη συμφωνία υλοποιεί η ΝΔ και θα τη φέρει ενισχυμένη προς κύρωση στη Βουλή το επόμενο διάστημα, διατηρώντας τις ήδη υπάρχουσες και σπέρνοντας και νέες βάσεις σε όλη τη χώρα.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ήταν τα κόμματα που υιοθέτησαν όλα τα προσχήματα για την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία το 1999, μακελεύοντας τον γιουγκοσλαβικό λαό. Ηταν τα κόμματα που ως κυβερνήσεις έστελναν ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στον Περσικό κ.ο.κ. και τώρα στέλνουν στη Μοζαμβίκη, αλλά και στη Βουλγαρία, στην Πολωνία, σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης!

Πραγματικά, η λίστα με τα έργα και τις ημέρες τους είναι μακρά, αποκαλύπτοντας όχι μόνο ότι λένε ψέματα, αλλά κυρίως ότι η «ειρήνη» για την οποία μιλάνε, είναι βουτηγμένη στο αίμα των λαών.

Το ίδιο ισχύει και για το «αντιπολεμικό κίνημα» που λανσάρουν τώρα οι δυνάμεις της λεγόμενης «Πρωτοβουλίας για την Ειρήνη». Θέλουν ένα «κίνημα» που αθωώνει τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και παίρνει θέση με τον έναν ιμπεριαλιστή απέναντι στον άλλο, επιχειρώντας τον εγκλωβισμό λαϊκών συνειδήσεων και στηρίζοντας την πολιτική της εμπλοκής της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι και το Διεθνές Γραφείο για την Ειρήνη (IPB) και τα παρακλάδια του στην Ελλάδα λειτουργούν ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για να ξεπλένουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ.

Για την ΕΕΔΥΕ, η πάλη για την ειρήνη είναι υπόθεση όλου του λαού. Είναι δεμένη με την πάλη για το μεροκάματο, τη μόρφωση, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Είναι πάλη ριζωμένη σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, σε κάθε γειτονιά. Η κατεύθυνση και ο προσανατολισμός της συγκρούονται με τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής, που έχει για προτεραιότητα το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους. Αυτό γεννά την εκμετάλλευση, τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους.

Αν κάτι αποδεικνύεται από τη δράση της ΕΕΔΥΕ για πάνω από 67 χρόνια, είναι πως η γραμμή πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στα μονοπώλια, οι ακατάλυτοι δεσμοί με τους εργαζόμενους και ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, κράτησαν την ΕΕΔΥΕ ζωντανή, στο τιμόνι του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Προχωράμε αξιοποιώντας τη θετική πείρα

-- Πόσο πιθανό είναι κατά τη γνώμη σας το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου; Μία πιο «ήπια εμπλοκή», όπως αυτή που υπερασπίζονται διάφορες δυνάμεις, πιστεύετε ότι μπορεί να προστατεύσει τη χώρα μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

-- Πιστεύουμε ότι η καύσιμη ύλη που έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή και συσσωρεύεται ακόμα περισσότερο με τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάνει ισχυρό το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Αυτό φανερώνουν η όξυνση των ανταγωνισμών, η κλιμάκωση της επιθετικότητας, οι εξοπλισμοί - μαμούθ, η συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός σε μια σειρά από «θερμές» εστίες σε όλη την υδρόγειο. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, τα σύννεφα του πολέμου έχουν πυκνώσει για τα καλά.

Στο φόντο αυτό, η παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας όχι μόνο δεν προστατεύει τον λαό, αλλά αντίθετα τον βάζει για τα καλά στο στόμα του λύκου. Καλούμε τον λαό να προβληματιστεί: Με ποιον τρόπο συμβάλλει στην ειρήνη η μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο; Με ποιον τρόπο συμβάλλει στην ειρήνη η αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και πολεμικού υλικού στο πλαίσιο των αποστολών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ κατά άλλων λαών;

Οι απολογητές της εμπλοκής παίζουν βρώμικο ρόλο και φέρουν βαριές ευθύνες. Αναπαράγουν την ευρωατλαντική προπαγάνδα, για να στοιχίσουν τον λαό πίσω από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, την αναβάθμισή τους στο μοίρασμα της λείας, να παρουσιάσουν ως δήθεν κοινά τα συμφέροντα του λαού με εκείνα των εκμεταλλευτών του.

Για εμάς, μοναδική διέξοδος αποτελεί το παραπέρα, αποφασιστικό δυνάμωμα του αγώνα για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Γιατί πιστεύουμε - και αποδεικνύεται και ιστορικά - ότι αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας, που απαντά στα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαών και ταυτόχρονα δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στη σύγχρονη αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική δράση. Αυτός ο αγώνας είναι που πρέπει να γίνει υπόθεση των εργαζομένων, της νεολαίας, όλου του λαού.

Υπάρχει θετική εμπειρία σε αυτή την κατεύθυνση από τη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που αποτελείται από εργατικά σωματεία, την ΕΕΔΥΕ, συλλόγους αυτοαπασχολουμένων, φοιτητικούς συλλόγους, την ΟΓΕ και άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος.

Η δράση που ανέπτυξε και αναπτύσσει η Επιτροπή φανερώνει ότι υπάρχει ένα διακριτό ρεύμα αντίστασης στην ομοβροντία της πολιτικής της εμπλοκής, ριζωμένο στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές, που είναι κρίσιμο να ενισχυθεί περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Σταθμό στην παραπέρα κλιμάκωση της δράσης μας αποτελούν η 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στην Αττική αλλά και οι παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ στις 21 - 22 Μάη και που στηρίζονται μαζικά από τα εργατικά σωματεία, γυναικείους και φοιτητικούς συλλόγους, φορείς του λαϊκού κινήματος.

Το πρωί στο Μαραθώνα, στην πορεία, στις περιοχές που θα περάσει και στον τερματισμό στο Πεντάγωνο, να μπούνε νέες δυνάμεις.

 Αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη που έδωσε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακού» 23-24 Απρίλη, η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, για το Διήμερο Πανελλαδικής Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, που στην Αττική θα κορυφωθεί με την 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, την Κυριακή 22 Μάη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου