Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Οι κατατρεγμένοι στη δομή του Ελαιώνα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους

 
Τις απειλές και τα εκβιαστικά διλήμματα που δέχονται για να αποδεχθούν τη μεταφορά τους σε άλλα απαράδεκτα καμπ κατήγγειλαν οι εναπομείναντες πρόσφυγες και μετανάστες στη δομή του Ελαιώνα, θύματα της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων όπου συμμετέχουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή, που επισκέφτηκε τις άθλιες εγκαταστάσεις που έχουν απομείνει στη δομή. Στο κλιμάκιο συμμετείχε επίσης η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.

Καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψης ήταν έκδηλη η αγωνία των ξεριζωμένων να ακουστούν, να μιλήσουν για τα προβλήματά τους, τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν και την ανάγκη να βρουν λύσεις. Συζήτησαν για δύο ώρες με τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, που τους μοίρασαν φυλλάδια με τις θέσεις του Κόμματος για το Μεταναστευτικό, στα Γαλλικά και στα Αγγλικά, και τους κάλεσαν να συσπειρωθούν στα σωματεία και τους φορείς του λαϊκού κινήματος, να αγωνιστούν από κοινού με όλους τους εργαζόμενους.

Πριν λίγες μέρες, στον χώρο αυτό, ΜΑΤ είχαν επιτεθεί στους πρόσφυγες και μετανάστες. «Μας απειλούν ότι θα κλείσει η δομή και αν αρνηθούμε να απομακρυνθούμε θα μας βγάλουν με το ζόρι, μας λένε ότι θα καταργήσουν το καθεστώς του ασύλου», αναφέρουν, με την απόγνωση ζωγραφισμένη στα βλέμματά τους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, οι άνδρες των ΜΑΤ, αδιαφορώντας για τις γυναίκες - μεταξύ τους και εγκυμονούσες - και τα μικρά παιδιά που βρίσκονταν απέναντί τους, συγκρούστηκαν με όσους αρνήθηκαν να φύγουν ...οικειοθελώς, ρίχνοντας χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, και τους χτύπησαν. Οπως καταγγέλθηκε, μάλιστα, δύο παιδιά πήγαν στο νοσοκομείο εξαιτίας των δακρυγόνων.

Σε απόγνωση και χωρίς προοπτική

Με ενδιαφέρον οι ξεριζωμένοι από τον τόπο τους άνθρωποι διαβάζουν τις θέσεις του ΚΚΕ στις γλώσσες τους

RIZOSPASTIS

Με ενδιαφέρον οι ξεριζωμένοι από τον τόπο τους άνθρωποι διαβάζουν τις θέσεις του ΚΚΕ στις γλώσσες τους
Οι ξεριζωμένοι που διαμένουν ακόμα εκεί είναι γύρω στους 630. Περίπου 150 είναι αιτούντες άσυλο. Κατά βάση είναι Αφρικανοί, ενώ υπάρχουν και πρόσφυγες από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ, χώρες που ισοπέδωσαν οι ιμπεριαλιστές. Κάποιοι βρίσκονται στον Ελαιώνα από το 2019, ενώ πριν ήταν στην αθλιότητα της Μόριας στη Λέσβο.

Οπως είπαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, οι περισσότερες αιτήσεις απορρίπτονται. «Δεν έχω άσυλο, δεν έχω ΑΜΚΑ, κόβουν τα λεφτά, το φαγητό, δεν είναι εύκολο να βρω δουλειά, δεν έχω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Αλλη φωνή απόγνωσης: «Δεν μπορούμε να έχουμε μια φυσιολογική ζωή. Να ενταχθούμε στην κοινωνία. Να φύγουμε αλλά πού να πάμε, στους δρόμους;».

Αλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, είναι καρκινοπαθείς ή χρειάζεται να υποβληθούν σε επέμβαση στα μάτια. Λένε με αγωνία: «Κάποιοι από εμάς θέλουν να βρίσκονται κοντά σε νοσοκομείο. Είναι μεγάλα τα διαστήματα που μεσολαβούν για να μπορούμε να εξεταστούμε».

Σε αυτόν τον ρημαγμένο χώρο κυκλοφορούν πολλά παιδάκια που προσπαθούν να παίξουν με ένα απλό παιχνίδι, ένα κροκοδειλάκι, ένα ποδήλατο, και μέσα στην αθωότητά τους επικοινωνούν σε διάφορες γλώσσες, κάποια και στα Ελληνικά. Πολλά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Κάποια είναι χωρισμένα και από τις μητέρες τους, που βρίσκονται σε άλλες χώρες, και ζουν με τους πατεράδες τους, αφού δεν μπορούν να φύγουν για να ενωθούν οι οικογένειες. Ολες οι γυναίκες που ζουν στη δομή, πολλές απ' αυτές μητέρες, εξασφαλίζουν το φαγητό το δικό τους και των παιδιών τους από τα αζήτητα των σούπερ μάρκετ.

Την ανάγκη να ακουστούν εξέφρασαν οι μετανάστες, που μάχονται να επιβιώσουν

RIZOSPASTIS

Την ανάγκη να ακουστούν εξέφρασαν οι μετανάστες, που μάχονται να επιβιώσουν
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο σχεδιασμός για το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα δεν γίνεται με κριτήριο τη στήριξη των προσφύγων, την αντιμετώπιση των απαράδεκτων συνθηκών τύπου φαβέλας μέσα στις οποίες ζουν και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσής τους, αλλά συνδυάζεται άμεσα με την ανάπλαση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που αυτή θα εξυπηρετήσει. Οι πενιχρές παροχές που είχαν οι πρόσφυγες έχουν εκμηδενιστεί σήμερα. Οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται σωρηδόν, μία και δύο φορές, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση πουθενά.

Θολή είναι και η ενημέρωσή τους για το πού θα οδηγηθούν μετά την απομάκρυνσή τους (Ριτσώνα, Σχιστό, Κόρινθο ή αστεγία), ενώ δεν εξασφαλίζεται ούτε η απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαίδευσης των παιδιών Δημοτικού και Γυμνασίου στα σχολεία όπου φοιτούσαν μέχρι τώρα. Πολλά παιδιά που βρίσκονται στη δομή, κάποια από τα οποία έχουν μάθει και να μιλούν Ελληνικά, δεν ξέρουν τι θα γίνει τη νέα σχολική χρονιά... Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας μητέρας από το Ιράκ με 6 παιδιά, που μένουν μόνα τους και τα φροντίζουν τα μεγαλύτερα αδέρφια τους, γιατί εκείνη δουλεύει. Πήγαιναν σχολείο, όμως φέτος δεν ξέρουν τι θα κάνουν.

ΚΚΕ: Να δοθεί λύση για τη διαμονή και τη φοίτηση των παιδιών

Οι άνθρωποι και οι εγκαταστάσεις στον Ελαιώνα παραδίδονται στην εγκατάλειψη, με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΕΕ

RIZOSPASTIS

Οι άνθρωποι και οι εγκαταστάσεις στον Ελαιώνα παραδίδονται στην εγκατάλειψη, με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΕΕ
Σε δήλωσή του ο Κώστας Παπαδάκης καταδίκασε την απάνθρωπη καταστολή της κυβέρνησης από τα ΜΑΤ στα άγρια μεσάνυχτα, «προωθώντας το σχέδιο καταστολής σε όλα τα επίπεδα, και στα σύνορα, με αυτά που ζήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, με τους εγκλωβισμένους στις νησίδες πρόσφυγες, με τα πλεούμενα πτώματα, με τις καραβιές των ξεριζωμένων οι οποίοι στο τέλος κατέληγαν νεκροί και τραυματίες». Τόνισε την ανάγκη «αυτοί οι άνθρωποι να μη στέλνονται από φαβέλα σε φαβέλα, από κέντρα με άθλιες συνθήκες σε άλλα απαράδεκτα κέντρα, αλλά να πάνε σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, με δυνατότητες στήριξής τους, σε ξενοδοχεία, ξενώνες, κατοικίες. Που να είναι εντός της περιοχής όπου βρίσκονται όλη αυτήν την περίοδο, που να έχουν και πρόσβαση σε δουλειά με δικαιώματα και ταυτόχρονα να μπορούν τα παιδιά να συνεχίσουν να φοιτούν στα ίδια σχολεία όπου φοιτούσαν».

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία απέλαση, καμία επαναπροώθηση, κανένας απαράδεκτος εγκλωβισμός σε υποδομές - φυλακές. Μετέφερε τις καταγγελίες των μεταναστών ότι το τελευταίο διάστημα δέχονται απειλές και εκβιαστικά διλήμματα προκειμένου να αποδεχτούν τη μεταφορά τους σε άλλα απαράδεκτα camp, κατήγγειλε με τη σειρά του αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και απειλές, και εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και σε όλους τους εκμεταλλευόμενους από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Κατήγγειλε ακόμα «την πολιτική της ΕΕ, τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, τον Κανονισμό του Δουβλίνου, όλους αυτούς τους Κανονισμούς και τις Συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής της ΝΔ που επί της ουσίας εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες». Και απαίτησε «εδώ και τώρα να χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και να πάνε στις χώρες τελικού προορισμού τους, να υπάρξουν γρήγορες διαδικασίες ασύλου προκειμένου να πάνε στις χώρες όπου επιθυμούν, και γι' αυτούς που βρίσκονται στην Ελλάδα να υπάρχει δυνατότητα να ζήσουν αξιοπρεπώς, με δουλειά με δικαιώματα, με ένα ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής ένταξης γι' αυτούς και τα παιδιά τους».

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των ξεριζωμένων, έχοντας καταθέσει μάλιστα ειδική Ερώτηση στη Βουλή για τη δομή του Ελαιώνα. Εχει παρέμβει επίσης μέσω των εκλεγμένων του με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Αθήνας, ενώ στηρίζει τις κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων.


Π. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου