Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Νέο κάλεσμα συνεργασίας για διατήρηση της ΝΑΤΟικής «ασφάλειας»


Ικανοποιημένη που παρά τις διαφορές τους Ελλάδα και Τουρκία διαγκωνίζονται για τη συνεισφορά τους στο ΝΑΤΟ, η Ουάσιγκτον έσπευσε και την Παρασκευή να ζητήσει περαιτέρω ενίσχυση των διμερών παζαριών με στόχο τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής «ειρήνης και ασφάλειας».

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις τουρκικές κατηγορίες σχετικά με τη ΝΑΤΟική προσφορά της Ελλάδας, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Αναφερόμενος ειδικά στα συστήματα S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη, είπε ότι «η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA» και πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας».

Στο μεταξύ, η Αγκυρα εξακολούθησε να επικρίνει την Ελλάδα για ...ασυνέπεια απέναντι στους ΝΑΤΟικούς της συμμάχους. Ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος την Παρασκευή πέταξε με F-16 πάνω από το Αιγαίο, επαναφέροντας τα περί «κλειδώματος» τουρκικού F-16 από ελληνικά συστήματα είπε πως «το ΝΑΤΟ και οι τρίτες χώρες θα πρέπει να δουν τι κάνει η Ελλάδα (...) Περιμένουμε να είναι αντικειμενικοί (...) Ως Τουρκία συνεχίζουμε το έργο μας ως της χώρας που αναλαμβάνει το βάρος του ΝΑΤΟ και των συμμάχων μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε στο θέμα αυτό».

Παράλληλα κατηγόρησε την Αθήνα για «αθυροστομία» στην οποία «εμείς πάντα και παντού απαντούσαμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», συνιστώντας ξανά «στους συνομιλητές μας να παίρνουν μαθήματα από την Ιστορία» και καταλήγοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο, δεν θα παραβιάσουν τα δικαιώματα ούτε τα δικά μας ούτε των Κυπρίων αδελφών μας, και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως κάναμε μέχρι σήμερα».

Ο δε Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είπε ότι «η Ελλάδα δεν έχει αξία για το ΝΑΤΟ», αλλά και ότι «το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό μόνο με την Τουρκία».

Στο μεταξύ η διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων του NATO, ένα 24ωρο αφότου «κατέβασε» ανάρτηση για την «ημέρα της νίκης» επί του ελληνικού στρατού το 1922 (30ή Αυγούστου), στην οποία αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση, επανήλθε με νεότερη ανάρτηση όπου τονίζει ότι την Τρίτη συνεχάρη «τη σύμμαχό μας Τουρκία με αφορμή την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεών της. Είμαστε ευγνώμονες που έχουμε την Τουρκία ως το φιλοξενών έθνος μας. Και ευχαριστούμε και τους τριάντα Συμμάχους για τη συνεισφορά τους στη Συμμαχία μας. Είμαστε πιο δυνατοί μαζί».

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη

Στο μεταξύ ο Κυρ. Μητσοτάκης υποδέχτηκε χτες στην Αθήνα τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, επ' ευκαιρία της δωρεάς ενός από τα ελληνικά κυβερνητικά αεροσκάφη τύπου Embraer EMB-135 στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στη συνάντηση συζήτησαν τις εξελίξεις στα Ενεργειακά, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει ότι «λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στο μέτωπο της οικονομίας τουλάχιστον, προδιαγράφονται ζοφερές μέρες» για τον λαό προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, και να ζητάει από την ΕΕ «να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες».

Συζήτηση έγινε και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «ρητορικές ακρότητες της Τουρκίας, οι οποίες δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι εμείς καθ' οποιοδήποτε τρόπο θα αλλάξουμε την υπεύθυνη στάση με την οποία αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα ζητήματα», ουσιαστικά διαβεβαιώνοντας ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την «πίστη» στην ευρωατλαντική συνοχή στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Ν. Αναστασιάδης στηλίτευσε «τις απειλές που δέχεται τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, και όχι μόνο, από μία κατά τ' άλλα υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Για το Ουκρανικό έβαλε θέμα για τις κυρώσεις που επιβάλλονται, «πλείστες όσες των οποίων δυστυχώς δεν είναι στοχευμένες, πλήττουν κατά κύριο λόγο τα ευρωπαϊκά κράτη, αντί του στόχου που θα έπρεπε να ήταν το καθεστώς της Ρωσίας, που είναι και υπαίτιο για τον πόλεμο», ενώ τόνισε ότι «η στενή μας συνεργασία στην αντιμετώπιση των απειλών, αλλά και στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής, είναι σημαντικότατη και για τις χώρες μας και για την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου