Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση


Η Ρωσία χτίζει «αξιόπιστη γραμμή άμυνας» στη Χερσώνα, λένε οι φιλορωσικές αρχές

 Στο φόντο της ανακοίνωσης της Ρωσίας περί αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του Δνείπερου στη Χερσώνα και την επιφυλακτικότητα Κιέβου και ΝΑΤΟ για την εξέλιξη αυτή, συνεχίζονται σφοδρές συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία, με επίκεντρο τις περιοχές που προσάρτησε η Μόσχα.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων «RIA Novosti», τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας απέκρουσαν τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές δυνάμεις στα ρωσικά στρατεύματα στη Χερσώνα κατά τη μετάβαση των μονάδων στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.

«Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους χθες το βράδυ, συμπεριλαμβανομένων των HIMARS, που προσπάθησαν να χτυπήσουν τη γέφυρα Αντονόφσκι και τα πλωτά μέσα, μέσω των οποίων οι ρωσικές δυνάμεις μετέβησαν στην αριστερή όχθη», ανέφερε.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια επικεφαλής της διοίκησης της Χερσώνας, Εκατερίνα Γκουμπάρεβα, δήλωσε στο «RIA Novosti» ότι τα ρωσικά στρατεύματα χτίζουν μια αξιόπιστη γραμμή άμυνας στην αριστερή όχθη του Δνείπερου. Πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατασκευάζουν διάφορα είδη αμυντικών οχυρώσεων κατά μήκος ολόκληρης της αριστερής όχθης του ποταμού.

Προληπτικά ρωσικά πλήγματα στη Ζαπορίζια

Εξάλλου, ο Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, μέλος του συμβουλίου της φιλορωσικής περιφερειακής διοίκησης της Ζαπορίζια, δήλωσε, στο ίδιο ΜΜΕ, ότι ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε προληπτικά πλήγματα κατά των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

«Τώρα ο στρατός μας έχει αρχίσει να εξαπολύει προληπτικά χτυπήματα που σκορπίζουν τις εχθρικές δυνάμεις, τις καταστρέφουν, αλλά δεν μας επιτρέπουν να συγκεντρώσουμε τη γροθιά μας για μια επίθεση», είπε.

«Τα κύρια πλήγματα γίνονται κατά αποθήκες πυρομαχικών, όπλων και εχθρικών θέσεων. Επίσης, έγιναν στη δεξιά όχθη του Δνείπερου για να καταστείλουν θέσεις βολής στη Νικόπολη και στο Μαργκάνετς, από όπου γίνονται συνεχώς επιθέσεις στο έδαφος όπου βρίσκεται το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια», πρόσθεσε. Έκανε επίσης λόγο για συσσώρευση Πολωνών μισθοφόρων στη Ζαπορίζια.

Νοτιοκορεατικά όπλα στην Ουκρανία μέσω των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, αμείωτη συνεχίζεται η ροή όπλων από τις ΗΠΑ και τις άλλες ΝΑΤΟικές χώρες προς το Κίεβο.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Σεούλ για την αγορά ποσότητας οβίδων του πυροβολικού προκειμένου να καλυφθούν εν μέρει οι ανάγκες του πυροβολικού της Ουκρανίας στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θέλει να αγοράσει οβίδες 155 χιλιοστών για να σταλούν στην Ουκρανία.

Εξήγησε πως η χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί ήδη από το Κογκρέσο καλύπτει το κόστος, ενώ σημείωσε πως δεν είναι σαφές το εάν τα πυρομαχικά θα σταλούν στην ουκρανική επικράτεια από το αμερικανικό έδαφος ή όχι.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, πάντως, επέμεινε πως η θέση του, που είναι να μη χορηγεί θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δεν έχει αλλάξει, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες διεξάγονται «με προϋπόθεση πως οι ΗΠΑ θα είναι ο χρήστης» των πυρομαχικών.

Εξάλλου, ένας Ιάπωνας, που μαχόταν στο πλευρό στρατιωτικών της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας, σκοτώθηκε αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Τόκιο, πρόκειται για το πρώτο θύμα αυτού του πολέμου από την Ιαπωνία.

Ο νεαρός, περίπου είκοσι ετών, σκοτώθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μάχης, εξήγησε στον Τύπο ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.

«Παράλογοι» οι όροι Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Άνω Δούμα) της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καράσιν, δήλωσε χθες ότι οι όροι που έβαλε ο Ουκρανός πρόεδρος για την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου είναι παράλογοι.

«Ο Ζελένσκι αδυνατεί να καταλάβει ότι οι παράλογες προϋποθέσεις για την έναρξη των επαφών καταδικάζουν την ίδια τους την οργάνωση. Η παιδιάστικη επιθυμία του για επιδεικτική αδιαλλαξία είναι απλώς απελπιστική!», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι στις 8 Νοέμβρη, ο Ζελένσκι απαρίθμησε τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα. Ανάμεσα σε αυτές είναι «η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, ο σεβασμός του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η αποζημίωση για όλες τις απώλειες που προκλήθηκαν από εχθροπραξίες, η τιμωρία κάθε εγκληματία πολέμου, καθώς και εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί».

(Πηγή: «Ria Novosti», TASS, «Reuters»)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Ολοκληρώθηκε το πέρασμα του ρωσικού στρατού ανατολικά του Δνείπερου

Την ολοκλήρωση του ελιγμού των ρωσικών στρατευμάτων στην αριστερή όχθη του Δνείπερου ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι η μεταφορά των ρωσικών στρατευμάτων στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου ολοκληρώθηκε στις 5 το πρωί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατός δεν άφησε ούτε ένα κομμάτι στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων στη δεξιά όχθη. Σχηματισμοί και στρατιωτικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατέλαβαν προετοιμασμένες αμυντικές γραμμές και θέσεις.

«Δεν επιτρεπόταν η απώλεια προσωπικού, όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και υλικού της ρωσικής ομάδας στρατευμάτων», δήλωσε ο Κονασένκοφ. 

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας σημείωσε ότι όλοι οι άμαχοι που ήθελαν να εγκαταλείψουν τη δεξιά όχθη της περιοχής Χερσών βοηθήθηκαν στην εκκένωση.

(Πηγή: Ren.tv)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου