Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Η συγκλονιστική συμμετοχή δίνει ανάταση, προμηνύει την αποφασιστική κλιμάκωση


 «Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Όλοι στα συνδικάτα - όλοι στον αγώνα» το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τη συνέχεια

 Μια νέα αφετηρία για κλιμάκωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, κλάδο και γειτονιά διαμορφώνει η μεγάλη επιτυχία της προχτεσινής πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας.

Η εντυπωσιακή συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στις πάνω από 75 πόλεις πανελλαδικά, σε πολλές από τις οποίες καταγράφηκαν οι πιο μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, έστειλε μήνυμα ξεσηκωμού.

Εδωσε, ταυτόχρονα, ξεκάθαρη απάντηση σε όσους κάνουν τη ζωή του λαού «κόλαση» με την ακρίβεια και το δυσβάσταχτο κόστος ζωής, τους καθηλωμένους μισθούς, τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων και των εργασιακών σχέσεων, τη δραματική υποβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας.

Τα αυξημένα ποσοστά των εργαζομένων που δήλωσαν απεργοί σε εργοστάσια και εργοτάξια, καταστήματα και αποθήκες, επιχειρήσεις του ιδιωτικού και υπηρεσίες δημόσιου τομέα, αποτύπωσαν την ανταπόκριση που συνάντησε το κάλεσμα των συνδικάτων στους εργαζόμενους να βγουν μπροστά και να παλέψουν απέναντι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία. Εβγαλε έξω από τους τέσσερις τοίχους του χώρου δουλειάς το «δεν πάει άλλο» που νιώθει κάθε εργάτης, που βλέπει τον μισθό του να εξανεμίζεται το πρώτο 10ήμερο του μήνα. Ηταν ένα ηχηρό χαστούκι σε κυβέρνηση και εργοδοσία που κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, καλώντας τους να πουν κι «ευχαριστώ» για τα «κουπόνια» και τα ψίχουλα που μοιράζουν.

Η συμπόρευση μικρών επαγγελματιών, βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, φοιτητών και μαθητών με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, αναδεικνύει τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν, για να δυναμώσει το κοινό τους μέτωπο, ο συντονισμός σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων - επιχειρηματικών ομίλων που τους τσακίζει για να προστατεύσει την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Από χτες, η ολοκλήρωση της απεργιακής κινητοποίησης έχει ήδη δώσει τη σκυτάλη στην επόμενη μέρα, με τα σωματεία να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να μεταφερθούν ο παλμός και η μαχητικότητα των κινητοποιήσεων σε κάθε χώρο δουλειάς, για να οργανωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η συνέχεια και η κλιμάκωση.

Μια κλιμάκωση που θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα τόσο στις διεκδικήσεις των σωματείων, αφού τώρα ο «πήχης» μπαίνει ακόμα πιο ψηλά και καταγράφεται η γενικευμένη απαίτηση για αυξήσεις στους μισθούς και άλλες διεκδικήσεις, όσο και στην ίδια την αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων.

Κύκλωσαν το Σύνταγμα και κατέκλυσαν όλους τους δρόμους

Σύσσωμη η Γραμματεία της ΠΣΟ στη συγκέντρωση της Αθήνας

Στην απεργιακή συγκέντρωση παρευρέθηκε σύσσωμη η Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, με συνδικαλιστές από όλες τις ηπείρους και επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Πάμπη Κυρίτση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων της χώρας μας. «Solidarity with the workers of Greece», έγραφε το πανό που κρατούσαν οι συνδικαλιστές, ενώ στο μπλοκ τους «χρώμα» έδιναν οι σημαίες της ΠΣΟ και των συνδικάτων τους.

«Οι εργαζόμενοι της Ελλάδας δεν είμαστε μόνοι», τόνισαν τα σωματεία από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης και ενημέρωσαν τους διαδηλωτές για τις απεργιακές μάχες που δίνουν οι εργαζόμενοι σε Βέλγιο και Γαλλία. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι συγκεντρωμένοι υποδέχθηκαν με θερμό χειροκρότημα τους ξένους συνδικαλιστές, τα ονόματα των οποίων ανακοινώθηκαν ένα ένα.


ΠΑΜΕ: Η συγκλονιστική συμμετοχή στέλνει μήνυμα ξεσηκωμού σε κάθε χώρο δουλειάς


Τις μαζικές και επιτυχημένες απεργιακές συγκεντρώσεις των Σωματείων στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της χώρας χαιρετίζει το ΠΑΜΕ.

«Η συγκλονιστική συμμετοχή των εργαζομένων δείχνει το δρόμο της σύγκρουσης με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κυβέρνηση, στον διεκδικητικό αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για φτηνό ρεύμα και τρόφιμα», σημειώνει και προσθέτει:

«Σήμερα η οργή και η αγανάκτηση που όλος ο εργαζόμενος λαός νιώθει έγινε δυναμική, μαζική συμμετοχή στον αγώνα, συμμετοχή στην απεργία. Οι εικόνες με το εργατικό ποτάμι να κατακλύζει κάθε δρόμο του κέντρου της Αθήνας δεν μπορεί να κρυφτεί.

Με τις σημερινές μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις οι χιλιάδες εργαζόμενοι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα σε κράτος και εργοδοσία ότι δεν θα πεινάσουν, δεν θα κρυώσουν, δεν θα μπουν στο στόχαστρο οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες για τα κέρδη των λίγων.

Απαιτούμε ΤΩΡΑ να αυξηθούν οι μισθοί μας, να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όλοι οι φόροι στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, να υπάρξει γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές τους.

Με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία από εκατοντάδες εργασιακούς χώρους δόθηκε απάντηση σε όλους αυτούς που κάνουν τη ζωή μας κόλαση για να θησαυρίζουν μια χούφτα παράσιτα και στη βαρβαρότητα που μας καταδικάζουν.

Σε αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, μπαίνουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, με την αισιοδοξία που πηγάζει από το δίκιο των διεκδικήσεων, από τη ζωή μας που δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα ψίχουλα, τα vouchers και τα pass. Πηγάζει από τη δύναμη των συλλογικών μας διαδικασιών που μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους, να ρίξουν στα σκουπίδια τον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη, να σπάσουν την τρομοκρατία, την καταστολή, το φακέλωμα και τα εμπόδια που βάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και κυβερνήσεις τους.

Η απεργία είναι μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα. Μήνυμα ξεσηκωμού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιοχή. Τώρα είναι ανάγκη ο εργαζόμενος λαός να βγει πρωταγωνιστής στο προσκήνιο για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Ολοι στα συνδικάτα - Ολοι στον αγώνα!».

2 σχόλια:

  1. Ηταν μια θαυμάσια μέρα
    Ο δρόμος είναι μπροστά και δεν είναι, δεν ήταν ποτέ καθόλου εύκολος. Εχει νίκες. Εχει ήττες. Χαρές και απογοητεύσεις. Βήματα μπροστά και βήματα πίσω.

    Αλλά είναι και ο μόνος πραγματικά αναγκαίος και εφικτός. Ο μόνος δρόμος που αξίζει να περπατηθεί.

    Και χθες ήταν μια θαυμάσια μέρα σε αυτόν το δρόμο.
    .imerodromos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΕΡΓΙΑ

    Όσοι σήμερα απεργούν,
    το δίκιο τους ζητάν να βρούν.
    Με το κεφάλι τους ψηλά
    και τα στήθη τους μπροστά,
    πάντα τον αγώνα δίνουν,
    το αίμα πια να μην τους πίνουν.
    Στο λαιμό τους κρεμασμένη,
    η απόλυση περιμένει,
    μα εκείνοι δεν λυγάνε,
    μήτε αφέντη προσκυνάνε.
    Με σφιγμένες τις γροθιές,
    προχωράνε στου αγώνα τις γραμμές,
    Πρωτοπόρα εργατιά,
    σεις τα νιάτα κι’ η δροσιά.
    Πλάι σας θα περπατώ,
    και μπαστούνι ας κρατώ.
    Στον αγώνα όλοι αν μπούμε,
    τότε το δίκιο μας θα βρούμε.
    Εμπρός λοιπόν γέροι και νιοί,
    ας πορευτούμε όλοι μαζί,
    να ομορφύνει η ζωή.



    ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

    Χτες και πάλι στην πορεία,
    του αγώνα οι φωνές,
    ακουστήκαν δυνατές,
    τα όνειρα μας ταξιδέψαν
    κι’ οι ελπίδες μας ζωντανέψαν.
    Αν δε σηκώσεις το κεφάλι,
    συ ταλαίπωρε χαμάλη,
    που όλα τα βάρη της ζωής,
    στη ράχη σου έχεις φορτωθεί,
    άσπρη μέρα δε θα δεις.
    Οι αφεντάδες σου οι πλάνοι,
    που λουρί σου έχουν βάλει,
    θα σε έχουν κάτσε – σήκω
    και θα σου μιλάν για δίκιο.
    Όμως δίκιο δε θα δεις,
    στον αγώνα αν δε μπεις.
    Τη φωνή σου να ενώσεις,
    με άλλους σκλάβους που ξυπνήσαν
    και τα πλάνα λόγια αφήσαν.
    Του αγώνα οι φωνές,
    όταν γίνουνε πολλές,
    αδικίες θα γκρεμίσουν
    και το δίκιο θα το χτίσουν.

    Τάνια Νομικού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου