Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή

24/12/1818

Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ.

24/12/1845

Γεννιέται ο δευτερότοκος γιος του Δανού βασιλιά Χριστιανού Θ’ Γεώργιος Γλύξμπουργκ, κατοπινός βασιλιάς της Ελλάδας (Γεώργιος Α’).

24/12/1914

Παραμονή Χριστουγέννων του, μέσα στις σφαγές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες παραγματοποιούν μαζική ανταρσία, εγκαταλείπουν τα χαρακώματα, μοιράζουν δώρα και παίζουν ποδόσφαιρο.

24/12/1917

Πραγματοποιείται το 1ο Πανουκρανικό συνέδριο των Σοβιέτ στο Χάρκοβο. Η Ουκρανία ανακηρύσσεται Σοβιετική δημοκρατία.

24/12/1919

Οι εργαζόμενοι του Ιρκούτσκ εξεγείρονται αναγκάζοντας την αντεπαναστατική κυβέρνηση του ναυάρχου Κολτσάκ να εγκαταλείψει την περιοχή. Λίγες μέρες αργότερα συλλαμβάνεται και ο ίδιος ο Κολτσάκ.

24/12/1930

Έπειτα από κινητοποιήσεις σε μια σειρά πόλεις της Ελλάδας, οι Επιτροπές Ανέργων πετυχαίνουν τη χορήγηση συσσιτίων στους ανέργους.

24/12/1935

Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης Άλμπαν Μπεργκ.

24/12/1940

Με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Ιατρίδη, το υποβρύχιο «Παπανικολής» βυθίζει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά μεταγωγικά, που μετέφεραν πολεμικό υλικό στο ελληνοϊταλικό μέτωπο.

24/12/1943

Αρχίζει η μεγάλη επίθεση των σοβιετικών στρατευμάτων για την απελευθέρωση της Ουκρανίας, η οποία διήρκεσε έως τις 14 Απριλίου 1944 και κατέληξε με την πλήρη καταστροφή 18 Γερμανικών και Ρουμανικών μεραρχιών, καθώς και τον αποδεκατισμό άλλων 68 (συνολικές απώλειες του εχθρού πάνω από 250.000 άντρες).

24/12/1944

Ο ΕΛΑΣ συνεχίζει να ανακαταλαμβάνει θέσεις στη Δραπετσώνα, χάρη στο αμείωτο θάρρος και την αυτοθυσία των μαχητών του. Είναι ενδεικτικό πως, το ΙΙΙ/52 Τάγμα του ΕΛΑΣ είχε απωλέσει μέσα σε 3 μέρες σφοδρών συγκρούσεων το 40% της δύναμής του (νεκροί και τραυματίες). Η προώθηση των εγχώριων αστικών και βρετανικών στρατευμάτων συνεχίστηκε στη Νέα Σμύρνη (όπου ολοκληρώθηκε η σύμπτυξη του ΕΛΑΣ), ενώ αυξήθηκε η πίεση σε Πλάκα-Κεραμεικό-Ψυρρή. Ο ΕΛΑΣ ανατίναξε το «Χατζηκώστα» και το «Διεθνές» στην οδό Ευριπίδου, που είχαν οχυρωθεί από τους Βρετανούς.

 Η σύσκεψη με τον Τσώρτσιλ στην Αθήνα

Ο ΕΛΑΣ συνεχίζει να ανακαταλαμβάνει θέσεις

24/12/1947

Η δημιουργία της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης

«Το Πρακτορείο ''Ελεύθερη Ελλάδα'' - έλεγε το ραδιόφωνο των ανταρτών - ανακοινώνει ότι χθες σχηματίστηκε στην Ελεύθερη Ελλάδα η πρώτη Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας.

Η δημιουργία της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης

24/12/1971

Οι πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Τρικάλων και Χαλκίδας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής τους.

24/12/1979

Εκτοξεύεται με επιτυχία ο πρώτος Ευρωπαϊκός διαστημικός πύραυλος («Αριάν-1»).

24/12/1982

Πεθαίνει ο μεγάλος Γάλλος κομμουνιστής ποιητής και πεζογράφος Λουί Αραγκόν, από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες του περασμένου αιώνα που έθεσε το ζήτημα της στράτευσης στην Τέχνη. 

Λουί Αραγκόν

24/12/1992

Πέθανε ο Βέλγος καρτουνίστας, Πιερ Καλιφόρντ, που δημιούργησε τα “Στρουμφάκια”

24/12/1995

Σημειώνεται η πρώτη νίκη ισλαμικού κόμματος σε εκλογές στην 72χρονη ιστορία της Τουρκίας: Το Κόμμα της Ευημερίας κερδίζει το 21,38% των ψήφων, που του εξασφαλίζουν την πρώτη θέση, αλλά όχι και την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

24/12/2008

Πεθαίνει ο θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ.

3 σχόλια:

  1. παραμονή Χριστουγέννων του 1914, μέσα στις σφαγές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες παραγματοποιούν μαζική ανταρσία, εγκαταλείπουν τα χαρακώματα, μοιράζουν δώρα και παίζουν ποδόσφαιρο.
    Ήταν λίγους μήνες μετά την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και ήδη οι αριθμοί των νεκρών αυξάνονταν συνεχώς. Χιλιάδες πέθαιναν στα χαρακώματα για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών αστικών τάξεων. Τα παραμύθια των εθνικιστών ότι ο πόλεμος θα κρατούσε λίγες μέρες είχαν αρχίσει να αποκαλύπτονται.
    Και τότε, έγινε κάτι που δεν είχαν υπολογίσει τα Γενικά Επιτελεία: Στα χαρακώματα του Βελγίου, Γερμανοί στρατιώτες στόλισαν δέντρα και ξεκίνησαν να τραγουδούν. Οι Γάλλοι και οι Άγγλοι τραγούδησαν και αυτοί.
    Ακολούθησαν ανταλλαγές δώρων και αγώνας ποδοσφαίρου. Χρησιμοποιήθηκε μια μπάλα που φτιάχτηκε από άχυρο δεμένο με σπάγκο, ενώ τα τέρματα φτιάχτηκαν από ξύλα, χλαίνες και κράνη.
    Λέγεται πως ποδοσφαιρικοί αγώνες διεξήχθησαν κατά μήκους όλου του Δυτικού Μετώπου. Η ανταρσία επεκτάθηκε. Χιλιάδες στρατιώτες κατέβασαν τα όπλα και οι στρατηγοί, που ζωγράφιζαν γραμμές στους χάρτες πολλά χιλιόμετρα μακριά, μέσα από την θαλπωρή των γραφείων τους, έγιναν έξαλλοι. Άρχισαν τιμωρίες και μεταθέσεις αξιωματικών.
    Το θέαμα εξόργισε τον νεαρό δεκανέα Αδόλφο Χίτλερ που φώναζε ότι αυτά "δεν πρέπει να γίνονται σε καιρό πολέμου".
    Τα γεγονότα επιβεβαιώνονται και από τα αρχεία του γερμανικού στρατού. Ένας γερμανός στρατιώτης έγραφε στο ημερολόγιο του ότι "οι Άγγλοι έφεραν μια μπάλα ποδοσφαίρου από τα χαρακώματα και πολύ σύντομα ένα ζωηρό παιχνίδι ακολούθησε".
    Ο Τύπος στις εμπόλεμες χώρες αρχικά αποσιώπησε το γεγονός, γιατί φοβήθηκε ότι η δημοσιοποίηση θα επηρεάσει το "ηθικό" των στρατιωτών, δηλαδή δεν θα δολοφονούσαν ο ένας τον άλλον με τον ίδιο ενθουσιασμό για ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στο όνομα δήθεν της "πατρίδας". Η είδηση διαδόθηκε άρχικα απο εφημερίδες στις ΗΠΑ, που τότε ήταν ουδέτερη και δεν είχε μπεί στον πόλεμο.
    Τα Γενικά Επιτελεία, όλων των πλευρών, πήραν τα μέτρα τους και την επόμενη χρονιά δόθηκαν αυστηρές εντολές να μην σταματούν τα πολυβόλα ούτε τις μέρες των Χριστουγέννων ώστε να μένουν σε "εγρήγορση" οι φαντάροι.
    Ακόμα και τότε, υπάρχουν μαρτυρίες ότι εκείνες τις μέρες πολλές φορές τα όπλα δεν στόχευαν στα απέναντι χαρακώματα, ώστε να μην προκληθούν απώλειες.
    Η "ανταρσία της ανακωχής" ήταν η πρώτη αυθόρμητη αντιμιλιταριστική αντίδραση και μαζική ανταρσία απέναντι στην σφαγή του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που μόλις είχε ξεκινήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι τα Στρούμφ κομμουνιστές;
    Υπάρχουν χαρακτηριστικά που οδηγούν πολλούς στο συμπέρασμα ότι τα Στρουμφ… ασπάζονται την κομμουνιστική ιδεολογία.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/12/blog-post_278.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εθαίνει ο θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ. Ο Πίντερ γεννήθηκε στο εργατικό προάστιο του Χάκνι, στο Ανατολικό Λονδίνο, το 1930, όπου πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Ο πατέρας του ήταν ράφτης εβραϊκής καταγωγής.Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του από τα εννιά έως και τα 12 χρόνια του. Το 1949, κατηγορήθηκε ως αντιρρησίας συνείδησης, επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. https://gkagkarin.blogspot.com/2022/12/blog-post_278.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου