Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Όπλο μας η ψήφος στο ΚΚΕ για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση μέσα ή έξω από τη Βουλή


 Τις προηγούμενες δύο μέρες, ενώ στη Βουλή η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονταν για το ποιος διέπραξε τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, στην πραγματική ζωή είδαμε ξανά ολόκληρες περιοχές να πλημμυρίζουν με την πρώτη δυνατή βροχή. Η ίδια θλιβερή εικόνα που παρουσιάζεται μετά από κάθε πλημμύρα τον χειμώνα και κάθε πυρκαγιά το καλοκαίρι, γεννά αυθόρμητα τη σκέψη ότι έχουμε ένα κράτος ανίκανο διαχρονικά να αντιμετωπίσει τα φυσικά φαινόμενα. Την ίδια σκέψη του κράτους που είναι ανίκανο να καλύψει τις βασικές ανάγκες μας γεννά η ανασφάλεια της λαϊκής οικογένειας για να αντιμετωπίσει σήμερα την ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα τρόφιμα, την ίδια σκέψη γεννούν οι χρόνιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στα σχολεία.

Όμως, την ίδια στιγμή εμφανίζεται ένα κράτος πολύ ικανό για να παρακολουθεί, να υποκλέπτει και να φακελώνει ηλεκτρονικά όλους μας, απ΄τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ μέχρι τον απλό εργαζόμενο, ένα κράτος πολύ ικανό να καταστέλλει και να υπονομεύει απεργίες και διαδηλώσεις, να αντιμετωπίζει τα μπλόκα των αγροτών, να προσελκύει επενδύσεις μεγάλων ομίλων. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός πανηγύριζε για το ρεκόρ προσέλκυσης επενδύσεων την τελευταία διετία.

Πώς να ερμηνεύσουμε λοιπόν αυτή την αντιφατική εικόνα; Ποια είναι η αιτία; Γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση είναι ότι έχουμε ένα κράτος πολύ ικανό για να στηρίζει την κερδοφορία των ομίλων και ακριβώς για τον ίδιο λόγο ανίκανο να ικανοποιήσει τις δικές μας ανάγκες. Το σημερινό κράτος δεν υπηρετεί το συμφέρον όλης της κοινωνίας, το "δημόσιο" συμφέρον όπως διακηρύσσει. Και δε θα μπορούσε να το υπηρετήσει γιατί στην καπιταλιστική κοινωνία υπάρχουν αντίθετα ταξικά συμφέροντα. Το σημερινό αστικό κράτος με άλλα λόγια υπηρετούσε, υπηρετεί και θα υπηρετεί το συμφέρον των μεγάλων ομίλων, του κεφαλαίου, της άρχουσας τάξης, και γι' αυτό είναι εχθρικό απέναντι σε όλους εμάς τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους. Γι' αυτό η εκάστοτε αστική διακυβέρνηση θυσιάζει σταθερά και συνεχώς τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Όποιος αμφιβάλλει αξίζει να σκεφτεί πόσες φορές έχει ακούσει την ίδια προεκλογική υπόσχεση για τη ριζική αλλαγή του σημερινού κράτους προς όφελος του λαού στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος. Η κυβέρνηση Σημίτη υποσχέθηκε εκσυγχρονισμό του κράτους προς όφελος του λαού, η κυβέρνηση Καραμανλή επανίδρυση του κράτους, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ σύγχρονο επιτελικό κράτος, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για παρακράτος Μητσοτάκη και επαναφορά του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου και το ΠΑΣΟΚ για ισχυρούς αστικούς θεσμούς που θα διασφαλίσουν την ευημερία στη χώρα. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που να διασφαλίζουν ταυτόχρονα και το κέρδος των καπιταλιστών, των μεγαλομετόχων των ομίλων και την ευημερία των εργαζομένων, του λαού. 

Οι διαφορές τους δεν έχουν στόχο την ευημερία του λαού

Αρκετοί μας ρωτούν καλοπροαίρετα:

Δεν αναγνωρίζετε ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη ΝΔ, στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ; Δεν θα υπάρξει μια ανακούφιση για το λαό αν φύγει ο Μητσοτάκης;

Ασφαλώς και τα αστικά κόμματα δεν είναι ολόιδια. Οι διαφορές τους, εκτός των άλλων, είναι αναγκαίες για να διασφαλίζεται η σταθερότητα του συστήματος, να εγκλωβίζεται η λαϊκή δυσαρέσκεια στην αναζήτηση του δήθεν μικρότερου κακού της κυβερνητικής εναλλαγής. Να πέφτουν οι εργαζόμενοι στην παγίδα ότι υπάρχει κάποια ανώδυνη θαυματουργή λύση, χωρίς σύγκρουση με τις δεσμεύσεις της ΕΕ και τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Όμως πλέον έχουμε συσσωρεύσει μεγάλη πείρα για να μην αναζητούμε ανύπαρκτους σωτήρες. Είδαμε να συνεργάζονται μετεκλογικά στην κυβέρνηση κόμματα που μας έλεγαν ότι τα χωρίζει άβυσσος προεκλογικά: η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Ξέρουμε γιατί έγιναν και μπορεί να ξαναγίνουν πολύ εύκολα τέτοιες συνεργασίες. Γιατί συμφωνούν σε όλες τις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ και της άρχουσας τάξης, συμφωνούν να συνεχιστεί η επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος μας για να αυξήσει τα κέρδη του και να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητά του.

Ξέρουμε ότι οι διαφορές τους ούτε έχουν στόχο, ούτε μπορούν να διασφαλίσουν την ευημερία του λαού, ότι αποτελούν, στην καλύτερη περίπτωση, διαφορετικούς τρόπους κλοπής του εισοδήματος και κατάργησης των δικαιωμάτων του λαού στον βωμό του κέρδους των ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου.

Η πείρα τόσων δεκαετιών διδάσκει ότι καμία αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να καταργήσει τους νόμους της αγοράς, της καπιταλιστικής οικονομίας. Η κάθε αστική κυβέρνηση συνεχίζει και αξιοποιεί το αντιλαϊκό έργο της προηγούμενης.

Όποιος αμφιβάλλει αρκεί να δει ποιες είναι οι κοινές δεσμεύσεις όλων των αστικών κομμάτων και ποιες είναι οι διαφορές τους για την επόμενη μέρα:

Όλοι συμφωνούν να υπάρξουν νέα ματωμένα πλεονάσματα σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ και τις δεσμεύσεις της ΕΕ για να εκταμιευθούν οι δόσεις του ταμείου Ανάκαμψης και για να διασφαλισθεί η περιβόητη επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτούσαν χθες τον Τσίπρα που διαφήμιζε ότι διασφάλισε με την κυβέρνησή του ένα μεγάλο πλεόνασμα, το περίφημο μαξιλάρι. Τι σήμαινε αυτό όμως για το λαό: χρέη, χρεοκοπίες, άγριες περικοπές μισθών και συντάξεων, πλειστηριασμούς κατοικίας, νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου στο Ασφαλιστικό.

Και τι έλεγε υποκριτικά ο ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα; Ότι υποχρεώθηκε τάχα από το ιερατείο των Βρυξελλών να ακολουθήσει την αντιλαϊκή πολιτική για την οποία, δηλώνει περήφανος στη Βουλή.

Τώρα ποιες είναι οι διαφορές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ; Τι μας προτείνουν για την επόμενη μέρα; Να επιλέξουμε ποιο πλαίσιο προτιμούμε για να γίνουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, να επιλέξουμε ανάμεσα στην επιδότηση ενοικίου και την επιδότηση στεγαστικού δανείου; Να αποδεχτούμε ότι δεν αποτελεί δικαίωμά μας η διασφάλιση ασφαλούς και σύγχρονης κατοικίας και ότι δεν μπορούμε να αντισταθούμε, δεν μπορούμε να απορρίψουμε συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική που ξεσπιτώνει τα λαϊκά νοικοκυριά.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν επίσης στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ στην αναμέτρησή του με τη Ρωσία. Με μια φωνή στήριξαν και προωθούν την ελληνοαμερικανική συμφωνία, τη μετατροπή όλης της χώρας σε βάση του ΝΑΤΟ, τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία που τελικά πληρώνει ο λαός μας και όλοι οι λαοί της ΕΕ, τη βαθύτερη εμπλοκή στον ενεργειακό πόλεμο ανάμεσα στο ευρωατλαντικό και στο ευρωενωσιακό στρατόπεδο.

Μαζί άκουγαν τους εκπροσώπους του τάγματος ΑΖΟΦ και του Ζελένσκι να καλεί σε κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη βουλή.

Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Διαφωνούν για τα ανταλλάγματα που πρέπει να ζητήσει η κυβέρνηση για τη μετατροπή της χώρας σε έναν απέραντο στόχο σε περίπτωση κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και σε ένα ορμητήριο για τη σφαγή άλλων λαών. Όλοι συμφωνούν στα παζάρια των κυριαρχικών δικαιωμάτων με την Τουρκία, στο πλαίσιο της επιδιαιτησίας του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Δεν είναι λοιπόν βέβαιο ότι αν συνεχίσουμε να διαλέγουμε το δήθεν μικρότερο κακό θα πάμε από το κακό στο χειρότερο; 

Όπλο μας η ψήφος στο ΚΚΕ

Μπροστά στην εκλογική πολιτική αναμέτρηση η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ένα σημαντικό όπλο:

  • για να σημαδέψουμε τον πραγματικό μας αντίπαλο, την άρχουσα τάξη που απαιτεί συνεχώς από εμάς νέες θυσίες για να αυξήσει τα κέρδη της.

  • για να γυρίσουμε την πλάτη, να μην παγιδευτούμε στα κάλπικα εκβιαστικά διλήμματα που μας καλούν να διαλέξουμε με ποιο μηχανοδηγό, τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσει την επόμενη μέρα, το τρένο της αστικής διακυβέρνησης στην ίδια πορεία που μας οδηγεί από το κακό στο χειρότερο.

  • Για να βαδίσουμε στον δρόμο της ανατροπής, τη μόνη μας ελπίδα. Να ενισχύσουμε το ΚΚΕ το μόνο Κόμμα που μπαίνει μπροστά για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση, η αποφασιστική σύγκρουση με τις δεσμεύσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ με τη στρατηγική και την εξουσία του κεφαλαίου.

  • Για να φωτίσουμε ότι υπάρχει διέξοδος, ότι υπάρχει εναλλακτική λύση έξω από το σημερινό βάλτο της εκμετάλλευσης. Υπάρχει ανατρεπτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΚΚΕ, με τον λαό να κρατά στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας. Να φωτίσουμε ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει ο σοσιαλισμός, μια ριζικά διαφορετική ανάπτυξη με γνώμονα τις ανάγκες μας και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

  • Να ενισχύσουμε τη μόνη δύναμη που φωτίζει ότι "μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αφεντικά" και πρωταγωνιστεί καθημερινά στη μάχη για όλα τα προβλήματα του λαού, που αγωνίζεται για τη ζωή που  μας αξίζει. 

Η ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση μέσα ή έξω από τη Βουλή, όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί για να συνεχίσει την επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος μας, σημαίνει ότι είμαστε αποφασισμένοι να μη ρίξουμε άσφαιρα πυρά, να ρίξουμε κόκκινο στη νύχτα που μας ετοιμάζουν.

Καλή Δύναμη και Καλό βόλι φίλες και φίλοι!

 Ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου