Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Μακελεύει τον Παλαιστινιακό λαό με τις «πλάτες» ΗΠΑ και ΕΕ


Με τις σταθερές «πλάτες» από ΗΠΑ και ΕΕ στο έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης, το ισραηλινό κράτος αυξάνει συνεχώς τη βαρβαρότητα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, όπως απέδειξε το νέο μακελειό από την επιδρομή του κατοχικού ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν το πρωί της Πέμπτης, όπως και οι επιθέσεις στο αλ Ραμ της Δυτικής Οχθης, με 11 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έσπευσαν για ακόμα μια φορά να υιοθετήσουν τα «αντιτρομοκρατικά» προσχήματα με τα οποία ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε το νέο μακελειό.

Ετσι, η Αμερικανίδα βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής Μπάρμπαρα Λιφ, αφού εξέφρασε υποκριτικά «ανησυχία» για τον άδικο χαμό νεαρών Παλαιστινίων στην Τζενίν, δικαιολόγησε την εισβολή του ισραηλινού στρατού, λέγοντας πως είχε στόχο την εξουδετέρωση «τρομοκρατικής απειλής» που την χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα»...

Αναφερόμενη στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν σε Κάιρο, Ιερουσαλήμ και Ραμάλα (από τις 29 έως και 31 Ιανουαρίου) με στόχο διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες Αιγυπτίων, Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η Λιφ είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην «αποκλιμάκωση της έντασης» - με τη γνωστή λογική που εξισώνει τον θύτη με το θύμα... - και στην επανάληψη της συνεργασίας των παλαιστινιακών και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας που διακόπηκε από το βράδυ της Πέμπτης με απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το φονικό του κράτους - δολοφόνου δικαιολόγησε την ίδια μέρα και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη λεγόμενη «Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή», Τορ Γουίνισλαντ, που μίλησε για «συνεχιζόμενο κύκλο βίας» (!), αφού προηγουμένως εμφανίστηκε υποκριτικά «βαθιά προβληματισμένος» και λυπημένος για όσα διαδραματίζονται στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

«Χλιαρή» στο μεταξύ ήταν και η ανακοίνωση του άλλοτε λαλίστατου υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που απέφυγε αυτήν τη φορά τους σκληρούς χαρακτηρισμούς, παρά την καταδίκη της νέας σφαγής σε βάρος των Παλαιστινίων, μετά την πρόσφατη εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Αντίθετα, σε πιο αυστηρούς τόνους κινήθηκε η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Η επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από την αρχή του 2023 έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 30 Παλαιστινίων (ανάμεσά τους παιδιά και έφηβοι) και τον τραυματισμό δεκάδων. Το 2022 σκοτώθηκαν πάνω από 200 Παλαιστίνιοι σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, με τον αριθμό αυτό να θεωρείται ο μεγαλύτερος της τελευταίας 20ετίας.

Επισκέψεις Μπερνς και Μπλίνκεν

Στο Τελ Αβίβ βρίσκεται από το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου και ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, που πραγματοποιεί σειρά επαφών με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Ο Μπερνς, όπως και ο Μπλίνκεν, θα μεταβεί επίσης σε Αίγυπτο και Ραμάλα (όπου είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής), προτρέποντας την παλαιστινιακή ηγεσία να επαναφέρει τη συνεργασία των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας με τις κατοχικές αρχές.

Το ίδιο διάστημα η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου παραμένει με το «δάκτυλο στη σκανδάλη», έχοντας δώσει εντολή στον στρατό να παραμείνει σε θέση εγρήγορσης, ενώ το βράδυ της Πέμπτης διέταξε τον βομβαρδισμό περιοχών της Λωρίδας της Γάζας, επικαλούμενη τη ρίψη ρουκετών που εκτοξεύτηκαν σε αντίποινα για το μακελειό της Πέμπτης στην Τζενίν.

Ας σημειωθεί πως η κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης σε βάρος των Παλαιστινίων έγινε στη διάρκεια των στρατιωτικών γυμνασίων ευρείας κλίμακας ΗΠΑ - Ισραήλ, «Juniper Oak», που ξεκίνησαν στις αρχές της βδομάδας με τη συμμετοχή πολλών δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών, πλοίων και χερσαίων δυνάμεων αμφοτέρων χωρών.

 Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου