Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Χρήσιμες οδηγίες ενόψει βουλευτικών εκλογών για τους ετεροδημότες και τις μεταδημοτεύσεις


ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ

 Αυτός που μένει σε δήμο μιας εκλογικής περιφέρειας αλλά είναι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους δήμου άλλης εκλογικής περιφέρειας, για να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του πρέπει να κάνει αίτηση ετεροδημότη και να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου όπου διαμένει.

Αφού γίνει αυτό, θα μπορεί να ψηφίσει ΜΟΝΟ στον τόπο διαμονής του και όχι και στον δήμο της βασικής εγγραφής του. Στον βασικό εκλογικό κατάλογο αυτού του δήμου θα αναγράφεται πλέον η ένδειξη «Ε» δίπλα από την εγγραφή του, που σημαίνει ότι είναι ετεροδημότης και ΔΕΝ ψηφίζει εκεί.

Παράδειγμα: Κάποιος που μένει στην Αθήνα και είναι εγγεγραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του Βόλου (επειδή έχει γεννηθεί ή κατάγεται από εκεί), για να ψηφίσει στην Αθήνα πρέπει να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου Αθήνας. Μετά την εγγραφή του, θα ψηφίζει πλέον μόνο στην Αθήνα και όχι στον Βόλο (εκτός φυσικά αν στη συνέχεια ζητήσει να διαγραφεί από ετεροδημότης).

  • Τα παραπάνω ΔΕΝ ισχύουν για τους δήμους στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή οι δημότες δήμων στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη δεν θεωρούνται ετεροδημότες για τους υπόλοιπους δήμους στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Εξαιρούνται οι δημότες Κυθήρων και Αντικυθήρων, που θεωρούνται ετεροδημότες και όταν διαμένουν σε άλλους δήμους της Αττικής.

Παράδειγμα: Δημότης Λαυρίου που μένει στην Ελευσίνα δεν μπορεί να ψηφίσει ως ετεροδημότης στην Ελευσίνα.

  • Χρειάζεται προσοχή στο εξής: Για να φτιαχτεί αντίστοιχο ειδικό εκλογικό τμήμα και να μπορεί να ψηφίσει κάποιος ως ετεροδημότης, είναι προϋπόθεση να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος από τον νόμο αριθμός 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών που να προέρχονται από την ίδια εκλογική περιφέρεια με αυτόν και να είναι κι αυτοί εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της.

Αν δεν γίνει αυτό, δηλαδή δεν διαμορφωθούν τέτοια τμήματα, τότε οι εκλογείς αυτοί δεν μπορούν τελικά να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους (παρότι έκαναν την αίτηση και εγγράφηκαν κανονικά ως ετεροδημότες). Στην περίπτωση αυτή, για να ψηφίσουν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές πρέπει να μεταβούν στη βασική τους εκλογική περιφέρεια (στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι) και να ασκήσουν εκεί το εκλογικό τους δικαίωμα.

Παράδειγμα: Για να ψηφίσει στη Λάρισα ως ετεροδημότης κάποιος που είναι εγγεγραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της Ξάνθης, πρέπει να φτιαχτεί στη Λάρισα τμήμα τουλάχιστον 40 ετεροδημοτών από την Ξάνθη. Αν δεν διαμορφωθεί τέτοιο τμήμα, θα πρέπει να πάει να ψηφίσει στην Ξάνθη.

Για αυτές τις περιπτώσεις ετεροδημοτών, που δεν θα διαμορφωθεί τμήμα και θα πρέπει να μεταβούν στον τόπο στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι θα στείλει ενημέρωση με email/sms/επιστολή.

  • Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που ζήτησαν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ξανά πριν τις εκλογές πού ψηφίζουν, στην ιστοσελίδα www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis του υπουργείου Εσωτερικών.
Προθεσμία και διαδικασία αίτησης ετεροδημοτών

Ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν στον δήμο όπου διαμένουν τώρα και όχι στον δήμο στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ, το αργότερο μέχρι 28 Φλεβάρη, να κάνουν σχετική αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου διαμονής τους.

Το ίδιο ισχύει για όσους θέλουν να διαγραφούν από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών: Πρέπει να ζητήσουν τη διαγραφή τους μέχρι την ίδια προθεσμία που προαναφέρθηκε.

Η σχετική αίτηση για εγγραφή ή διαγραφή γίνεται:

  • Ηλεκτρονικά στη σελίδα https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr/ με κωδικούς Taxis.
  • Στους δήμους όπου διαμένουν και σε ΚΕΠ οποιουδήποτε δήμου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οσοι έχουν ήδη εγγραφεί ως ετεροδημότες στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους τα προηγούμενα χρόνια (είτε ψήφισαν είτε όχι σε προηγούμενες εκλογές) και δεν ανακάλεσαν την αίτησή τους, ώστε να διαγραφούν από αυτούς, ψηφίζουν πάλι ως ετεροδημότες, με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στον τόπο διαμονής τους.

Γι' αυτό, χρειάζεται να μπουν ΑΜΕΣΑ στην ιστοσελίδα www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis του υπουργείου Εσωτερικών για να μάθουν πού ψηφίζουν.

Αφού κάποιος εγγραφεί ως ετεροδημότης, τότε ψηφίζει σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, τα οποία στην περιφέρεια (επαρχία) συστήνονται στην πρωτεύουσα των νομών. Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη συστήνονται ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, διεσπαρμένα σε διάφορους δήμους των εν λόγω νομών. Σε αυτά τα ειδικά εκλογικά τμήματα οι ετεροδημότες ψηφίζουν τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι.

Παράδειγμα: Ετεροδημότης που είναι εγγεγραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του Βόλου και ψηφίζει στην Αθήνα ως ετεροδημότης, θα ψηφίσει τον εκλογικό συνδυασμό του νομού Μαγνησίας.

Οπως προαναφέρθηκε, ο ετεροδημότης θα πρέπει να επιβεβαιώσει πού τελικά ψηφίζει, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να ΜΗ συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός 40 ετεροδημοτών και να πρέπει να μεταβεί στον δήμο της βασικής εγγραφής του για να ψηφίσει.

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΔΗΜΟΤΕΥΣΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οσοι έκαναν εκλογική μεταδημότευση σε προηγούμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, προκειμένου να είναι υποψήφιοι, αν μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει αίτηση για επιστροφή στους προηγούμενους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, όπου ήταν εγγεγραμμένοι πριν την εκλογική μεταδημότευση, έχουν πλέον εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου ήταν υποψήφιοι και ψηφίζουν ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ (στον οποίο δηλαδή ήταν υποψήφιοι) για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, χρειάζεται άμεσα να κάνουν αίτηση και να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, δηλαδή να ακολουθήσουν τη διαδικασία που αναφέρεται παραπάνω, μέσα στον μήνα ΦΛΕΒΑΡΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου