Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Πρωτιές

*

Ξανά στην κορυφή της λίστας με το ακριβότερο ρεύμα βρέθηκε την Τρίτη 27 Δεκέμβρη η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Συγκεκριμένα, βάσει του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα φτάνει τα 239,10 ευρώ ανά MWh και είναι η υψηλότερη που καταγράφεται στην Ευρώπη. 

Τιμή άνω των 200 ευρώ καταγράφεται σε μία ακόμη χώρα, στην Τουρκία, με 207,29 ευρώ, ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Μάλτα με 175,79 ευρώ ανά MWh. 

Τι κι αν, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, οι ΑΠΕ αυξάνουν σταθερά τη συμμετοχή τους στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής; 

Τι κι αν το φυσικό αέριο κινείται συγκυριακά σε τιμές χαμηλότερες από τον προηγούμενο μήνα, αλλά σταθερά υψηλές για τον λαό; 

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος που «καίνε» το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών, είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της «απελευθέρωσης» της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, της «πράσινης ανάπτυξης» και της μετατροπής του ρεύματος σε πανάκριβο εμπόρευμα και χρηματιστηριακό προϊόν. 

Πάνω σ' αυτό το έδαφος, είναι κοροϊδία και δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για τον λαό τα μέτρα που διαφημίζει η κυβέρνηση για την συγκράτηση τάχα των τιμών, όπως η αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, ή η «στοχευμένη» επιδότηση του ρεύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Μόνο τα μέτρα που διεκδικούν τα συνδικάτα και στηρίζει το ΚΚΕ μέσα κι έξω από τη Βουλή μπορούν να δώσουν ουσιαστική ανακούφιση και ανάσα στον λαό, τα απορρίπτουν όμως επανειλημμένα και ασυζητητί η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

* Σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου