Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Σαρλ Περώ

 
Ο Σαρλ Περώ—Charles Perrault- γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1628 στο Παρίσι, Γαλλία. Μέλος αστικής πολυμελούς οικογένειας με επτά παιδιά και γιος διαπρεπούς δικηγόρου σπούδασε νομική και ανάμεσα στις πολλές και σημαντικές κυβερνητικές θέσεις που ανέλαβε, από το 1644 και για πολλά χρόνια εργάστηκε ως γενικός επιθεωρητής των Βασιλικών Κτηρίων. Σε αυτή τη φάση είναι που θα πείσει τον μεγαλύτερο αδελφό του Κλωντ να ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική. Ο Κλωντ- Claude Perrault (1613–1688) αρχιτέκτονας, γιατρός και φυσιοδίφης, είναι ο γνωστός αρχιτέκτονας- σχεδιαστής του Λούβρου.

Ο Σαρλ στα γράμματα εμφανίστηκε για πρώτη φορά με ερωτική ποίηση στα 1660 ενώ το 1688 κυκλοφόρησε το έργο του Παραλληλισμοί των Παλαιών και των Νέων (4. Τόμοι) όπου υποστήριζε ότι οι σύγχρονοι της εποχής του συγγραφείς όπως ο Μολιέρος υπερείχαν των κλασσικών Ελλήνων αλλά και Λατίνων συγγραφέων, αφορμή για να ξεσπάσει ανάμεσα στους λογοτέχνες η λεγόμενη διαμάχη των Παλαιών και των Νέων.

Το 1671 τιμήθηκε με τη διάκριση του μέλους της Γαλλικής Ακαδημίας.


Γκράχαμ Γκριμ, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν κ.λπ., παραμυθάδες πασίγνωστοι και αγαπημένοι μικρών και μεγάλων. Ποιοι γνωρίζουν τον Σαρλ Περώ; Ελάχιστοι γνωρίζουν τη βιογραφία του κι ακόμα λιγότεροι ποιων παραμυθιών δημιουργός είναι… Ας τον γνωρίσουμε…

Το 1695 όταν ο συγγραφέας ήταν 62 ετών πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τις κυβερνητικές θέσεις του και τη δράση του στους λογοτεχνικούς κύκλους για να αφιερώσει τη ζωή του στο γράψιμο και την οικογένεια του. Και, δυο χρόνια μετά παρουσίασε το:

Παραμύθια της μαμάς χήνας –Contes de ma mere l’ oye‑, ο τίτλος του έργου του Σαρλ Περώ που κυκλοφόρησε το 1697 όπου ο συγγραφέας συμπεριλαμβάνει μια σειρά παραμυθιών που τα είχε ακούσει κι ο ίδιος προφορικά από τους γονείς του και που η τεράστια επιτυχία τους έφερε για πρώτη φορά τα παραμύθια στη λογοτεχνία. Παραμύθια ‑8 στο σύνολο- τα περισσότερα από τα οποία υπήρχαν εκ των προτέρων στη λαογραφία και άλλων Κρατών (σε παραλλαγές) αλλά ήταν στην εποχή του συγγραφέα μισοξεχασμένα.

Λαογραφία, η μεγάλη αδυναμία του συγγραφέα, μέσα από τα παραμύθια αυτά που ο Σαρλ Περώ κατ’ αρχάς τα έγραψε για τη διασκέδαση των παιδιών του, προσπαθεί να μεταφέρει στους νεώτερους γνώσεις κουλτούρα και παραδόσεις του παρελθόντος.

Τίτλοι παραμυθιών από το βιβλίο του Παραμύθια της μαμάς χήνας:

  • Κοντορεβιθούλης
  • Η ωραία κοιμωμένη‑Η ωραία του κοιμωμένου δάσους-La Belle au bois dormant
  • Σταχτοπούτα
  • Κοκκινοσκουφίτσα
  • Ο Κυανοπώγων
  • Ο παπουτσωμένος γάτος

Συλλογή παραμυθιών που έμελλε να περάσει τον συγγραφέα του στην αθανασία…

Σκίτσο: Ρία Γαΐλα, σκιτσογράφος

Ο Σαρλ Περώ κλασσικός διαχρονικός παραμυθάς, διαβασμένος από εκατομμύρια ανθρώπους πέθανε στο Παρίσι στις 16 Μαΐου του 1703 σε ηλικία 75 ετών. Εντυπωσιακό μαρμάρινο μνημείο προς τιμήν του Γάλλου συγγραφέα τοποθετήθηκε το 1908- 3 αιώνες από τη γέννηση του – στον κήπο του Κεραμικού στο Παρίσι. Στη βάση του γλυπτές παραστάσεις με τον παπουτσωμένο γάτο κι άλλους ήρωες του Περώ.

-Κοκκινοσκουφίτσα: η πιο γνωστή σήμερα εκδοχή είναι αυτή που γράφτηκε από τους αδελφούς Γκριμ το 19ο αιώνα. Ενώ, αν και Η Σταχτοπούτα το κλασικό παραμύθι που αφηγείται τις περιπέτειες μιας κοπέλας που την κακομεταχειρίζονται η μητριά και οι αδελφές της θεωρείται έργο του Περώ, υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για παρόμοια ιστορία από την Κίνα καταγεγραμμένη σε πάπυρο από το 850 μ. Χ., αλλά παρόμοιος μύθος Σταχτοπούτας υπήρχε ακόμα πιο παλιά στη… Αρχαία Αίγυπτο!

Σκίτσο: Ρία Γαΐλα, σκιτσογράφος.
Βοήθημα: Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ /τ.23/εκδόσεις:ΔΟΜΗ Α.Ε.

Τασσώ Γαΐλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου