Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Μόνη λύση η πλήρης και μόνιμη επιστροφή τους στην Αθήνα


 Το τελευταίο διάστημα έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, τα οποία είχε λεηλατήσει ο Ελγιν στις αρχές του 19ου αιώνα προξενώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

Δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή Τύπο κάνουν λόγο για μυστικές συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής φόρμουλας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, αφήνοντας το παράθυρο ανοιχτό για μακροχρόνιο δανεισμό, προκρίνοντας ως καλύτερη λύση το παράδειγμα της Συλλογής Στερν.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιούνται συνομιλίες χωρίς να μπαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις δίκαιες ανησυχίες του λαού, των εργαζομένων και επιστημόνων του χώρου, σημειώνει ότι πάγια θέση της χώρας μας είναι ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Ενώ την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει ότι χρειάζεται να δούμε το θέμα «ρεαλιστικά» στο «ιστορικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί». Τοποθετήσεις που όχι απλά δεν «κλείνουν» τη συζήτηση, αλλά την τροφοδοτούν, καθώς αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο φόρμουλας δανεισμού και ανταλλαγής αρχαιοτήτων, υπονομεύοντας το αίτημα της επιστροφής και αποκατάστασης του Παρθενώνα της Ακρόπολης των Αθηνών, ως ένα ενοποιημένο μνημείο στον τόπο της δημιουργίας του, νομιμοποιώντας ουσιαστικά την αρπαγή.

Παράλληλα η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα οξύνεται στα όρια της μικροπολιτικής υποκρισίας, με τους μεν να κατηγορούν τους δε για όσα δεν έκαναν.

Διαχρονική η θέση του ΚΚΕ για την επιστροφή τους στην Ελλάδα


Η πλήρης και μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα της Ακρόπολης των Αθηνών στον τόπο δημιουργίας τους σημαίνει σεβασμό προς την αξία του μνημείου και αποκατάσταση μιας παλιάς και συνεχιζόμενης αδικίας. Αλλωστε, η πολιτιστική κληρονομιά είναι ο συνδετικός κρίκος του παρόντος με το ιστορικό παρελθόν, δεν μπορεί να αποσπάται από τον τόπο της.

Αυτή είναι η διαχρονική θέση του ΚΚΕ. Θέση την οποία μετέφερε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την επίσκεψή του στο Βρετανικό Μουσείο τον Γενάρη του 2020. Οπως σημείωνε τότε: «Η παράνομη κατοχή των πολιτιστικών αρχαιοτήτων της χώρας μας πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν με συνέχεια, με συνέπεια και σταθερότητα αυτό που έπρεπε να κάνουν. Η θέση των μαρμάρων του Παρθενώνα δεν είναι στο Βρετανικό Μουσείο, είναι να επιστρέψουν στην κοιτίδα τους, την Αθήνα».

 

 

2 σχόλια:

  1. Ουσιαστικά, "με βάση το δίκιο του ισχυρότερου", η υπουργός Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας απέρριψε κατηγορηματικά την αυτονόητη απαίτηση του ελληνικού λαού για επαναφορά των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό, γιατί δεν δίστασε να εκμεταλλευτεί στην προεκλογική της προπαγάνδα τον πόθο του για επιστροφή των προϊόντων της αρπαγής στον τόπο τους, καλλιεργώντας εντυπώσεις για αίσια έκβαση του θέματος κάτω από τις δικές της ενέργειες, ενώ γνώριζε ότι το πρόβλημα ήταν αδύνατον να επιλυθεί μέσα από συζητήσεις "κάτω από το τραπέζι" και μάλιστα με τη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου αντί για τη βρετανική κυβέρνηση. Οφείλει να λογοδοτήσει, ακόμη, γιατί με την τυχοδιωκτική τακτική της δυναμιτίζει όλο αυτό το διάστημα τη διαχρονική αυτή απαίτηση, αφήνοντας να σέρνονται επικίνδυνες απόψεις για τον δανεισμό και την ανταλλαγή των γλυπτών του Παρθενώνα με άλλες ανεκτίμητης αξίας αρχαιότητες, που σημαίνει νομιμοποίηση της κλοπής.

    Για τη διαιώνιση του προβλήματος ευθύνη έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί ουδέποτε άσκησαν ουσιαστική πίεση για την άρση της παράνομης κατοχής πολιτιστικών θησαυρών της χώρας από το Βρετανικό Μουσείο και από άλλα μεγάλα μουσεία χωρών της ΕΕ.

    Επιτακτικό αίτημα του λαού μας είναι η μόνιμη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ως αναφαίρετο μέρος του μνημειακού συνόλου της Ακρόπολης, καθώς και όλων των άλλων θησαυρών της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτέλεσαν κατά καιρούς αντικείμενα αρπαγής ή αρχαιοκαπηλίας.
    Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο λέει η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού
      https://www.902.gr/eidisi/politismos/317068/ta-glypta-toy-parthenona-anikoyn-sto-inomeno-vasileio-leei-i-vretani

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου