Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Με επαναλαμβανόμενες απεργίες συνεχίζουν τον αγώνα


Ανυποχώρητοι συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη, με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες μέχρι και το τέλος του Γενάρη.

Την Παρασκευή 13 και τη Δευτέρα 16 Γενάρη, στις 8 το πρωί, καλούν σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, καθώς είναι προγραμματισμένες να εκδικαστούν προσφυγές που κατέθεσε το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» ενάντια στις παράνομες απολύσεις και ενάντια στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε η εργοδοσία.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα το Σωματείο, παρουσία συνδικαλιστικών στελεχών και νομικών, έγινε ενημέρωση για την πορεία του πολύμηνου αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι, με τη δύναμη της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης, στις παράνομες πρακτικές της εργοδοσίας, στις δικαστικές εξελίξεις και τέλος δήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν, ακόμα και μέχρι το Πάσχα, αν χρειαστεί.

Την, Παρασκευή 13 Γενάρη, εκδικάζονται δύο αγωγές που κατέθεσε το Σωματείο ενάντια στις παράνομες και εκβιαστικές απολύσεις 12 από τους συνολικά 19 εργαζόμενους.

Την Δευτέρα 16 Γενάρη, θα εκδικαστεί η αγωγή του Σωματείου Εργαζομένων κατά των ιδιοκτητών και της διεύθυνσης της «Μαλαματίνα» για την παράνομη πρόσληψη επτά εργαζομένων για την δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού εν μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδικαστεί και η προσφυγή του Σωματείου κατά του νέου "σωματείου" που συγκρότησε η εργοδοσία με τα διευθυντικά στελέχη.

Όπως είπε ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων «Μαλαματίνα» και πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ), βρίσκονται στον 6ο μήνα απεργιακών κινητοποιήσεων και συνεχίζουν με τη δύναμη της αλληλεγγύης που εκφράζεται πολύμορφα από την εργατική τάξη και το λαό.

Ανέφερε ότι «η εργοδοσία παρανομεί, γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τους νόμους, ακόμα και τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη». Σημείωσε ότι «όσα δικαστήρια έχουν γίνει μέχρι τώρα, κυρίως μετά από προσφυγή της εργοδοσίας, στην πλειοψηφία τους μας δικαιώνουν, είτε αυτά αφορούν δήθεν παράνομες απεργιακές κινητοποιήσεις, είτε δήθεν τρομοκράτηση, αλλά ακόμα και την προσπάθεια απαγόρευσης της χρήσης του σήματος και του ονόματος της επιχείρησης». Και πρόσθεσε ότι προφανώς μετά από αυτές τις εξελίξεις, η εργοδοσία «τελευταία εφαρμόζει την τακτική των αναβολών, προκειμένου να κερδίσει χρόνο».

Κόντρα στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας «εμείς συνεχίζουμε. Και τη δύναμη έχουμε και τον κόσμο έχουμε. Και αποκτάμε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη με την αλληλεγγύη του κόσμου. Είμαστε αποφασισμένοι αν χρειαστεί και Πάσχα να κάνουμε έξω από το εργοστάσιο», είπε.

Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους φιλάθλους των ομάδων της Θεσσαλονίκης που πολύμορφα εκφράζουν τη στήριξη στον αγώνα τους, ενώ στάθηκε στην προσπάθεια της εργοδοσίας να προχωρήσει σε διαφημιστική συμφωνία με τη Διοίκηση του ΠΑΟΚ που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φιλάθλων της Ομάδας.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και μίλησε και ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος υπογράμμισε ότι και αυτός ο αγώνας, πλάι στους μεγαλειώδεις αγώνες άλλων χώρων, δείχνει ότι η πραγματική δύναμη βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων.

Όπως είπε «δείχνει ότι η εργοδοσία, απέναντι σε αποφασισμένους εργαζόμενους, άσχετα τον αριθμό τους, δεν έχει καμία δύναμη και κανέναν άλλο τρόπο να τους αντιμετωπίσει παρά την κυβερνητική αντεργατική πολιτική και νομοθεσία και την καταστολή». Ανέφερε ότι ο αγώνας των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», έχει δεχθεί στο σβέρκο του, όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις, «από τις αντεργατικές διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για το χτύπημα της απεργίας, που τις υπερέβησαν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους, το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη το οποίο γρήγορα απέκτησε σύνδρομο πρόωρης γήρανσης και λόγω του αγώνα της «Μαλαματίνα», γιατί ακριβώς οι εργαζόμενοι έδειξαν ποιος έχει πραγματικά τη δύναμη στα χέρια του».

Τόνισε ότι «η μόνη επιλογή της εργοδοσίας, παντού, είναι η καταστολή και η δικαιοσύνη που είναι ενταγμένη στους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Αυτό δείχνει ποιο είναι το αμέσως επόμενο εμπόδιο που πρέπει να υπερβεί η εργατική τάξη και θα το κάνει. Έχει τη δύναμη, είναι θέμα οργάνωσης του αγώνα».

Τέλος σημείωσε ότι «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο και η εργοδοσία της «Μαλαματίνα» και όλες οι εργοδοσίες, αν νομίζουν ότι με τα τερτίπια, τις καθυστερήσεις, το κέρδισμα χρόνου, θα εξασθενήσουν τον αγώνα και θα οδηγηθούν στην εφαρμογή των αντεργατικών σχεδίων τους. Οι εργαζόμενοι είναι ήδη νικητές. Και το επόμενο διάστημα θα πάρουν απάντηση όλες οι εργοδοσίες, γιατί θα δυναμώσουν οι εργατικοί αγώνες για πραγματικούς όρους ζωής και εργασίας με ΣΣΕ που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών».

Την στήριξη και την συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων της «Μαλαματίνα», εκφράζουν το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ 3Ε Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Εταιρείας «Τσάνταλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου