Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Η Ελλάδα προτείνει την παραπομπή της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη


Το 1975 βρίσκει τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας στο χειρότερο δυνατό σημείο τους. Δεν είναι μόνο η εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Η Τουρκία προσθέτει στον κατάλογο των διαφορών δύο ακόμη, την αμφισβήτηση του ελληνικού εναέριου χώρου και το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Η πολιτική των ΗΠΑ γίνεται απόλυτος ρυθμιστικός παράγοντας. Τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Φορντ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Χ. Κίσινγκερ καθιστούν σαφές στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ότι πρωτίστως επιθυμούν να τερματιστεί το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, το οποίο αποφάσισε το Κογκρέσο για την εισβολή στην Κύπρο. Είναι προφανές ότι η πλάστιγγα γέρνει προς την τουρκική πλευρά.

Στις 27 Γενάρη του 1975 η ελληνική κυβέρνηση υποβάλλει για πρώτη φορά επισήμως την πρόταση προς την κυβέρνηση της Τουρκίας για την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Αγκυρα απαντά κατ’ αρχήν με μπαράζ παραβιάσεων του εναέριου χώρου μεταξύ 6 και 10 μιλίων και παραβάσεις του FIR Αθηνών. Στις 31 Μάη 1975 ο Κ. Καραμανλής συναντάται με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ, συζητούν για το Κυπριακό, το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, την υφαλοκρηπίδα και τον εναέριο χώρο. Στο κοινό ανακοινωθέν για τη συνάντηση αναφέρεται: «Οι δύο πρωθυπουργοί απεφάσισαν ότι τα προβλήματα αυτά πρέπει να επιλυθούν ειρηνικώς μέσω διαπραγματεύσεων και όσον αφορά το θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης… Συναφώς απεφάσισαν την επίσπευσιν της συναντήσεως των εμπειρογνωμόνων διά το θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, ως επίσης και της συναντήσεως των εμπειρογνωμόνων διά το θέμα του εναερίου χώρου».

Η υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι εμφανής. Εναντι της τουρκικής συναίνεσης για προσφυγή στη Χάγη αναφορικά με το υπαρκτό θέμα της υφαλοκρηπίδας, δέχτηκε να αρχίσει συνομιλίες για το θέμα του εναέριου χώρου. Οπως ήταν φυσικό, η κυβερνητική προπαγάνδα σπεύδει να διογκώσει το θέμα της Χάγης για να συγκαλυφτεί η απαράδεκτη υποχώρηση. Σε λίγο θα αποκαλυφθεί το μέγεθος των κυβερνητικών ευθυνών.

Στις 17 Ιούνη συναντώνται οι εμπειρογνώμονες των δυο χωρών και με απόλυτη μυστικότητα αρχίζουν τη συζήτηση για τον εθνικό εναέριο χώρο. Η κυβέρνηση της Τουρκίας πετυχαίνει έτσι να «νομιμοποιήσει» τις απαιτήσεις της. Ομως, λίγες μέρες πριν την υπογραφή του συνυποσχετικού για την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη, η τουρκική κυβέρνηση υπαναχωρεί, αφήνοντας την κυβέρνηση της ΝΔ στα «κρύα του λουτρού».

«Ρ»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου