Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Στα πρόθυρα περαιτέρω κλιμάκωσης Ρωσία και ΝΑΤΟ


Χαρακτηριστικές οι κινήσεις των Πούτιν και Μπάιντεν παραμονές της επετείου από τη ρωσική εισβολή

Την παραμονή της πρώτης επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία και η Δύση βρίσκονται στα πρόθυρα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης, όπως σηματοδότησαν η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκη New START και η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν σε Κίεβο και Βαρσοβία.

Χθες η ρωσική Δούμα (Κάτω Βουλή) και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) ψήφισαν να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στη Συνθήκη New Start για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών όπλων η οποία έχει συναφθεί με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, την ώΧαρακτηριστικές οι κινήσεις των Πούτιν και Μπάιντεν παραμονές της επετείου από τη ρωσική εισβολήρα που από την Πολωνία ο Μπάιντεν τόνιζε πως οι ΗΠΑ και τα άλλα κράτη του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία.

Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, μίλησε για μια «από καιρό αναμενόμενη» απάντηση στις ΗΠΑ και σε άλλα κράτη του ΝΑΤΟ, που «έχουν κηρύξει πόλεμο εναντίον της χώρας μας». «Θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο συνολικά και στις ΗΠΑ ειδικότερα», συμπλήρωσε. Ο Μεντβέντεφ ζήτησε επίσης - όπως είχε κάνει προχθές και ο Πούτιν - τα πυρηνικά οπλοστάσια της Βρετανίας και της Γαλλίας να συμπεριληφθούν σε μελλοντικές συμφωνίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Σ. Ριαμπκόφ, ο οποίος επιβλέπει τη ρωσική διπλωματία με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών, δήλωσε ότι ενδεχόμενη επαναφορά της Συνθήκης σε ισχύ εξαρτάται από την Ουάσιγκτον, ενώ η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, Βρετανία και Γαλλία.

«Θα δώσουμε προφανώς ιδιαίτερη προσοχή στη γραμμή που θα κρατήσουν και στις αποφάσεις που θα πάρουν το Λονδίνο και το Παρίσι, που δεν μπορεί πλέον - ούτε καν υποθετικά - να θεωρηθεί ότι βρίσκονται εκτός του ρωσοαμερικανικού διαλόγου για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η απόφαση της Ρωσίας για τη New START «δεν μας φέρνει πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε προχθές βράδυ πως θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τα όρια στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύσσει, καθώς και ότι είναι ανοιχτό για να αλλάξει την απόφασή του αυτή.

Σε μια χαρακτηριστική δήλωση για την αποφασιστικότητα της Μόσχας να κερδίσει τον πόλεμο, αλλά και σε μια ένδειξη μεγαλύτερης κλιμάκωσης, ο Μεντβέντεφ είπε ότι η Ρωσία θα «εξαφανιστεί» αν χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Αν η Ρωσία σταματήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση χωρίς να πετύχει τη νίκη, θα εξαφανιστεί, θα γίνει κομμάτια». Συμπλήρωσε δε, απαντώντας στον Μπάιντεν, ότι «αν οι ΗΠΑ σταματήσουν να παρέχουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου, ο πόλεμος θα τελειώσει», με νίκη της Ρωσίας.

«Αυτήν τη στιγμή διεξάγεται μια μάχη στα ιστορικά μας εδάφη για τον λαό μας», τόνισε χθες ο Πούτιν σε συγκέντρωση στο στάδιο «Λουζνίκι» της Μόσχας προς τιμήν των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία.

Με τους «Εννέα του Βουκουρεστίου» συναντήθηκε ο Μπάιντεν

Επίσης χθες ο Μπάιντεν συναντήθηκε στη Βαρσοβία με τους ηγέτες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, των λεγόμενων «Εννέα του Βουκουρεστίου» (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία), επαινώντας τους για τη στήριξή τους στο Κίεβο στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

«Είστε η πρώτη γραμμή της συλλογικής μας άμυνας και γνωρίζετε καλύτερα από τον καθέναν τι διακυβεύεται σε αυτήν τη σύγκρουση. Οχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για την ελευθερία των δημοκρατιών σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Το άρθρο 5 είναι μια ιερή δέσμευση που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ. Θα υπερασπιστούμε κυριολεκτικά κάθε εκατοστό ΝΑΤΟικού εδάφους», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη New START.

Δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου έκανε η Ρωσία

Τη Δευτέρα η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, πιθανώς την ώρα που ο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το CNN. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η δοκιμή φαίνεται να απέτυχε.

Δήλωσαν επίσης ότι η Ρωσία ειδοποίησε εκ των προτέρων τις ΗΠΑ για την εκτόξευση, μέσω διαύλων αποκλιμάκωσης, και ότι η δοκιμή δεν ενέχει κίνδυνο ή κλιμάκωση απέναντι στις ΗΠΑ.

Η δοκιμή του βαρέος πυραύλου SARMAT - με το παρατσούκλι «Satan II» στη Δύση, ικανού να εκφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές - φαίνεται να απέτυχε, δήλωσαν αξιωματούχοι. Εχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν και αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι αν είχε λειτουργήσει, ο Ρώσος Πρόεδρος θα είχε επισημάνει τη δοκιμή στην χθεσινή του ομιλία.

Το CNN ανέφερε αρχικά ότι η δοκιμή έγινε ενώ ο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία, με βάση πληροφορίες από πηγές. Μετά τη δημοσίευση αυτής της ιστορίας για πρώτη φορά, ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι η δοκιμή έγινε λίγο πριν ο Μπάιντεν βρεθεί στη χώρα. Η δεύτερη πηγή είχε πει στο CNN ότι η δοκιμή ήταν τη Δευτέρα, χωρίς να δώσει πιο συγκεκριμένο χρόνο.

Η χρονική στιγμή της δοκιμής υποδηλώνει ότι ΗΠΑ και Ρωσία επικοινωνούσαν μέσω πολλών διαφορετικών καναλιών νωρίτερα μέσα στη βδομάδα, για λόγους αποκλιμάκωσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν επίσης τους Ρώσους, το βράδυ της Κυριακής, ώρες πριν την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο, ότι ο Πρόεδρος θα πραγματοποιούσε ταξίδι στην ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε τη Δευτέρα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

Δεν διαφαίνονται διαπραγματεύσεις άμεσα...

Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη αυτήν τη χρονική στιγμή να διαπραγματευτεί το τέλος της ένοπλης σύρραξης, εκτιμά η BND, υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας.

Ο Μπρούνο Καλ, επικεφαλής της BND, επισημαίνει σε συνέντευξή του ότι αυτήν τη στιγμή ο Πούτιν επιδιώκει ο πόλεμος να κριθεί «στα πεδία των μαχών» και «να αποκτήσει όσα περισσότερα πλεονεκτήματα είναι δυνατόν, ώστε κατόπιν να υπαγορεύσει ειρηνευτική συμφωνία με τους δικούς του όρους κάποια στιγμή στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρωσικός στρατός παραμένει σε θέση να στείλει πολύ μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών από όσους έχει αναπτύξει σήμερα στα μέτωπα. Από τους 300.000 στρατεύσιμους που κλήθηκαν το 2022, εξηγεί, κάποιοι ακόμα εκπαιδεύονται και άλλοι έχουν σταλεί στα μέτωπα. Ωστόσο η Ρωσία μπορεί να αντλήσει από δυναμικό στρατεύσιμων που φτάνει «έως και το 1 εκατομμύριο άνδρες, αν κριθεί απαραίτητο από το Κρεμλίνο».

Σε κάθε περίπτωση, παρατηρεί ο Καλ, τα ρωσικά στρατεύματα μπόρεσαν να βάλουν τέλος στις ξαφνικές αντεπιθέσεις και προελάσεις των Ουκρανών. Περιγράφοντας την κατάσταση στα μέτωπα, ο επικεφαλής της BND κάνει λόγο για μάχες χαρακωμάτων και πυροβολικού, για «πολύ σκληρό, βάρβαρο πόλεμο φθοράς».

Οξύνεται η αντιπαράθεση της «Wagner» με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία

Ο ιδρυτής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner» κάλεσε χθες τους Ρώσους να ασκήσουν πιέσεις στον στρατό της χώρας τους ώστε να δώσει πυρομαχικά στους άνδρες του. Μια πρωτοφανής έκκληση, που καταδεικνύει την όξυνση των αντιπαραθέσεων μεταξύ της «Wagner» και του ρωσικού Γενικού Επιτελείου.

Ο Γ. Πριγκόζιν κατηγορεί εδώ και μέρες τη διοίκηση του ρωσικού στρατού ότι δεν δίνει πυρομαχικά στους μισθοφόρους της «Wagner», οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) στην ανατολική Ουκρανία.

Χθες δημοσίευσε φωτογραφίες με πτώματα δεκάδων μαχητών του οι οποίοι, όπως είπε, σκοτώθηκαν επειδή δεν είχαν πυρομαχικά.

«Υπάρχουν όλμοι, αλλά πρέπει οι πολιτικάντηδες, τα καθάρματα, τα απορρίμματα να βάλουν την υπογραφή τους ώστε να μας παραδοθούν», υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις αυτές του Πριγκόζιν αποτελούν νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της «Wagner» και του ρωσικού στρατού, η οποία γίνεται ολοένα και πιο εμφανής τις τελευταίες βδομάδες.

Την Τρίτη ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Β. Γκερασίμοφ, για «προδοσία» επειδή στερούν από τη «Wagner» τα πυρομαχικά που ζητά, με αποτέλεσμα αυτή να υφίσταται καθημερινά «εκατοντάδες απώλειες». Απαντώντας, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του τον αριθμό των πυρομαχικών που έχουν δοθεί στις «μονάδες επίθεσης εθελοντών», όπως αποκαλεί τη «Wagner».

Νέα «υπονοούμενα» για τη Μολδαβία

Με σαφείς αιχμές και προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία, ο Μπάιντεν δήλωσε με έμφαση ότι «είμαστε υπερήφανοι που υπερασπιζόμαστε επίσης την ελευθερία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, παρότι αυτή δεν είναι κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε την Τρίτη στη Βαρσοβία με την Μολδαβή ομόλογό του, Μάγια Σάντου, και την διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας, στον απόηχο της καταγγελίας που διατύπωσε η Σάντου περί ρωσικού σχεδίου ανατροπής της φιλοδυτικής κυβέρνησης και εγκαθίδρυσης μιας φιλορωσικής.

Ο Μπάιντεν «ανέδειξε το θέμα της συνεχιζόμενης βοήθειας των ΗΠΑ προς τη Μολδαβία, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά της σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο (...) και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Γκαβριλίτα την περασμένη βδομάδα, ο νέος πρωθυπουργός Ντορίν Ρετσάν δεσμεύτηκε να ακολουθήσει φιλοευρωπαϊκή πορεία και ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση της φιλορωσικής αποσχιθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας.

Η Ρωσία ενεργεί «υπεύθυνα» σχετικά με τις ειρηνευτικές δυνάμεις που έχει τοποθετήσει στην Υπερδνειστερία, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ και προειδοποίησε τη Μολδαβία να μην κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση.

«Οι σχέσεις μας με τη Μολδαβία είναι ήδη πολύ τεταμένες» και «η ηγεσία πάντα επικεντρώνεται σε οτιδήποτε αντιρωσικό, οδηγούνται σε αντιρωσική υστερία», δήλωσε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου