Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Στους δρόμους του αγώνα για την Υγεία του λαού

 
Τ
ην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και κρατικούς πόρους, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ απαίτησαν χτες οι υγειονομικοί με στάση εργασίας στην Αθήνα κατά την πρωινή βάρδια και κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας. Ταυτόχρονα, στην υπόλοιπη Ελλάδα οι υγειονομικοί απεργούσαν, οργανώνοντας μαχητικές παρεμβάσεις σε νοσοκομεία και άλλες δράσεις.

Στην Αθήνα, με αφετηρία την πλατεία Μαβίλη, πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Υγείας, περνώντας από τα νοσοκομεία του κέντρου και διατρανώνοντας το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία. «Προσλήψεις, αυξήσεις, ανθυγιεινό, δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό», βροντοφώναξαν μεταξύ άλλων.

«Οχι στην ιδιωτικοποίηση του ογκολογικού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού - Υγεία κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα», απαίτησαν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Παίδων με το πανό τους, μεταφέροντας την αντίδρασή τους στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για τη μετατροπή των παιδοογκολογικών τμημάτων σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων στην Υγεία, απαιτώντας τη μονιμοποίησή τους.

Εξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι διαδηλωτές απαίτησαν ένταξη στο ανθυγιεινό επίδομα και κατήγγειλαν την πολιτική που εξαιρεί μια σειρά από ειδικότητες από αυτό, ενώ περνώντας μπροστά από τη σκηνή «Ρεξ» του Εθνικού Θεάτρου, που τελεί υπό κατάληψη, φώναξαν συνθήματα στήριξης στον αγώνα των καλλιτεχνών.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, έξω από το υπουργείο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μ. Γιαννάκος, σημείωσε ότι «η δημόσια Υγεία είναι ανεκτίμητη και αναντικατάστατη». Μεταξύ άλλων κατήγγειλε την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ογκολογικού τμήματος των νοσοκομείων παίδων, τις συγχωνεύσεις και τη συρρίκνωση περιφερειακών νοσοκομείων, την εξάπλωση της εργολαβικής εργασίας και των συμβάσεων ομηρίας στις δημόσιες δομές Υγείας.

«Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τη δημόσια και δωρεάν Υγεία, δεν θα αφήσουμε τον "Ευαγγελισμό" να γίνει ιδιωτικό νοσοκομείο, δεν θα αφήσουμε να γίνει καμία απόλυση από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας», τόνισε ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Οπως κατήγγειλε, το νοσοκομείο, που αποκαλείται «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ, κοντεύει «να βυθιστεί από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση», ενώ για το σύνολο των εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας τα χειροκροτήματα που μοίρασε η κυβέρνηση στην αρχή της πανδημίας «πολύ γρήγορα μετατρέπονται σε σφαλιάρες».

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι σωματείων από τα Νοσοκομεία «Γεννηματά», «Ελενα», Παίδων «Αγία Σοφία», το Σωματείο Κοινωνικών Λειτουργών, την ΕΙΝΑΠ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων, συγκέντρωση στην είσοδο των Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» πραγματοποίησαν χτες οι υγειονομικοί. Σε συμμετοχή στη συγκέντρωση καλούσαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου», «Παπανικολάου», ΑΧΕΠΑ, Θεαγένειο και Ιπποκράτειο. Την κινητοποίηση στήριξε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Μαζική κινητοποίηση ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Ξάνθης πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης υγειονομικοί αλλά και σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και γενικότερα εργαζόμενοι της πόλης. «Μόνο να κερδίσουμε έχουμε από τους αγώνες μας οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε, αλλά και στη συνειδητή υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, φτάνοντας στο σημερινό τραγικό επίπεδο», σημειώνει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων της πόλης, που ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Σε Στερεά και Εύβοια

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας πραγματοποίησε κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης, έχοντας στο πλευρό του το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και τα συνδικάτα της περιοχής, με την Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρο του Σωματείου, να αναδεικνύει την υποστελέχωση του νοσοκομείου και την εξάντληση του προσωπικού και να καταγγέλλει την πολιτική του υπουργείου και της διοίκησης.

Συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου Λαμίας πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων, όπου επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου. Για κατάσταση «που δεν πάει άλλο» έκανε λόγο μεταξύ άλλων ο Θανάσης Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Σωματείου, σημειώνοντας ότι τα τεράστια κενά δεν μπορούν να καλυφθούν με μετακινήσεις και «εντέλλεσθε». Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, προχωρώντας και σε συγκέντρωση στην είσοδο του ΤΕΠ, όπου η πρόεδρος του Σωματείου, Βαγγελιώ Κλάδου, επισήμανε την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, ενώ τη στήριξη των συνδικάτων της περιοχής εξέφρασε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς.

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο Νοσοκομείο Ρόδου, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου. Στο πλευρό των εργαζομένων του νοσοκομείου βρέθηκαν αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων του νησιού εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματά τους.

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Πρέβεζα

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι ορθώνει ανάστημα ενάντια στην Υγεία - εμπόρευμα και τη διαχρονική υποβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας στην Πρέβεζα έστειλε ο λαός της περιοχής με τη μαζικότητα του συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, έξω από τη Θεοφάνειο. Το συλλαλητήριο οργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου ως κορύφωση μιας σειράς αγωνιστικών πρωτοβουλιών το προηγούμενο διάστημα. Συμμετείχαν σε αυτό 17 συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των αυτοαπασχολούμενων και της αγροτιάς.

Ο Κώστας Κύρλας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, αναφέρθηκε στην οριακή κατάσταση στη λειτουργία του λόγω έλλειψης ιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα, τμήματα, όπως η Μαιευτική και η Ορθοπαιδική Κλινική, να εφημερεύουν 14 και 7 μέρες αντίστοιχα, με συνέπεια τις περισσότερες μέρες του μήνα στο νοσοκομείο να μην υπάρχει γυναικολόγος και ορθοπαιδικός στην εφημερία, εξαναγκάζοντας τους Πρεβεζιάνους να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Παράλληλα επισήμανε ότι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας είναι ακόμη χειρότερη, ενώ ολόκληρες περιοχές, όπως ο Λούρος και το Ζάλογγο, δεν υπάρχει ούτε σταθμός ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταφέρονται ακόμη και με περιπολικά!

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν επίσης οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, ανάμεσα στους οποίους η Μαρία Τζίμα, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝ Πρέβεζας, δηλώνοντας ότι «η πάνδημη παρουσία των Πρεβεζιάνων στο συλλαλητήριο επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του ΚΚΕ ότι μόνο ο λαός μέσα από τα σωματεία του μπορεί να βάλει φρένο στην Υγεία - εμπόρευμα που έχει τη σφραγίδα τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αφού κοινό τους πρόγραμμα είναι τα νοσοκομεία - επιχειρήσεις, με οικονομική αυτοτέλεια. Από το κάδρο των ευθυνών δεν ξεφεύγουν ούτε τα τοπικά τους στελέχη όπως ο σημερινός δήμαρχος της ΝΔ, που ενώ ο λαός της Πρέβεζας τον έστελνε να φέρει γιατρούς, νοσηλευτές και χρήματα για το νοσοκομείο, εκείνος μιλούσε για δημοσιονομικό πλαίσιο και εφικτούς στόχους στα πλαίσια των δεσμεύσεών μας με την Κομισιόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου