Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Η Μόσχα «υποδέχεται» με νέες απειλές τους δυτικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς


Ενώ «ψήνονται» νέες εστίες γεωπολιτικής αντιπαράθεσης σε Μολδαβία και Λευκορωσία

Με νέες απειλές «υποδέχεται» η Ρωσία τη στρατιωτική βοήθεια που στέλνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο Κίεβο, με περισσότερα και πιο τεχνολογικά εξελιγμένα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς που μπορούν να φτάνουν στα μετόπισθεν των ρωσικών δυνάμεων.

«Ολη η Ουκρανία που παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου θα καεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, συμπληρώνοντας ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας από τη Δύση θα προκαλέσει μόνο περισσότερους βομβαρδισμούς ως αντίποινα.

Η δημοσιογράφος ρώτησε τον Μεντβέντεφ αν η χρήση οπλικών συστημάτων μακράς ακτίνας δράσης από τους Ουκρανούς είναι ενδεχόμενο να οδηγήσει τη Ρωσία σε διαπραγματεύσεις με το Κίεβο. «Το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο», απάντησε ο Μεντβέντεφ.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή ότι ένας νέος πύραυλος, που θα διπλασιάσει την ακτίνα δράσης των βομβαρδισμών, που πραγματοποιεί η Ουκρανία, έχει συμπεριληφθεί στο νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, αξίας 2,175 δισ. δολαρίων.

Η Ουκρανία αναμένει μεγάλη ρωσική επίθεση αυτόν τον μήνα, αλλά το Κίεβο έχει τα αποθέματα για να συγκρατήσει τις δυνάμεις της Μόσχας, παρότι δεν θα έχουν φθάσει εγκαίρως όλες οι τελευταίες δυτικές στρατιωτικές προμήθειες, σημείωσε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας.

Σύμφωνα με τον Ολ. Ρεζνίκοφ, η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει τη νέα επίθεση τον Φλεβάρη που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της, για συμβολικούς λόγους, αλλά δεν είναι έτοιμη από στρατιωτική άποψη.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσει τα όπλα μακράς εμβέλειας για να πλήξει περιοχές εντός της ρωσικής επικράτειας, αλλά θα στοχοποιήσει μόνο ρωσικές στρατιωτικές μονάδες εντός του κατεχόμενου από τη Ρωσία ουκρανικού εδάφους. Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για χτυπήματα σε ρωσικές μεθόριες περιοχές όπως το Μπέλγκοροντ ή το Κουρσκ, ούτε και γι' αυτά στην Κριμαία, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014, αλλά ούτε και για χτυπήματα με drones σε ρωσικές βάσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη γραμμή του μετώπου.

«Λέμε πάντα στους συμμάχους μας επίσημα ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε όπλα που μας παραδόθηκαν για να πλήξουμε περιοχές εντός της ρωσικής επικράτειας. Πλήττουμε μόνο ρωσικές στρατιωτικές μονάδες εντός των προσωρινά κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών», δήλωσε ο Ρεζνίκοφ.

Συζητήσεις για το κόστος ανακατασκευής των «Leopard 1»

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την εξαγωγή των αρμάτων μάχης «Leopard 1» και, όπως δήλωσαν κύκλοι της αμυντικής βιομηχανίας στην εφημερίδα «Handelsblatt», η Ουκρανία θα μπορούσε να παραλάβει έως και 160 άρματα μάχης «Leopard 1» από τα γερμανικά βιομηχανικά αποθέματα. Οι εταιρείες «Rheinmetall» και «Flensburger Fahrzeugbau» (FFG) θα μπορούσαν να ανακαινίσουν ένα μεγάλο μέρος των αρμάτων μάχης και να τα διαθέσουν για εξαγωγή στην Ουκρανία, δήλωσαν.

Το άρμα είναι ο προκάτοχος των «Leopard 2», τα οποία έχουν δεσμευτεί να στείλουν πάνω από 12 κράτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κατασκευαστής FFG διαθέτει 99 «Leopard 1», ενώ η «Rheinmetall» διαθέτει άλλα 88 τέτοια άρματα μάχης.

Ωστόσο, μένει να φανεί πότε τα οχήματα της FFG και της «Rheinmetall» θα είναι πλήρως εξοπλισμένα, αλλά και ποιος θα αναλάβει το κόστος της ανακατασκευής, αν δηλαδή θα γίνει με χρηματοδότηση από κονδύλια της ΕΕ ή από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Ορισμένα από αυτά βρίσκονται σε κακή κατάσταση και εξαρτήματα από αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακαίνιση άλλων αρμάτων μάχης «Leopard».

Στο μεταξύ, και η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει άρματα μάχης «Leopard 2» στην Ουκρανία. Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Αντ. Κόστα, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διεξάγει συνομιλίες με τη Γερμανία για να λάβει ανταλλακτικά, τα οποία χρειάζεται για την επισκευή αρμάτων «Leopard» που έχει στην κατοχή της. Ο αρχηγός των πορτογαλικών Ενόπλων Δυνάμεων είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η Πορτογαλία διαθέτει 37 άρματα «Leopard 2», αλλά πορτογαλικά ΜΜΕ έχουν αναφέρει πως τα περισσότερα δεν λειτουργούν.

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει ότι η παράδοση των αρμάτων «Leopard 2» στην Ουκρανία θα ολοκληρωθεί «γρήγορα» μαζί με Ευρωπαίους εταίρους. Η Γερμανία έχει υποσχεθεί 14 δικά της άρματα μάχης και θέλει να συγκεντρώσει δύο πλήρη τάγματα «Leopard 2» σε συνεργασία με άλλα κράτη της ΕΕ.

Στην παροχή βοήθειας ύψους 7,3 δισ. δολαρίων σε μια περίοδο 5 ετών προς την Ουκρανία προσανατολίζεται η Νορβηγία μετά από πρόταση του πρωθυπουργού, καθώς ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός Δύσης - Ρωσίας αναμένεται να ενταθεί σε βάθος χρόνου, ακόμη και μετά από ενδεχόμενο τερματισμό των εχθροπραξιών. «Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε μια ενιαία συμφωνία για αυτό στο Κοινοβούλιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος, Γιόνας Γκαρ Στέρε, μετά τη συνάντηση με τους ηγέτες της νορβηγικής αντιπολίτευσης.

Η Ρωσία προωθείται αργά στο Ντονέτσκ

Τη μεγάλη σημασία της επιτάχυνσης της δυτικής στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας «ώστε το Κίεβο να βοηθηθεί και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να αποκρούσει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις», υπογράμμισαν σε τηλεφωνική συνομιλία ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Σούνακ για την έναρξη της εκπαίδευσης των ουκρανικών πληρωμάτων στα βρετανικά άρματα μάχης «Challenger 2».

Πάντως, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, η κατάσταση στα μέτωπα καθίσταται δυσκολότερη και η Ρωσία ρίχνει ολοένα και περισσότερους στρατιώτες στη μάχη.

Αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν οπλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς, ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν πολλά τμήματα της Ουκρανίας, το Κραματόρσκ, το Χάρκοβο, τη Ζαπορίζια κ.ά. Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και στη Χερσώνα, τη μεγάλη πόλη της νότιας Ουκρανίας που την κατέλαβαν οι Ρώσοι στην αρχή του πολέμου αλλά στη συνέχεια την εγκατέλειψαν.

Επίσης, «ο εχθρός ανασυντάσσεται σε ορισμένες ζώνες. Επικεντρώνει τις προσπάθειές του κυρίως στο Κουπιάνσκ, στο Λιμάν, στην Μπαχμούτ, στην Αβντίιβκα και τη Νοβοπαβλίφκα», στα ανατολικά, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας.

Σφοδρές μάχες μαίνονται στην περιοχή του Ντονέτσκ και «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», δήλωσε την Κυριακή ο Ζελένσκι.

Τα στρατεύματα της Ρωσίας συνεχίζουν να σημειώνουν μικρές προόδους στην προσπάθειά τους να περικυκλώσουν την πόλη Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) στο Ντονέτσκ, ανέφερε την Κυριακή το βρετανικό υπουργείο Αμυνας. Οι δύο βασικές οδοί προς την πόλη βρίσκονται πλέον υπό άμεση απειλή του ρωσικού πυροβολικού και άλλος ένας οδικός άξονας ελέγχεται από μισθοφόρους της «Βάγκνερ», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του κατέλαβαν τη Μικολάιφκα, ένα χωριό στο Ντονέτσκ.

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προετοιμάζεται να ανατινάξει κτίρια στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας και μετά να κατηγορήσει τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου και στοχοποίηση αμάχων.

«Πάντα έτοιμος» να συναντήσει τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος, επαναφέροντας τις προτάσεις του Βατικανού για διαμεσολάβηση σε «ειρηνευτικές συνομιλίες».

«Ψήνονται» εστίες έντασης σε Μολδαβία και Λευκορωσία

Νέες εστίες γεωπολιτικού ανταγωνισμού φουντώνουν γύρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, επανέλαβε χτες τις καταγγελίες ότι η εξόριστη αντιπολίτευση σκοπεύει να προχωρήσει σε διάφορες προκλήσεις, ακόμη και σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα.

«Στην Πολωνία, στη Λιθουανία και την Ουκρανία στέκονται σαν ύαινες που ακονίζουν τα δόντια τους. Κάποιοι κάνουν λόγο για 2.000 - 4.000 άτομα» και «επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους να κάνουν κάτι εδώ», είπε ο Λευκορώσος Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ισχυρίστηκε ότι η Μολδαβία θα μπορούσε να γίνει το νέο «αντιρωσικό σχέδιο» της Δύσης, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Δύση θέλει να κάνει τη Γεωργία τον επόμενο εχθρό της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι στη Μολδαβία, στον θύλακα Υπερδνειστερίας, που ελέγχεται από αποσχιστικές φιλορωσικές δυνάμεις, σταθμεύουν 1.500 Ρώσοι στρατιώτες, καθώς και 10.000 έως 15.000 φιλορώσοι πολιτοφύλακες.

Σε μια κίνηση που οξύνει την αντιπαράθεση, ο σύμβουλος της κυβέρνησης της Μολδαβίας, Αλ. Φλέντσεα, ζητά τώρα την «άνευ όρων και πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και πυρομαχικών από το έδαφος της Υπερδνειστερίας, καθώς και την αποστρατικοποίηση» του θύλακα αυτού.

Η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων αποτελεί «προτεραιότητα» της κυβέρνησης, δήλωσε στη «Welt».

«Το 2023, οι φιλορωσικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την εν ενεργεία κυβέρνηση» της Μάγια Σάντου, λέει ο Ιον Ταμπάρτα, του Κέντρου Πληροφοριών και Τεκμηρίωσης του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου.

Σημειώνεται ότι το 2022 σημειώθηκαν στη Μολδαβία μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Μολδαβίας έχουν περιορισμένη ισχύ, ενώ ΕΕ και ΝΑΤΟ έχουν στείλει κάποιους εξοπλισμούς τα τελευταία χρόνια. Με φόντο δε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τίθεται στο τραπέζι το θέμα της παραπέρα στρατιωτικής ενίσχυσης της Μολδαβίας «με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ».

Συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας για τη New START

Συζητήσεις γύρω από τη Συνθήκη New START για τον έλεγχο των πυρηνικών και στρατηγικών όπλων είχαν την περασμένη βδομάδα στη ρωσική πρωτεύουσα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, και η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Μόσχα, Λιν Τρέισι.

Ο Ριαμπκόφ ισχυρίστηκε πως η Μόσχα είναι δεσμευμένη στη Συνθήκη, όμως πρόσθεσε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για νέες συνομιλίες, επικαλούμενος τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, δεν γίνεται οι ΗΠΑ ως υποστηρικτής του Κιέβου στον πόλεμο στην Ουκρανία, να πραγματοποιούν επιθεωρήσεις μέσα στη Ρωσία για το πυρηνικό και άλλο στρατηγικό οπλοστάσιό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου