Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Μα το 1821...!


Ψηλά, στα αδούλωτα βουνά της Ρωμιοσύνης, οι χτύποι από την παλλόμενη καρδιά της Λευτεριάς ακούγονται πάντα δυνατά. Οι αντίλαλοι της Ιστορίας στα Ευρυτανικά βουνά της Ανυποταξίας και των Ξεσηκωμών, έρχονται από πολύ μακριά... από τους Κλέφτες της Απειθαρχίας ως τους Αντάρτες της Αντίστασης, στέλνοντας διαχρονικό μήνυμα Περήφανης Στάσης Ζωής κόντρα στη θλιβερή ραγιάδικη νοοτροπία της υποταγής. Για πάλεμα και μάχη, για Γη και Λευτεριά, για Ανεξαρτησία και Κοινωνική Δικαιοσύνη, ενάντια στον παλιό και σύγχρονο "κοτζαμπασιδισμό"! Γιατί μπορούμε να ζήσουμε αναπνέοντας ελεύθερα δίχως αφεντάδες και ξένους προστάτες, χωρίς να καταδεχτούμε να γίνουμε γρανάζι στη μηχανή τους.  

Ο ευρυτανικός λαός κράτησε έπαλξη και χαράκωμα αντίστασης σε τούτα τα προμηθεϊκά  βουνά καθ' όλη τη διάρκεια της μακράς ιστορικής διαδρομής του. Οι Κατσαντωναίοι των Αγράφων έδωσαν το χέρι στους Αριανούς του Βελουχιού κι αυτοί με τη σειρά τους καρτερούν να παραδώσουν τη σκυτάλη στους επόμενους. Θα 'ρθει η μεγάλη ώρα που η νέα γενιά θ' αδράξει με τη σειρά της το νήμα της Ιστορίας, μεταφέροντας και στο σήμερα την Τιμή, την Αξιοπρέπεια και το Πάθος για μια Καλύτερη-Δικαιότερη Ζωή! Γιατί αν κάτι διδάσκει το ένδοξο παρελθόν είναι πως η Ιστορία των Λαών γράφεται με Ανυπακοή!

Εκείνος ο σπουδαίος επαναστάτης που έδωσε τα νιάτα του, θέτοντας το εμείς προ του εγώ, είχε πει πως : "ο άνθρωπος πρέπει να περπατάει με το κεφάλι απέναντι στον ήλιο. Και ο ήλιος πρέπει να κάψει το μέτωπο και καίγοντάς το να το σφραγίσει με τη σφραγίδα της τιμής. Όποιος περπατάει σκυφτός, χάνει αυτήν την τιμή". 

Γι' αυτό λοιπόν... ούτε τον ήλιο μας, ούτε τη γη μας, ούτε τον αέρα μας ούτε τα νερά μας, μα μήτε τη ζωή μας μήτε τα όνειρά μας δεν σας παραχωρούμε ντόπιοι κι ευρωπαίοι δυνάστες.

Ακούς Κατσαντώνη, ακούς Καραϊσκάκη, ακούς Άρη, θα τα προστατεύσουμε όπως κι εσείς, κρατώντας τα απροσκύνητα κι απάτητα, κληροδοτώντας τα από το λαό για το λαό!

Μα το... 1821

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου