Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Συνεχίζουμε! «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, οι ζωές μας έχουν αξία»


Συνέχιση και κλιμάκωση της πολύμορφης δράσης μέσα στον Απρίλη, με σύνθημα «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, οι ζωές μας έχουν αξία» και προετοιμασία της απεργίας την 1η Μάη, ώστε να αποτελέσει μεγάλο απεργιακό σταθμό αγωνιστικής κλιμάκωσης για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, αποφασίσθηκε μέσα από την πολύ μεγάλη εκδήλωση - σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη. Ανάλογη σύσκεψη έγινε την Τετάρτη στην Αθήνα για τη συνέχιση του αγώνα. 

Μια σύσκεψη όπου συμμετείχαν μαζικά, δεκάδες εργατικά σωματεία, επιτροπές αγώνα, φορείς αυτοαπασχολούμενων, φοιτητών, γυναικών, κ.ά., με στόχο τον παραπέρα συντονισμό του αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε μια σειρά μέτωπα, στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις γειτονιές. Για τις συγκοινωνίες, την Παιδεία και την Υγεία, για το λαϊκό εισόδημα, την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας κόντρα στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, για την προστασία της ζωής του λαού από σεισμούς, πλημμύρες και φωτιές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση ενός βίντεο με στιγμιότυπα από τον μεγάλο αγώνα των Γάλλων εργατών και διαβάστηκε στα Γαλλικά και στα Ελληνικά το κείμενο συμπαράστασης των εργατικών σωματείων. Αναδείχθηκε ότι το νήμα που συνδέει τις κινητοποιήσεις χιλιάδων λαού για το έγκλημα στα Τέμπη, με τους δεκάδες χώρους δουλειάς στη Γαλλία, στην Ευρώπη και στον κόσμο είναι πολύ ισχυρό και είναι ένα. Είναι η δύναμη της εργατικής τάξης, που παράγει τον πλούτο, που κινεί τα πάντα!

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού που προχωράει στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ και αναδείχθηκε η απαίτηση για δραστική μείωση των τιμολογίων, να μην υπάρξει καμία διακοπή νερού σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση των εργολάβων! Ανακοινώθηκε η στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και απευθύνθηκε πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στη συναυλία ενάντια στο έγκλημα της εμπορευματοποίησης του νερού που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Απριλίου στις 6 μ.μ., στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Εισηγητικά ο Χρήστος Κυγιάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στα μεγαλύτερα απεργιακά συλλαλητήρια των τελευταίων πολλών ετών, που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων λαού. «Οι συγκλονιστικές, οι μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι δεκάδες κινητοποιήσεις όλες τις προηγούμενες μέρες από εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές, μας γεμίζουν ελπίδα, αποφασιστικότητα. Γιατί έκαναν αυτό που έλεγαν: έγιναν η φωνή των θυμάτων που θυσιάστηκαν για τα κέρδη των λίγων, η φωνή που ζητά δικαίωση για το έγκλημα στα Τέμπη!», είπε.

Τόνισε ότι «το έγκλημα στα Τέμπη είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για χιλιάδες κόσμου! Της οργής και της αγανάκτησης για ένα σύστημα που όλα τα μετράει κόστος - όφελος, μετράει τις ζωές μας με τα κέρδη του! Είναι γελασμένοι αν νομίζουν οι κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια τους ότι θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με τη λαϊκή οργή! Γιατί αυτή η οργή έγινε αγώνας οργανωμένος χάρη στα σωματεία, και αυτός ο σπουδαίος αγώνας έχει καταφέρει ήδη πολλά!».

Σημείωσε ότι ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στο κράτος των λίγων, στην πολιτική της εμπορευματοποίησης που υποβιβάζει την ανθρώπινη ζωή και τη ζυγίζει στη σχέση κόστος - όφελος, και γι' αυτό κρατά ακόμη και σήμερα κλειστά τα Νοσοκομεία «ΠΑΝΑΓΙΑ» και «ΛΟΙΜΩΔΩΝ». Ενάντια στο κέρδος που είναι η αιτία για τα εγκλήματα σε βάρος του λαού, για τα εκατοντάδες εργοδοτικά ατυχήματα στα κρεματόρια των χώρων δουλειάς. Αλλά και ενάντια στις κυβερνήσεις που όλα αυτά τα χρόνια έδιναν η μία την σκυτάλη στην άλλη, και στην καρδιά και στο μυαλό του λαού καταδικάστηκαν αυτές τις μέρες με το σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία».

Δίνοντας το στίγμα για τη συνέχεια, ανέφερε την ανάγκη να μαζικοποιηθεί η οργάνωση παντού. «Είναι η μόνη διέξοδος για εμάς τους εργαζόμενους να μπούμε μπροστά για να δυναμώσουν τα σωματεία, να δημιουργηθούν νέα εκεί που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν. Να οργανώσουμε τη μαχητική μας διεκδίκηση για την ασφάλειά μας, την υγεία μας, όλα μας τα δικαιώματα. Προϋπόθεση είναι να πυκνώσουν με εγγραφές νέων εργαζόμενων τα σωματεία, να γίνει υπόθεση των Συνδικάτων η οργάνωση των εργατών σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε χώρο δουλειάς. Να φτάσει το ελπιδοφόρο μήνυμα, η οργή να γίνει αγώνας σε κάθε εργοστάσιο, αποθήκη, κατάστημα και γραφείο», είπε.

Κλείνοντας σημείωσε ότι σήμερα όλοι οι χώροι δουλειάς είναι μια «κοιλάδα των Τεμπών». Ότι η ζωή των εργαζομένων δεν μπορεί να μετρηθεί ούτε με pass, ούτε με ψευτοεπιδόματα και κουπόνια, και φυσικά δεν ξεγελιούνται με μια προεκλογική αύξηση των λίγων ευρώ στον πετσοκομμένο μισθό των εργαζομένων, που εξανεμίζεται και από την έκρηξη του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα σε όλους τους χώρους δουλειάς με το σύνθημα «τα κέρδη τους, οι ζωές μας» για άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους συγκέντρωσης εργαζομένων, βιομηχανικές περιοχές!

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης, η Ειρήνη Καραμήτρου, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, η οποία αναφέρθηκε στην μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών. «Εκατοντάδες εργαζόμενοι από μεγάλες εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, από τηλεφωνικά κέντρα, συγκροτημένα, με το ΣΕΤΗΠ, παρά την προσπάθεια τρομοκρατίας από την εργοδοσία, δεν πτοήθηκαν. Στην πλειοψηφία τους νέοι ηλικιακά, που πρώτη φορά δοκίμασαν την δύναμη της απεργίας, που πρώτη φορά συμμετείχαν σε συλλαλητήριο». Ανέδειξε την οργή των εργαζομένων γιατί η δουλειά τους αξιοποιείται για να γίνονται ηλεκτρονικά πλειστηριασμοί, για να γίνονται παρακολουθήσεις, αλλά όχι για την ενίσχυση της ασφάλειας, την βελτίωση των όρων ζωής.

Αναφέρθηκε επίσης στο κύρος που απέκτησε το σωματείο στους εργαζόμενους μέσα από τη δράση που ανέπτυξε όλο το προηγούμενο διάστημα, «το άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, οι κινητοποιήσεις, οι συνελεύσεις, η συνεχής προσπάθεια να φωτίζουμε ότι το κέρδος και όσοι το υπηρετούν ευθύνονται για όσα αντιμετωπίζουμε, αλλά και άλλες δράσεις του ΣΕΤΗΠ, όπως πεζοπορίες, προβολές ταινιών, γενικά δηλαδή, η ζωντανή λειτουργία του σωματείου, είναι αυτά που έπαιξαν ρόλο ώστε το σωματείο να έχει κύρος στους εργαζόμενους και να διαδηλώσουν οργανωμένα μέσα από αυτό!

Σε χώρους δουλειάς που το σωματείο είχε πόδια, εκεί που λειτουργούσε μία Σωματειακή Επιτροπή, μία Επιτροπή αγώνα, εκεί είναι που περισσότεροι εργαζόμενοι έκαναν το βήμα. Τώρα γράφονται στο σωματείο, με διάθεση να πάρουν πάνω τους μέρος της δουλειάς». Στάθηκε ακόμα στις επιπτώσεις της λογικής κόστους - οφέλους για τους εργαζόμενους του κλάδου, με ατυχήματα (εναερίτες του ΟΤΕ), εντατικοποίηση της δουλειάς, ατελείωτα ωράρια και έλλειψη μέτρων υγιεινής που οδηγούν σε εκτόξευση των μυοσκελετικών παθήσεων, προβλημάτων όρασης, ψυχοσωματικών παθήσεων, κρίσεων πανικού, κώφωσης κλπ. (δείτε εδώ βίντεο)

Ο Γιώργος Πολύζος, γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού ΑΠΘ, μίλησε για τις μεγάλες μάχες που έδωσε η νεολαία μαζί με τον εργαζόμενο λαό και την ανάγκη συντονισμού της δράσης μπροστά στην επίθεση που κλιμακώνεται. «Όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μέσα από τη συμμετοχή μας στις Γενικές Συνελεύσεις, τις πρωτοβουλίες των Φοιτητικών Συλλόγων, των εργατικών σωματείων βγάλαμε και συνεχίζουμε να βγάζουμε πολύτιμα συμπεράσματα. Πρώτα και κύρια ο αγώνας μας χρειάζεται να στοχεύει τους πραγματικούς υπεύθυνους για το έγκλημα και αυτούς που τσακίζουν τις ζωές μας για τα κέρδη τους. Αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να είναι ξέχωρα από τον αγώνα των εργαζομένων». Και πρόσθεσε πως το επόμενο διάστημα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που βάζει στο στόχαστρο τα επαγγελματικά δικαιώματα. «Αυτή την πολιτική που προωθεί την αναθεώρηση του άρθρου 16, που προχωράει το χτύπημα στις σπουδές μας και τα πτυχία, υποβαθμίζει τα μορφωτικά μας δικαιώματα» (δείτε εδώ βίντεο). 

Ο Θοδωρής Βαριδάκης, από την Επιτροπή Εργαζομένων στην «Hellenic Train», σημείωσε ότι τους δίνουν δύναμη οι μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν, και αποδεικνύουν πως οι εργαζόμενοι μαζί με τον λαό μπορούν να βάλουν σφραγίδα στις εξελίξεις, καθώς πίεσαν τους ενόχους, ανέδειξαν τον πραγματικό φταίχτη για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Απαντώντας σε όσους μιλούν για «συντεχνίες» των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, είπε πως «συντεχνίες υπάρχουν. Είναι οι εργολάβοι τους, το κράτος και οι εταιρείες τους που βάλανε όλοι το χεράκι τους για να συμβεί το έγκλημα».

Τέλος, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο δεν θα επιτρέψουν να περάσει η κοροϊδία που συνεχίζεται με τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου «γιατί πρόκειται για ημίμετρα στην καλύτερη. Δεν θα σταματήσουμε άμα δεν παρθούν όλα τα μέτρα στο ακέραιο για την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου». «Θα τους ξεμπροστιάσουμε, το κράτος και την εταιρεία, δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!», πρόσθεσε (δείτε εδώ βίντεο). 

Ακολούθησαν παρεμβάσεις εργαζομένων, από μια σειρά χώρους δουλειάς, που ανέδειξαν πως εκφράζεται και στους χώρους τους η πολιτική που μετράει ως κόστος την ασφάλεια και τη ζωή του λαού. Από τον ΟΑΣΘ, την Επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στα «Practiker», από την ΕΥΑΘ, αλλά και από Συλλόγους Φοιτητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου