Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Το δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού προς όφελος των λαϊκών αναγκών φωτίζει με το ανατρεπτικό του Πρόγραμμα το ΚΚΕ


Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι από μόνη της η τεχνολογική πρόοδος δεν αποτελεί κίνδυνο ούτε και τη θαυματουργή λύση για τα προβλήματά μας. Το ζήτημα είναι ποιος και για ποια συμφέροντα καθορίζει την ανάπτυξη, τον προσανατολισμό και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και της επιστημονικής έρευνας. Πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται οι επιλογές της ανθρώπινης νοημοσύνης και τα εκάστοτε ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί.

Για όποιον εξακολουθεί να πιστεύει τον κυβερνητικό μύθο, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους του κεφαλαίου μπορεί να καταργήσει τους ταξικούς φραγμούς και να ανοίξει το δρόμο στη λαϊκή ευημερία, το παράδειγμα του τομέα της υγείας είναι σίγουρα πολύ αποκαλυπτικό.

Τι λέει η κυβέρνηση;

Ότι όλοι μπορούμε να κλείσουμε πλέον εξίσου εύκολα ψηφιακά το ραντεβού μας για τις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις. Πράγματι. Γίναμε έτσι άραγε όλοι ίσοι στην πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες; Δε χρειαζόμαστε ειδικές γνώσεις για να απαντήσουμε. Ολοκληρωμένες εξετάσεις γρήγορα και άνετα θα κάνει μόνο αυτός που μπορεί να πληρώσει.

Τι διαφημίζει επίσης η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ; Τη ψηφιακή άυλη συνταγογράφηση και την ψηφιακή κάρτα υγείας. Πράγματι αυτός ο εκσυγχρονισμός μπορεί θεωρητικά να συμβάλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Βοηθά, για παράδειγμα, το γιατρό να ανατρέξει γρήγορα στο ιστορικό του ασθενούς και να προβλέψει την αρνητική επίδραση που μπορεί να έχει η χορήγηση ενός συγκεκριμένου φαρμάκου σε κάποιον που υποφέρει από διαφορετικά νοσήματα.

Πώς αξιοποιείται όμως σήμερα αυτό το επίτευγμα απ’ το κράτος του κεφαλαίου;

Αξιοποιείται για τη συγκράτηση και την περικοπή των κρατικών δαπανών για την υγεία και τα φάρμακα, για να διασφαλιστούν τα ματωμένα πλεονάσματα που απαιτεί η άρχουσα τάξη και η ΕΕ.

Και επειδή ο αρμόδιος υπουργός αρέσκεται να δηλώνει πως «δεν μπορείς να διαχειριστείς ό,τι δεν μπορείς να μετρήσεις», ας δούμε τι αποδεικνύουν οι επίσημες μετρήσεις της ΕΕ.

Αποδεικνύουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό, 35% των συνολικών ετήσιων δαπανών υγείας καταβάλλεται απ’ ευθείας απ’ τα νοικοκυριά, πέρα απ’ τη φοροαφαίμαξη, και πως η Ελλάδα είναι στις ψηλότερες θέσεις της Ευρώπης σε μη καλυπτόμενες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης και στους χρόνους αναμονής.

Ακόμα και κάποιες περιττές δαπάνες που υπήρχαν, οφείλονταν στην πίεση των φαρμακευτικών ομίλων στους γιατρούς για το κέρδος τους, πίεση που δεν θα υπήρχε αν το φάρμακο δεν ήταν εμπόρευμα. (…)

Το παράδειγμα της υγείας βοηθά να καταλάβουμε ότι:

- Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί ούτε έχει σκοπό ν’ αλλάξει τους στόχους, την αποστολή, τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους εντός του οποίου εφαρμόζεται. (...)

Πάταξη της φοροδιαφυγής;

Με δεδομένη την αντιλαϊκή κατεύθυνση της οικονομικής και φορολογικής πολιτικής, η κυβέρνηση προωθεί τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ψηφιακή καταγραφή των τιμολογίων των επιχειρήσεων, μέσα απ’ την ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA. (…)

Διαφημίζει την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο της αξιοπιστίας των φορολογικών δηλώσεων. Και μας εξηγεί ότι θα ωφεληθούμε όλοι απ’ την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη μείωση της ταλαιπωρίας στις φορολογικές υποθέσεις.

Όμως ποια φοροδιαφυγή στοχεύει να περιορίσει η κυβέρνηση και το κράτος; Των μεγάλων ομίλων; Μα αυτοί έχουν ήδη νόμιμες, προκλητικές, γιγαντιαίες φοροελαφρύνσεις. Μπορούν να έχουν οφ σόρ και να μετακινούν νόμιμα τα κεφάλαιά τους σε άλλα κράτη της ΕΕ και της Ευρώπης. Μήπως θα εντοπίσει το myDATA το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπλων και ναρκωτικών; Ξέρουμε όλοι την απάντηση.

Για να μη μας μείνει απορία, η ΑΑΔΕ μάς έδωσε τα στοιχεία. Χάρη στον ψηφιακό έλεγχο που εντοπίζει εύκολα τις αποκλίσεις απ’ το μέσο όρο, εντόπισε απ’ το 1 εκ. ψηφιακά εγγεγραμμένων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων ήδη 240.000 που κάνουν ελλιπείς δηλώσεις και κρύβουν τα έσοδά τους.

Ένα μεγάλο μέρος τους είναι μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι που οδηγούνται στην οικονομική ασφυξία απ’ την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τον ανέλεγκτο ανταγωνισμό, επιχειρήσεις για τις οποίες αυξάνει ο κίνδυνος να βάλουν μελλοντικά λουκέτο. (…)

Φακέλωμα πολιτών και δημοσίων υπαλλήλων

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συμβάλλει αποφασιστικά και στη διασύνδεση - στη διαπλοκή όλων των λειτουργιών του κράτους του κεφαλαίου, για να υπηρετήσει ενιαία και πιο αποτελεσματικά τα στρατηγικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Εύκολα μπορούμε να το διαπιστώσουμε αυτό σ’ όλες τις κατευθύνσεις της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Με τη ψηφιακή διασύνδεση των κρατικών υπηρεσιών και το ψηφιακό μητρώο πολιτών δημιουργείται πλέον η δυνατότητα για το ενιαίο φακέλωμα του συνόλου των δεδομένων όλων μας, από το ιατρικό ιστορικό μας, μέχρι την οικονομική μας κατάσταση, τα χρέη μας και το ποινικό μας μητρώο και την πολύπλευρη επεξεργασία και αξιοποίηση αυτών των στοιχείων.

Αυτή η εφιαλτική δυνατότητα της δικτατορίας του κεφαλαίου κρύβεται πίσω απ’ τις αθώες διακηρύξεις για τα οφέλη μείωσης της ταλαιπωρίας στα ληξιαρχεία, τον εκσυγχρονισμό των εκλογικών καταλόγων και άλλα προφανή παρόμοια που διασφαλίζει το G2C (Goverment to Citizen).

Αντίστοιχα, το ψηφιακό μητρώο του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης G2G (Goverment to Goverment), μπορεί να συγκεντρώνει σε ενιαίο ψηφιακό φάκελο τις αξιολογήσεις, την κινητικότητα, τη συμμετοχή σε απεργίες και τα προσωπικά δεδομένα όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Στις σημερινές συνθήκες αποτελεί ένα χρήσιμο όπλο στα χέρια των διοικήσεων για να πειθαρχήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους για να υλοποιούν με ζήλο την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

Δεν πρόκειται επίσης για έναν αόριστο μελλοντικό κίνδυνο. Αρκεί να δούμε τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τις εντολές του υπουργού Εσωτερικών για τη συλλογή στοιχείων για τους απεργούς δημόσιους υπαλλήλους, καθώς και την πρόσφατη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για να κηρύσσονται παράνομες οι απεργίες των ΟΤΑ, ακόμα και όταν δεν προσφεύγουν γι’ αυτό οι δήμαρχοι στα δικαστήρια. (…)

«Τα χελιδόνια» του σοσιαλισμού

Τώρα μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις νέες μεγάλες δυνατότητες που γεννά για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση η πληροφορική, η ψηφιακή τεχνολογία, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη, που είναι «τα χελιδόνια του σοσιαλισμού».

Τώρα δεν υπάρχουν πια μια σειρά τεχνικοί και επιστημονικοί περιορισμοί που περιορίζουν τις δυνατότητες του κεντρικού σχεδιασμού και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη Ρωσία του ’17 και στη Σοβιετική Ένωση του ’30. Τώρα έχει αυξηθεί σημαντικά ο βαθμός κοινωνικοποίησης της εργασίας και της αυτοματοποίησης της παραγωγής.

Σκεφτείτε τις νέες δυνατότητες που έχουμε σήμερα να αυξήσουμε τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων χάρη στην αύξηση της παραγωγικότητας και του επιπέδου κοινωνικοποίησης της παραγωγής, αν πάψει να αποτελεί το καπιταλιστικό κέρδος το κριτήριο των αποφάσεων στην οικονομία.

Σκεφτείτε τις νέες δυνατότητες να αναβαθμίσουμε το γενικό μορφωτικό επίπεδο των εργαζομένων και το δημιουργικό περιεχόμενο της εργασίας τους, τις δυνατότητες να παίζουν καθημερινά ενεργό ρόλο στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων.

Σκεφτείτε τις τεχνολογικές δυνατότητες του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού για γρήγορη συλλογή και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων, για να λαμβάνει γρήγορες και βέλτιστες αποφάσεις σε σύνθετα προβλήματα. (…)

Τις δυνατότητες διασύνδεσης και συντονισμού των παραγωγικών μονάδων, αφού το myDATA του σοσιαλισμού δε θα συνδέει επιχειρήσεις που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τα κέρδη και τα μερίδια της αγοράς και προσπαθούν να φοροδιαφύγουν απ’ το κράτος.

Σκεφτείτε τις δυνατότητες για αυτόματη πρόβλεψη βλαβών, αυτόματη παραγγελία ανταλλακτικών.

Πάνω απ’ όλα τις υλικές δυνατότητες για γρήγορη εξάλειψη κάθε μορφής ατομικής και ομαδικής ιδιοκτησίας. (…)

Μπαίνουμε μπροστά

Αυτό το δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού προς όφελος των λαϊκών αναγκών φωτίζει με το ανατρεπτικό του Πρόγραμμα το ΚΚΕ. Και φυσικά δεν περιμένουμε να ξημερώσει κάποια μεγάλη μέρα για να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα.

Μπαίνουμε μπροστά για να οργανωθεί η μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση που θα ανοίξει το δρόμο της ανατροπής του βάρβαρου συστήματος της εκμετάλλευσης.

Είμαστε σήμερα μπροστά στον αγώνα για να μειωθεί ο χρόνος εργασίας για 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Είμαστε μπροστά στον αγώνα ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης της ΕΕ που γεννά ενεργειακή και ψηφιακή φτώχεια. Δίνουμε τη μάχη για ασφαλείς - γρήγορες και φθηνές επικοινωνίες και μεταφορές. Παλεύουμε για να καταργηθεί το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ που επιτρέπει το προληπτικό ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των πολιτών. (…)

Με το ΚΚΕ, να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει

Φίλες και φίλοι.

Σήμερα που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε πολύ καλύτερα, δεν έχουμε κανένα λόγο να παγιδευτούμε και να διαλέξουμε με ποιον θα χάσουμε λιγότερα την επόμενη μέρα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να διαλέξουμε με ποιον θα χάσουμε πάλι εμείς, με τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ, για να θησαυρίσει ξανά το κεφάλαιο.

Μπορούμε και πρέπει να καταδικάσουμε όλους τους ενόχους που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Μπορούμε και πρέπει να πάρουμε θέση μάχης δίπλα στο ΚΚΕ. Να ενισχύσουμε το ΚΚΕ παντού, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στην εκλογική μάχη. Να υπάρξει πιο δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση μέσα κι έξω απ’ τη Βουλή, μπροστά στα δύσκολα, μπροστά στην επόμενη κρίση που έρχεται.

Μπορούμε και πρέπει να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Καλή δύναμη, φίλες και φίλοι.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου