Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Τα εργατοδικία λειτουργούν


Σε πέντε μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκαν οι 5 εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που δικάστηκαν χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, με την κατηγορία της «παράνομης βίας», επειδή υπερασπίστηκαν τις δουλειές και τους μισθούς των συναδέλφων τους.

Δικάστηκαν μετά από μήνυση που κατέθεσαν σε βάρος τους, διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης «Discount Market» για την κινητοποίηση που έγινε στις 6/3/2017 έξω από κατάστημα της, στο πλαίσιο 4ωρης στάσης εργασίας.

Βασικό αίτημα της κινητοποίησης για την οποία καταδικάστηκαν οι 5, ήταν να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Καρυπίδη» στην «Discount Market», κάτι που όφειλε να κάνει βάσει του ΠΔ 178/2002, το οποίο προβλέπει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των παλιών εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων. Η εταιρεία δεν έκανε δεκτό το αίτημα, καθώς ήθελε μια επιχείρηση «λευκή» από υποχρεώσεις σε εργαζόμενους.

Παρά το γεγονός ότι κατέρρευσε το κατηγορητήριο αφού οι μάρτυρες κατηγορίας δεν μπόρεσαν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους περί δήθεν επίθεσης (λεκτικής απώθησης και σωματικής βίας) από τους 5 κατηγορούμενους, έπεφταν σε αντιφάσεις, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, μετά από πρόταση της εισαγγελέως, τους καταδίκασε.

Η Σόνια Μελανεφίδου και ο Δημήτρης Νταφόπουλος, συνήγοροι υπεράσπισης, σχολίασαν ως απαράδεκτο και επικίνδυνο τον συλλογισμό της εισαγγελικής έδρας, ότι και μόνο η εμφάνιση και η παραμονή εργαζομένων έξω από το κατάστημα, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, έχει τις προϋποθέσεις και συνάγεται σιωπηρά ότι αποτελεί απειλή ως ένα συστατικό στοιχείο της παράνομης βίας για την οποία κατηγορούνται.

Αυτό που αναδείχθηκε από τις "απολογίες" των κατηγορουμένων και τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης ήταν ότι η εργοδοσία, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, τους μηχανισμούς του κράτους και με στημένες κατηγορίες, συνεχίζει να χτυπά τους εργαζόμενους, για να επιβάλει σιγή ιχθύος στους χώρους δουλειάς.

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, απαιτεί να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις και να απαλλαγούν οι συνάδελφοί της οι οποίοι άσκησαν έφεση στην καταδικαστική απόφαση. Και κάνει «καθαρό προς κάθε κατεύθυνση: Δεν θα βάλετε τα σωματεία και τη συνδικαλιστική δράση στον γύψο! Δεν πρόκειται "να κάτσουμε στα αυγά μας", ούτε να σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των συναδέλφων μας. Η τρομοκρατία και ο φόβος δεν θα περάσουν».

2 σχόλια:

  1. Δικάσανε και τον βουλευτή;
    Τυφλή δικαιοσύνη, πέντε μήνες φυλάκιση, γιατί υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην δουλειά
    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τυφλή δικαιοσύνη
    Η πρόεδρος του δικαστηρίου, κατηύθυνε, τους μάρτυρες κατηγορίας, για το τι πρέπει να πούνε.
    Αννα Φραγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου