Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Όταν ο Σπύρος Λούης συνάντησε τον Χίτλερ


Ολυμπιακοί Αγώνες Βερολίνου 1936. Ο Χίτλερ φορά το προσωπείο του ειρηνοποιού. Από την Αρχαία Ολυμπία μεταφέρεται για πρώτη φορά η ολυμπιακή φλόγα.

Ονομάζει το ολυμπιακό χωριό “χωριό ειρήνης” (Η σβάστικα κυριαρχεί παντού, σε βάρος της σημαίας με τους πέντε κύκλους) κι απελευθερώνουν στον ουρανό 110.000 περιστέρια.

Μέλη της ελληνικής αποστολής και Γερμανοί αστυνομικοί συνοδεύουν τον Σπύρο λούη στο Ολυμπιακό Χωριό του Βερολίνου

Επίτιμος φιλοξενούμενος – καλεσμένος των διοργανωτών ο Σπύρος Λούης, τον οποίο ο Χίτλερ θέλησε να γνωρίσει. Στη συνάντηση ο Σπ. Λούης προσέφερε στον Χίτλερ ένα κλαδί ελιάς και με την χωριάτικη προφορά του, είπε στον Γερμανό δικτάτορα: “Τι χαμπάρια Φύρεμ μου; Πως πάει η οικογένεια;”

Η στιγμή της συνάντησης Λούη – Χίτλερ από… ψηλά

Ο Χίτλερ παρέδωσε στο Λούη ένα μετάλλιο. Στη μία όψη φέρει ανάγλυφο με μαύρη αρκούδα, που συμβολίζει το Βερολίνο, ενώ αναγράφει τη χρονολογία 1936 και την επιγραφή «Η πρωτεύουσα του Ράιχ Βερολίνο για τους 11ους Ολυμπιακούς Αγώνες 1936».

Στη δεύτερη όψη απεικονίζεται η Πύλη του Βρανδεμβούργου σε χαμηλό ανάγλυφο, ο αγκυλωτός σταυρός και η επιγραφή «Η αδιάκοπη εργασία για το Λαό και το Έθνος είναι η υπερηφάνεια της πόλης μας».

Είσοδος της ελληνικής ομάδας στο Ολυμπιακό Στάδιο, για την τελετή έναρξης, με τον Σπ. Λούη στην κεφαλή με φουστανέλα, ως επίτιμο μέλος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου


Κατά την είσοδο της ελληνικής ομάδας ο Λούης δεν χαιρέτησε με τον γνωστό ναζιστικό τρόπο, όπως έκαναν τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής.

Το μετάλλιο αυτό το 2012 χαρακτηρίστηκε «κινητό μνημείο» από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Μια ακόμα δημόσια εμφάνιση του Έλληνα Ολυμπιονίκη που φιλοξενήθηκε και στο επίσημο πρόγραμμα των Αγώνων


Η συνάντηση πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τον ελληνικό Τύπου που εκστασιασμένος από την «τέλεια διοργάνωση» και τη γερμανική υπεροχή, ήθελε να μεταφέρει  το μήνυμα του πόσο αποτελεσματική ήταν η ναζιστική Γερμανία.

 

Ο επίσημος γλύπτης του χιτλερικού καθεστώτος Άντο Μπέκερ φιλοτέχνησε την προτομή του Λούη

  Ηρακλής Κακαβάνης

1 σχόλιο:

  1. Στην δεύτερη φωτογραφία από επάνω, δεύτερος από αριστερά διακρίνεται ο Γρηγόρης Λαμπράκης μέλος της Ελληνικής Ομάδας (ή Αποστολής) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο.

    Γραμματικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου