Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Παλλαϊκός απεργιακός ξεσηκωμός


 Από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα απλώνεται η τεράστια απεργιακή συγκέντρωση που γράφει ήδη Ιστορία, απαιτεί το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί. Ολόκληρη η Πανεπιστημίου και οι περισσότεροι από τους κάθετους δρόμους έχουν ήδη γεμίσει ασφυκτικά, ενώ συνεχώς φτάνει κόσμος που προσπαθεί να προσεγγίσει τον χώρο της συγκέντρωσης. 

Με τους στίχους του ποιήματος του Γ. Ρίτσου «Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ’ τα σπίτια τους» ξεκίνησε η μεγαλειώδης απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια.

 Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή που ολοκληρώθηκε με το σύνθημα «Μετράμε νεκρούς στις ράγες των Τεμπών, αίμα για κέρδη των αφεντικών».


Με την απεργία που έχουν προκηρύξει για σήμερα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, υψώνουν για μια ακόμα μέρα τη φωνή τους και καταγγέλλουν τους ενόχους για το εγκληματικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Παράλληλα, από την εξέδρα που έχει στηθεί για την απεργιακή συγκέντρωση διεκδικούν «σύγχρονες – ασφαλείς – φθηνές μαζικές μεταφορές για τον λαό, κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους».

«Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας», διαμηνύουν με το πανό το οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, τα μπλοκ των οποίων συγκεντρώνονται από νωρίς στα Προπύλαια. «Το σύστημα τους είναι με αίμα ποτισμένο, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα», τονίζει Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Μαζί με τη νεολαία, που δίνει μαζικό και δυνατό «παρών» και στο σημερινό συλλαλητήριο, διαδηλώνουν φορείς του γονεϊκου κινήματος.

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα και ένοχοι γνωστοί, ποτάμι να τους πνίξει να γίνει η οργή», διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι στον Σιδηρόδρομο, τα σωματεία στην εταιρεία «Hellenic Train», αλλά και εργαζόμενοι από άλλους τομείς των Μεταφορών, από το αεροδρόμιο, τους ναυτεργάτες, της αστικές συγκοινωνίες

Ανθρώπινα ποτάμια αρχίζουν να συγκεντρώνονται για τη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση. Tα απεργιακά νέα από μεγάλους χώρους δουλειάς και εργοτάξια προμηνύουν μεγάλη μαχητική μέρα..

«Στην ανάπτυξή τους θύμα ο λαός, στο αίμα βουτηγμένος ο καπιταλισμός» φωνάζουν οι απεργοί.

Ξεχωριστή στιγμή το χειροκρότημα στους εργαζόμενους της efood που έφτασαν κορνάροντας με τα μηχανάκια τους.

«Το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή» φώναξαν μαθητές κατεβαίνοντας από τη στάση στη Βικτώρια.

Αυτοκίνητα που κατεβαίνουν την Πανεπιστημίου κορνάρουν ρυθμικά, περνώντας μπροστά από την εξέδρα των συνδικάτων.

Από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης διαβάζεται η μακάβρια λίστα των ατυχημάτων και δυστυχημάτων στον σιδηρόδρομο, που προειδοποιούσαν για το έγκλημα στα Τέμπη.

Οι καμπάνες του κινδύνου δεν ακούστηκαν από το κράτος και την εταιρεία που έχουν τα δικά τους πλάνα κερδοφορίας και μείωσης του κόστους. Το ίδιο και οι επίμονες προειδοποιήσεις των σιδηροδρομικών. 


Δεν φταίει η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά η χώρα, φταίνε το καπιταλιστικό κέρδος και όσοι κυβέρνησαν και κυβερνάνε αυτή τη χώρα. Αυτό το σύνθημα αντηχεί σήμερα απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα, σε όλη τη χώρα. Είναι μεγάλες, αισιόδοξες, μεγαλειώδεις οι απεργιακές συγκεντρώσεις, τα συλλαλητήρια των εργατικών συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων, των μαθητικών κοινοτήτων, άλλων λαϊκών οργανώσεων, μαζικών οργανώσεων και φορέων του λαού μας. Συνεχίζουμε!

 Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

 Χιλιάδες λαού στην απεργιακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης


Σε κοσμοπλημμύρα εργατών, φοιτητών, μαθητών, του λαού της Θεσσαλονίκης, μετατρέπεται η απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών Σωματείων για το έγκλημα στα Τέμπη. 

«Όλα θυσιάζονται στο βωμό των κερδών! Οι επιβάτες, οι μηχανοδηγοί, οι εργαζόμενοι, αποτελούν την καύσιμη ύλη των κερδών τους, με τη ζωή μας αναλώσιμη. Να απολογηθούν τώρα όλοι αυτοί που αδιαφόρησαν μπροστά στις αγωνιώδεις και αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των εργαζομένων για τις ελλείψεις στην ασφάλεια των δρομολογίων και στο σιδηροδρομικό έργο, τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και λίγες μέρες πριν το δολοφονικό έγκλημα. Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και της διεκδίκησης! Όλοι εμείς, οι απλοί άνθρωποι που θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στο τρένο, είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με τον αγώνα μας και τις διεκδικήσεις μας να προστατεύσουμε και να εξασφαλίσουμε τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας, των οικογενειών μας. Κανείς να μην επιτρέψει να μπαίνουν οι ζωές μας στο βαρόμετρο των κερδών, να γίνονται εκπτώσεις στην ασφάλεια στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων», ακούγεται από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης.

Λ. Στολτίδης: Ποτέ ξανά η υγεία και η ανθρώπινη ζωή στη ζυγαριά των επιχειρηματικών ομίλων

 Θ. Βαριδάκης: «Απεργούμε για τους αδικοχαμένους»


«Απεργούμε ώστε αυτό το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί»,
επεσήμανε ο Θοδωρής Βαριδάκης, εργαζόμενος στο σιδηρόδρομο, «απεργούμε για τους αδικοχαμένους» αλλά και για να μην ξανασυμβεί. «Παραμένει προδιαγεγραμμένο έγκλημα γιατί πουθενά δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο, ούτε στο σιδηρόδρομο, σε κανένα Μέσο Μεταφοράς», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως ο μόνος τρόπος για να μην συμβεί ξανά, είναι να αγωνιστούμε, να βγούμε όλοι στους δρόμους, να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας, να οργανωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα Σωματεία τους.  

2 σχόλια:

  1. Ηταν αποτυχία το σημείο πρόσκλησης, τα Προπύλαια. "Επνιξε" μια πολύ μεγάλη, για τα μέτρα της εποχής μας, διαδήλωση. Το σημείο, που στήθηκε η κεντρική εξέδρα ήταν επίσης ανεξήγητο. Είχε μπροστά το μισό κατάστρωμα της Πανεπιστημίου και μετά το συρματόπλεγμα του εργοταξίου με τον καμμένο εκσκαφέα. Προφανώς οι οργανωτές (υπήρξαν;) περίμεναν 2000 με 5000 άτομα, κατά τα ειωθότα, αλλά το στήσιμο της εξέδρας δεν ήταν για παραπάνω από ...500! Θα ήταν καλύτερα να είχε οριστεί στο Σύνταγμα η συγκέντρωση.
    Για προσυγκεντρώσεις δεν άκουσα και η τοπική κομματική οργάνωση μας μάζεψε σε ένα πούλμαν και μας άδειασε κοντά στα Προπύλαια, προτρέποντάς μας "να πάμε στα σωματεία μας", εκτός από όσους δεν είχαν και θα ακολουθούσαν το τοπικό πανώ. Προφανώς δεν στάθηκε δυνατό να βρούμε τα σωματεία μας, γιατί στο σημείο, που, "στο περίπου" είχε οριστεί σαν τόπος ήταν το ...εργοτάξιο!
    Γενικά μια μεγάλη λαϊκή σύναξη, που μάλλον "πήγε στράφι", καθώς εξελίχτηκε σε μια μεγάλη σούπα, που θύμιζε πολύ λογική "λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων" εποχής αρχών μεταπολίτευσης.
    Η χαρά των οπορτουνιστών και του "όλου Πασόκ" (τΣύριζα, γκρουπούσκουλα, ΜΕΡΑ - ΚΙΝΑΛ) ...δηλαδή της Αντίδρασης!
    Και, ενν. το καθιερωμένο πλέον στήσιμο των "επεισοδίων", που φαίνεται αποφάσισε να το λούζεται και το Κόμμα "για να είναι κοντά στον κόσμο"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάθανε πως (γεμ#ώ&@στε) υπάρχει λαϊκή αγανάκτηση και πλακώσαν και οι μικροαστοί προβοκάτορες, και οι χαφιέδες.
    Ξανά-μανά γυρίσαμε στο 2008!
    Ενα ολόκληρο λαϊκό κίνημα και μια μεγάλη διαδήλωση έρμαιο του αναρχομπάχαλου!
    Και της Πρεσβείας.
    Τελικά, είχαν-δεν-είχαν την διέλυσαν. Είχαμε πρόγραμμα να περπατήσουμε προς το Σύνταγμα και βρεθήκαμε στην ...Αγίου Κωνσταντίνου!
    Τζάμπα τα 15 χρόνια....
    ....
    Kι από την άλλη, οι προβοκάτορες επιμένουν στην προβοκάτσια!
    Προφανώς για την ξεπλύνουν, παριστάνοντας τον ..."Λαό"!
    Δε γίνεται, κοτζάμ Κόμμα εκατό χρονώ, να μην μπορεί να βρει λύση στο πρόβλημα. Και κάθε πέρσι να πηγαίνουμε και καλύτερα!
    Τουλάχιστον τότε είχαμε χωριστά μπλόκ και ο καθένας τις ευθύνες του.
    Ποιόν βολεύουν οι σούπες;.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου