Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


08/03/1857

Οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια 16 ώρες τη μέρα ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ' τους μισθούς των ανδρών. Εκτός των άλλων διακρίσεων, οι εργάτριες είχαν να αντιμετωπίσουν και τη διάκριση που γινόταν ανάμεσα στους εργαζόμενους αγγλοσαξονικής καταγωγής και στους υπόλοιπους υπέρ των πρώτων.

Παγκόσμια ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας

Μαρξ- Ενγκελς - Λένιν για το Γυναικείο Ζήτημα

«Σφυρί – δρεπάνι και ψήφοστο φουστάνι»!

08/03/1869

Πέθανε ο φιλέλληνας Γάλλος μουσικοκριτικός και συνθέτης Εκτορ Μπερλιόζ, δημιουργός της “Φανταστικής Συμφωνίας” και πολλών άλλων έργων εμπνευσμένων από την ελληνική επανάσταση και μυθολογία.

08/03/1907

Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

08/03/1907

Γεννιέται στη Χαλκίδα ο μουσουργός Νίκος Σκαλκώτας. Έργα του, «36 Ελληνικοί Χοροί», «Η Θάλασσα», «Η λυγερή και ο θάνατος», κ.α. 

Νίκος Σκαλκώτας

08/03/1917

Πεθαίνει ο στρατηγός κόμης Φέρντιναντ φον Ζέπελιν, κατασκευαστής των περίφημων πηδαλιοχούμενων αερόστατων που φέρουν το όνομά του.

08/03/1921

Συνέρχεται το 10ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκων), οι εργασίες του οποίου κράτησαν έως τις 16/3. Το 10ο Συνέδριο επεξεργάστηκε τις μεθόδους της οικοδόμησης του σοσιαλισμού με βάση τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ), στερέωσε τη συμμαχία της εργατικής τάξης με την αγροτιά, καθώς και τη συμμαχία των εθνοτήτων της Σοβιετικής χώρας.

08/03/1922

Αρχίζει στο Παρίσι διεθνής διάσκεψη με θέμα τον συνεχιζόμενο ελληνοτουρκικό πόλεμο. Οι συνομιλίες αποτυγχάνουν και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκληρωτική ήττα του ελληνικού στρατού και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

08/03/1924

Η ελληνική κυβέρνηση (του Αλέξανδρου Παπαναστασίου) αναγνωρίζει τη σοβιετική εξουσία και συμφωνείται η επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - ΕΣΣΔ.

08/03/1925

Κηρύσσεται πανελλαδική απεργία των σιδηροδρομικών κατά της απόφασης της κυβέρνησης να προβεί σε περικοπή των μισθών και απολύσεις. Σε ένδειξη αλληλεγγύης κατεβαίνουν σε απεργία και οι εργάτες βιομηχανίας επισιτισμού και ορισμένα καπνεργατικά σωματεία της Μακεδονίας. Στις 14/3 απεργούν οι τροχιοδρομικοί και οι ηλεκτροτεχνίτες.

Κηρύσσεται πανελλαδική απεργία, των σιδηροδρομικών

08/03/1944

Τελειώνει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους από την άλλη.

Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους αποχωρούν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 34 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΑΣ, που είχε 8 νεκρούς και 20 τραυματίες.

Μάχη της Κοκκινιάς

08/03/1948

Σκοτώνεται από αεροπορική επίθεση έξω από τη Βροντού Πιερίας το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Αραμπατζής.

08/03/1950

Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει ότι κατέχει την ατομική βόμβα.

08/03/1968

Πεθαίνει ο Εμμανουήλ Μάντακας, στρατηγός του ΕΛΑΣ (και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του). Μετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων ως εθνοσύμβουλος Πειραιά (14-27 Μαΐου 1944), ενώ στις 28 Αυγούστου 1944 αναδείχθηκε Αντιπρόεδρος της ΠΕΕΑ.

Για τη συμπόρευσή του με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ εξορίστηκε στην Μακρόνησο (1947-1949). Διετέλεσε επίσης βουλευτής της ΕΔΑ.

Εμμανουήλ Μάντακας

08/03/1970

Αποτυχαίνει απόπειρα της ΕΟΚΑ Β΄ να δολοφονήσει τον Πρόεδρο της Κύπρου, Μακάριο.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζει πως η επίθεση αυτή αποτελεί μέρος γενικότερων σχεδιασμών κατά της ανεξαρτησίας, της ακεραιότητας και της Ασφάλειας της Κύπρου. Ως εμπνευστή αυτών των σχεδίων καταγγέλλει τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και το καθεστώς της Χούντας.

08/03/1997

Πέθανε στην Αθήνα, ο Ζήσης Σκάρος (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Απόστολου Ζήση).

2 σχόλια:

  1. 8 Μαρτίου 415 μ.Χ,χριστιανικός όχλος δολοφονεί (κατακρεουργεί) την φιλόσοφο, μαθηματικό και αστρονόμο Υπατία, επικεφαλής της νεοπλατωνικής σχολής στην Αλεξάνδρεια.
    Η Υπατία γεννήθηκε το 370 μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια, σε μια εποχή που η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία γινόταν χριστιανική και οι επιστήμες αντιμετωπίζονταν, στην καλύτερη περίπτωση, με επιφύλαξη. Ηταν κόρη του Θέωνα, σπουδαίου μαθηματικού και αστρονόμου, που είχε μελετήσει τον Πτολεμαίο και τον Ευκλείδη. Κάτω από την επίβλεψή του, έλαβε εξαιρετική μόρφωση.
    Ταξίδεψε στην Αθήνα, όπου σπούδασε στη νεοπλατωνική σχολή του Πλούταρχου του Νεότερου. Με την επιστροφή της στην Αλεξάνδρεια, αρχίζει να διδάσκει φιλοσοφία/ μαθηματικά, ως επικεφαλής των νεοπλατωνιστών της πόλης, ενώ μελετά διεξοδικά μαθηματικά έργα.
    Η φήμη της ως σπουδαίας φιλοσόφου διαδίδεται ταχύτατα. Μαθητές έρχονται από όλα τα μέρη της αυτοκρατορίας για να σπουδάσουν φιλοσοφία και η επιρροή της φτάνει μέχρι τη σχολή της Αντιοχείας. Στην ιστορία των επιστημών για δεκαπέντε αιώνες είναι η μοναδική γυναίκα που συναντάμε και η πρώτη που δίδαξε δημόσια.
    Η φήμη και οι γνώσεις της Υπατίας, το γεγονός ότι ήταν γυναίκα και δίδασκε δημόσια αλλά και το μίσος των χριστιανών για τους νεοπλατωνικούς (και γενικότερα κάθε τι "μη χριστιανικό") οδηγήσαν στελέχη της Εκκλησίας και πολλούς οπαδούς τους να στραφούν ενατίον της.
    Ήταν η εποχή που η σύμπραξη του χριστιανικού ιερατείου με τους αυτοκράτορες είχε οδηγήσει σε καταστροφές (πλιάτσικο)των αρχαίων ναών και διώξεις των εθνικών. Το 391 μ.Χ., με διάταγμα του Θεοδοσίου, παύει να λειτουργεί το Αλεξανδρινό Μουσείο και επιβάλλεται η καταστροφή όλων των εθνικών ναών της πόλης.
    Την περίοδο 412-415 μ.Χ. αυτοκρατορικός έπαρχος της Αιγύπτου ήταν ο βαφτισμένος χριστιανός Ορέστης, μαθητής και φίλος της Υπατίας. Στον θρόνο είχε ανέλθει ο Κύριλλος, που είχε θέσει ως στόχο την εκδίωξη όλων των "αιρετικών" από την πόλη, ξεκινώντας απο τους Εβραίους. Ό έπαρχος αντέδρασε και η Υπατία τον υπερασπίστηκε.
    Οι φανατικοί χριστιανοί, βλέποντας ότι η φήμη και η αποδοχή που είχε η Υπατία θα ήταν εμπόδια στα σχέδια τους, αποφάσισαν να την εξοντώσουν. 8 Μαρτίου του 415 μ.Χ.,καθώς επέστρεφε σπίτι της, η Υπατία δέχτηκε επίθεση από τον χριστιανικό όχλο,ο οποίος την δολοφόνησε με φρικτό και βασανιστικό τρόπο. Αποκαλώντας την ειδωλολατρική μάγισσα και ιέρεια, την έγδυσαν και την έσυραν μέχρι τον Καθεδρικό ναό, όπου την σκότωσαν γδέρνοντάς και διαμελίζοντας την με κοφτερά όστρακα. Το διαλυμένο σώμα της το μετέφεραν στο Κυνάριον όπου την έκαψαν.
    Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για το αν η δολοφονία ήταν οργανωμένο σχέδιο του Πατριαρχείου η αν έγινε "αυθόρμητα" απο φανατικούς χριστιανούς. Όμως, όποια εκδοχή και αν ισχύει, η αιτία του εγκλήματος είναι μια: Ο θρησκευτικός φανατισμός και η θρησκοληψία και η σύμπραξη τους με την εξουσία της εποχής. Η πρώτη γυναίκα επιστήμονας που δίδαξε δημόσια δολοφονήθηκε απο τους χριστιανούς φανατικούς και έγινε απο τους πρώτους μάρτυρες της επιστήμης της ανθρώπινης ιστορίας.
    Η θρησκοληψία, ο θρησκευτικός φανατισμός και η διαπλοκή τους με την εξουσία συνεχίζουν, με διάφορους τρόπους και μορφές, να χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έργο του οδηγός επαναστατικής δράσης για να αλλάξει ο κόσμος

    Είναι άξιο αναφοράς ότι ο Ζησης Σκάρος ως κομμουνιστής συγγραφέας, έχοντας αφομοιώσει την αλήθεια, μελετώντας την Ιστορία μαρξιστικά, την μετουσιώνει σε καλλιτεχνική δημιουργία ως εξής: Δεν μας δανείζει τα μάτια του για να βλέπουμε, αλλά μέσα από το έργο του οξύνει τη δική μας επιθυμία και σκέψη να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας μάτια, να οξύνουμε εμείς τη δική μας ματιά και, όπως θα δούμε στη συνέχεια, να αναλάβουμε δράση για να αλλάξει ο κόσμος.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/03/blog-post_749.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου