Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

ΣτΕ: «Όχι» στην πλήρη παράδοση σε ιδιώτες - Δε θίγει την πολιτική της «απελευθέρωσης»


Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού υποστηρίζει ότι το νερό δεν επιτρέπεται να μετατραπεί σε αντικείμενο εμπορίου και δεν μπορούν να παραδοθούν σε ιδιώτες οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. Επικαλούμενο δύο αποφάσεις του (7/2023 και 8/2023), το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ καλεί την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, που έκριναν αντισυνταγματική τη μεταβίβαση μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Δημόσιο στο λεγόμενο Υπερταμείο για την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, και διατάσσει το υπουργείο Οικονομικών εντός 6 μηνών να μεριμνήσει ώστε να επιστραφούν οι μετοχές των δύο μεγάλων επιχειρήσεων νερού της χώρας στο Δημόσιο.

Επίσης, οι διοικητικοί δικαστές ζητούν να αποσυρθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου και επικαλούνται τη νομολογία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, που ρητά ορίζει ότι το νερό ως δημόσιο αγαθό θα πρέπει να τελεί υπό την αυστηρή εποπτεία του κράτους και απαγορεύει τη μεταβίβαση του άμεσου ελέγχου των υδάτων σε οποιαδήποτε ανεξάρτητη αρχή.

Βέβαια οι δικαστικοί αναφέρονται μόνο στην επιστροφή των μετοχών, χωρίς να θίγουν την αιτία, την πολιτική της «απελευθέρωσης» και της ιδιωτικοποίησης, που εφαρμόζεται στην ΕΕ και κατ' επέκταση στην Ελλάδα. Αλλωστε η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και άλλοι οργανισμοί ύδρευσης και εγγείων βελτιώσεων σε δήμους λειτουργούν με βάση αυτήν την πολιτική, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σκοπό την κερδοφορία, ενώ ο συγκεκριμένος τομέας αξιοποιείται ως πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, με χαρακτηριστικό τα τρελά κέρδη που βγάζουν επιχειρηματικοί όμιλοι εμφιάλωσης οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις υδάτινες πηγές της χώρας.

Αξίζει επίσης να θυμίσουμε ότι η ένταξη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως δήθεν πολέμιος της ιδιωτικοποίησης. Επιπλέον, η πολιτική της «απελευθέρωσης» και σε αυτό το κοινωνικό αγαθό είναι κοινή στρατηγική όλων των κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες, την οποία εγκαινίασε το ΠΑΣΟΚ το 1992 και τη συνέχισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι παραλλαγές αστικών κυβερνήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου