Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Έρευνες στις ΗΠΑ για την «επικίνδυνη» διαρροή εγγράφων


Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις γύρω από τα απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού Πενταγώνου, που διερρευσαν.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν ευαίσθητα στοιχεία και εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, ρίχνουν φως σε μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τη συλλογή πληροφοριών και ενδεχομένως αποκαλύπτουν και τις πηγές τους. Επίσης, αποκαλύπτουν - αν είναι αυθεντικά - ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν «συμμάχους» και «εταίρους», όπως οι ηγεσίες της Ουκρανίας, της Νότιας Κορέας, του Ισραήλ.

Στις ΗΠΑ, η εφημερίδα «Washington Post», δημοσιοποίησε ένα ακόμη απόρρητο έγγραφο, από τα εκατοντάδες που διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκφράζουν αμφιβολίες για την ουκρανική αντεπίθεση, από την οποία μπορεί να υπάρξουν μόνο «μικρά εδαφικά κέρδη» απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Το απόρρητο έγγραφο που επικαλείται η Washington Post αναφέρει ότι «η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια (των Ουκρανών) στην εκπαίδευση (του στρατού) και τα αποθέματα πυρομαχικών πιθανότατα θα δυσκολέψουν κάθε πρόοδο και θα επιδεινώσουν τις απώλειες κατά τη διάρκεια της επίθεσης».

Ένα άλλο έγγραφο υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι διέταξε την παραγωγή 40.000 ρουκετών για να παραδοθούν στη Ρωσία και ζήτησε από τους υπευθύνους να κρατηθεί μυστικό αυτό το σχέδιο «για να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση», όπως γράφει η ίδια εφημερίδα, σε ξεχωριστό άρθρο. Οι ΗΠΑ διέψευσαν αυτήν την πληροφορία, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως τέθηκε σε εφαρμογή ένα τέτοιο σχέδιο.

Η διαρροή απόρρητων εγγράφων, συνιστά «πολύ σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Τα έγγραφα φαίνεται ότι είναι αυθεντικά, ωστόσο -όπως υποστηρίζει το Πεντάγωνο- ορισμένες από τις εικόνες μοιάζουν να έχουν τροποποιηθεί. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ξεκίνησε ήδη έρευνες για να εντοπίσει την πηγή της διαρροής των εγγράφων, τα οποία λέγεται ότι προέρχονται από το Πεντάγωνο.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου