Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Ξεκινά ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος


Με την επίθεση των Νοτίων στο Οχυρό Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Βιρτζίνια ξεκινά ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος (1861–1865). Ο Αμερικανικός Εμφύλιος υπήρξε το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ του βιομηχανικού βορρά και των μεγάλων γαιοκτημόνων του νότου, που έφτασε έως το σημείο της πλήρους ρήξης με αφορμή το ζήτημα της κατάργησης της δουλείας.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως, ανεξαρτήτως ποια πλευρά υποστήριζαν, οι καπιταλιστές των ΗΠΑ αποκόμισαν τεράστια κέρδη στη διάρκεια του πολέμου, συναλλασσόμενοι πολλάκις με τον «αντίπαλο». Η περίοδος αυτή υπήρξε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το κτύπημα του εργατικού κινήματος. Το 1864 για παράδειγμα οι εργοδότες θέλησαν να επιβάλουν μείωση μισθών κατά 25%. Η προσπάθειά τους προκάλεσε απεργίες και τότε δε δίστασαν να επιβάλουν τη χρησιμοποίηση του στρατού εναντίον των απεργών εργατών.

Στρατιωτικά τμήματα ανακλήθηκαν από το μέτωπο και χτύπησαν τους εργάτες στη Νέα Υόρκη, το Τενεσί, την Πενσυλβάνια και το Μισούρι. Για τους Αμερικανούς κεφαλαιοκράτες δεν είχε καμία σημασία ποιος έπρεπε να πεθάνει για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου