Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσει το ΚΚΕ ακόμα πιο ψηλά

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά και στις δεύτερες εφόσον προκύψουν, υπάρχουν δυνατότητες να εκφραστεί στην κάλπη ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, άρα και ο ίδιος ο λαός την επόμενη μέρα να βρίσκεται από καλύτερες θέσεις μάχης.

Οι δυνατότητες αυτές προκύπτουν από την πρωτοπόρα δράση του Κόμματος όλα τα προηγούμενα χρόνια ακόμα και στις πιο δύσκολες φάσεις, από το ότι έχει επεξεργασμένο Πρόγραμμα αλλά και θέσεις για όλα τα ζητήματα, που εκφράζουν πραγματικά τις ανάγκες των εργαζομένων, της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, από το ότι οι δυνάμεις μας πρωτοστατούν στους αγώνες και στις κινητοποιήσεις για σύγχρονα δικαιώματα, για να συνειδητοποιήσει ο λαός τη μεγάλη δυνατότητα που έχει να καθορίσει τις εξελίξεις.

Το ΚΚΕ αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη σήμερα στην οργάνωση της πάλης και της εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης, για την αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών, για να κερδίσουμε ανάσες ανακούφισης, να παρεμποδίσουμε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές και ανατροπές. Το ΚΚΕ από σήμερα συμβάλλει, έτσι ώστε να δυναμώσει η προοπτική ώστε να έχουν οι εργαζόμενοι, ο λαός την εξουσία, είναι έτοιμο να πάρει μέρος σε μια διακυβέρνηση μιας γνήσιας εξουσίας του λαού. Για να μπορεί ο λαός να διαφεντεύει τον πλούτο του, για να μπορούν αυτός και τα παιδιά του να ζουν με ασφάλεια, να χαίρονται τη ζωή τους, να επιστρέφει σε αυτούς ο κόπος της δουλειάς τους.

Οι δυνατότητες αυτές αποτυπώνονται το τελευταίο διάστημα στην καθημερινή μας δράση, στο ότι πολύ περισσότεροι πλέον έχουν «ανοιχτά τα αυτιά τους» προς το Κόμμα, θέλουν να επικοινωνήσουν, ρωτάνε τις θέσεις μας για διάφορα ζητήματα, συζητούν μαζί μας με μεγάλο ενδιαφέρον. Ακόμα περισσότεροι έχουν στη σκέψη τους να ψηφίσουν το Κόμμα, ένα μεγάλο κομμάτι τους είναι νέοι, άνθρωποι που πρώτη φορά θα ψηφίσουν, αλλά και άλλοι που τα προηγούμενα χρόνια είχαν κάνει διαφορετικές πολιτικές επιλογές.

Θέλουν να αποσπάσουν τη στήριξη του λαού στην πολιτική που τον οδηγεί στην αστάθεια

Τις δυνατότητες αυτές τις βλέπει το σύστημα, τα επιτελεία των αστικών κομμάτων και προφανώς παίρνουν τα μέτρα τους. Μέτρα βέβαια που δεν είναι ολωσδιόλου καινούργια, η ίδια λίγο πολύ συνταγή με διαφορετικές ποσότητες στα υλικά είναι που επαναλαμβάνεται τις τελευταίες δεκαετίες.

Δεν είναι καινούργιο το εκβιαστικό δίλημμα που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέτουν, περί «σταθερότητας». Το κάνουν στις σημερινές συνθήκες που το σύστημα έχει περισσότερες δυσκολίες και ο καθένας τους δίνει τη δική του εκδοχή, με έναν όμως κοινό παρονομαστή, που δεν είναι άλλος από την απόσπαση της στήριξης ή ανοχής του λαού σε μια πολιτική που τον οδηγεί σε ακόμα περισσότερη αστάθεια και ανασφάλεια. Τα προηγούμενα χρόνια μάλιστα έχουμε βιώσει τα αποτελέσματα αυτού του διλήμματος σε όλες του τις παραλλαγές. Εχουμε ζήσει και αυτοδύναμες κυβερνήσεις, όπως λέει η ΝΔ, και «προοδευτικές» όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ (τότε μάλιστα την ονόμαζαν και «κυβέρνηση της αριστεράς», με ολίγη ακροδεξιά βέβαια), έχουμε ζήσει βέβαια και όλων των ειδών τις αναμείξεις μεταξύ τους σε διάφορες κυβερνήσεις, συνεννοήσεις, ψηφοφορίες κ.λπ.

Σταθερότητα για τον λαό σημαίνει να ικανοποιούνται οι ανάγκες του, να ζει με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες. Εχει αποδειχθεί όμως ότι η σταθερότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση και οδηγεί αποδεδειγμένα σε χειρότερες μέρες για τον λαό, γι' αυτό η λύση είναι να ενισχυθεί η πραγματική ασπίδα για το σήμερα - η μοναδική ελπίδα για το αύριο, το ΚΚΕ. Γι' αυτό η επομένη των εκλογών πρέπει να βρει αδύναμα τα κόμματα που θα συγκροτήσουν την επόμενη κυβέρνηση και δυνατό το ΚΚΕ, για να είναι δυνατός ο λαός και το κίνημά του στην πάλη του, για να διαμορφωθούν πραγματικές θετικές εξελίξεις και ανατροπές προς όφελός του.

Τις τελευταίες μέρες, από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, πολύς κόσμος παρακολουθεί με αηδία στα κανάλια το «μεγάλο παζάρι της καρέκλας» που έχουν στήσει. «Ξέχασαν» μέσα σε λίγα λεπτά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, τις πολλές ακόμα «κοιλάδες των Τεμπών», την τεράστια ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, και το αποκλειστικό θέμα είναι ποιος θα κυβερνήσει με ποιον - έχοντας δεδομένο ότι τα προγράμματα όλων τους είναι προς την ίδια κατεύθυνση.

Η διέξοδος όμως από αυτήν τη σαπίλα δεν μπορεί να είναι η αποχή. Εκεί άλλωστε σπρώχνουν και τα ίδια τα επιτελεία τους ένα κομμάτι κόσμου, ειδικά νεολαίας, για να μη στραφεί στην επιλογή που πραγματικά θα τους πονέσει και που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση του ΚΚΕ. Θέλουν τον λαό και τη νεολαία να τους αφήσει «να κάνουν τη δουλειά τους με την ησυχία τους», όμως υπάρχει πείρα. Για να μην πάμε στην κυβέρνηση Μακρόν (βγήκε με 53% αποχή), ας θυμηθούμε ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ βγήκε με 42,22% αποχή και κάπως έτσι ήταν και οι προηγούμενες. Δεν φαίνεται βέβαια να μπήκε αυτό εμπόδιο στο να υλοποιήσουν οι κυβερνήσεις το αντιλαϊκό τους πρόγραμμα. Το εμπόδιό τους ήταν και θα είναι το ΚΚΕ, αυτό φοβούνται, γι' αυτό τους έχει πιάσει ο πόνος να γλιτώσουν από την «αντισυστημική ψήφο» όπως λένε, την ψήφο στο ΚΚΕ δηλαδή. Στην προσπάθειά τους αυτή επιχειρούν να «ξεσκονίσουν» διάφορα αναχώματα που ήταν για καιρό στο ράφι, τύπου ΜέΡΑ25. Κάνουν φιλότιμη προσπάθεια να παρουσιάσουν το ΜέΡΑ25 ως κάτι «νέο», αλλά τελικά φτάνει απλά και μόνο μια αναζήτηση στο ίντερνετ για να μάθει κάποιος, που το 2015 ήταν μικρός, ότι τα στελέχη του ήταν υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ίδιος ο Βαρουφάκης ήταν σύμβουλος του Γ. Α. Παπανδρέου, που υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο. Μνημονιακός δηλαδή παλαιάς κοπής, γι' αυτό και δεν ξέχναγε να ψηφίζει ΝΑΙ για τη διαπραγμάτευση και σύναψη του 3ου μνημονίου, ακόμα και με επιστολική ψήφο, δίνοντας τη συγκατάθεσή του σε πρώτη φάση για αντιλαϊκά μέτρα.

Μέχρι την τελευταία στιγμή όλοι στη μάχη και φτάνοντας παντού

Στις 51 μέρες που απομένουν έως τις εκλογές θα χρειαστεί μεγάλη πανστρατιά απ' όλους και μέχρι την τελευταία στιγμή, αυτή η μάχη είναι όλων μας! Στελέχη και μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, φίλοι και οπαδοί, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις να φτάσουμε όσο πιο πλατιά γίνεται.

  • Η δουλειά αυτή χρειάζεται σχέδιο, χαρτί και μολύβι απ' όλους μας. Για να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, να μη μείνει κανείς από αυτούς που γνωρίζουμε, από αυτούς που συναντηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα στους αγώνες, από αυτούς που σήμερα προβληματίζονται για την επιλογή τους στην κάλπη, που να μη συζητήσουμε συγκεκριμένα για την ανάγκη ενίσχυσης του Κόμματος.
  • Η πείρα όλων μας δείχνει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι οι συσκέψεις σε σπίτια, σε καφετέριες, σε χώρους εκδηλώσεων και άλλους κατάλληλους χώρους ανάλογα με το θέμα, τους συμμετέχοντες, που ευνοούν το να γίνει συζήτηση. Οταν μάλιστα οργανώνονται καλά, η κάθε σύσκεψη οδηγεί στη συνέχεια σε πολλές ακόμα, γεννιούνται νέες δυνατότητες.
  • Πρωτοστατούμε και παρεμβαίνουμε στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που θα συνεχίζονται αυτήν την περίοδο, οργανώνοντας ως Κόμμα θεματικές εκδηλώσεις για να επικοινωνήσουμε όσο πιο πλατιά γίνεται με καινούργιο κόσμο, αλλά και οργανώνοντας την πάλη μέσα στο κίνημα για την ανάπτυξη μαζικών αγώνων.
  • Εξασφαλίζοντας οι όποιες πρωτοβουλίες να διαδίδονται πολύ πλατιά, με κατάλληλους τρόπους επικοινωνίας.
  • Οργώνοντας όλους τους χώρους δουλειάς, Εκπαίδευσης, Υγείας, τις γειτονιές, τις πλατείες και τα πάρκα της Αττικής, με καλά οργανωμένες περιοδείες, συσκέψεις, ομιλίες.
  • Με εργαλείο μας τον «Ριζοσπάστη» είμαστε διαρκώς ενήμεροι για το πώς εξελίσσεται η αντιπαράθεση από μέρα σε μέρα, πιάνουμε και αξιοποιούμε άμεσα νέα επιχειρήματα και παραδείγματα που κάνουν τη δουλειά μας πιο αποδεικτική, πειστική και εύστοχη.

Στην προσπάθεια αυτή χρειάζεται υπομονή και τέχνη. Επικοινωνούμε καθημερινά με ανθρώπους που για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με το Κόμμα και είναι λογικό να έχουν αμφιβολίες, επιφυλάξεις, προβληματισμούς, ακόμα και διαφωνίες. Αναγνωρίζουν στο Κόμμα την πρωτοπόρα δράση του, συμφωνούν με θέσεις μας σε μια σειρά από ζητήματα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι γνωρίζουν και συμφωνούν με τις προγραμματικές μας επεξεργασίες. Αυτόν τον κόσμο τον αντιμετωπίζουμε με εμπιστοσύνη, είναι κόσμος που στην πλειοψηφία του το προηγούμενο διάστημα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πήρε μέρος σε αγωνιστικές διεργασίες και η επαφή μας μαζί του δεν έχει ορίζοντα τις εκλογές, αλλά κοιτάει πολύ πιο μπροστά. Εχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι προβληματισμοί και οι αμφιβολίες δεν φεύγουν μια κι έξω, όταν όμως ένας άνθρωπος παίρνει την απόφαση να μπει στην πάλη, συναντάει τους κομμουνιστές, αυτό είναι το πρώτο και μεγάλο βήμα... Μαζί θα κάνουμε και τα υπόλοιπα στις μεγάλες μάχες που έρχονται και μετά τις εκλογές.

Με υπομονή, πίστη και αντοχή, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ακούραστα! ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΨΗΛΑ!


Του
Πέτρου ΜΑΡΚΟΜΙΧΑΛΗ*
* Ο Πέτρος Μαρκομιχάλης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής

1 σχόλιο:

  1. Πρώην εισαγγελέας Αρείου Πάγου που έχει αδελφό πρώην Αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου και ακόμα έναν αδελφό εν ενεργεία Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και ακόμα έναν αδελφό γνωστό Δικηγόρο και πρώην πρόεδρο ΕΠΑΕ μπαινει αρχηγός στο Ναζιστικό κόμμα (καθόλου μαριονέτα όπως πάει να παρουσιαστεί) του οποίου Ναζιστικού κόμματος η νομιμότητα για να πάρει μέρος στις εκλογές θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο
    Καταπληκτικό
    Prodromidis Kyriakos Prod

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου