Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ


 Γιατί δολοφόνησαν τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ;

Τραγική επέτειος της δολοφονίας, 50 χρόνια πριν,  του ηγέτη του αφροαμερικανικού κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.  Πάντα επίκαιρο το «Όνειρο» που εκφώνησε το 1963 στην Ουάσιγκτον.

«I have a dream» (Έχω ένα όνειρο): την ειρηνική συνύπαρξη μαύρων και λευκών αλλά και μια χώρα στην οποία κάθε Αμερικανός θα απολάμβανε την ελευθερία και τη δικαιοσύνη και όπου τα τέσσερα παιδιά του θα κρίνονταν όχι από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το χαρακτήρα τους.

Με αυτό το όνειρο έγραψε ιστορία ο ηγέτης του αφροαμερικανικού κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων. Πάνω από 250.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και λευκοί, παρακολούθησαν την μνημειώδη ομιλία του στις 23 Αυγούστου του 1963 στην Ουάσιγκτον. Στόχος του ήταν να ενισχύσει τα δικαιώματα των μαύρων και να ευαισθητοποιήσει για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, όπως την αναζήτηση εργασίας.

Ο Κινγκ από νωρίς κατήγγειλε την πολιτική των φυλετικών διακρίσεων και ηγήθηκε της “Ενωσης για την πρόοδο του Μοντγκόμερι” στην Αλαμπάμα, συσπειρώνοντας την πλειοψηφία των μαύρων της περιοχής. Στα χρόνια που ακολούθησαν κλιμάκωσε τις δραστηριότητές του στο σύνολο σχεδόν των πολιτειών του Νότου.

Το 1964, για την προσφορά του στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ. Αυτό που τιμήθηκε, ήταν μια πτυχή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ , ως «πάστορα», «προσευχόμενου», «ηγέτη του κινήματος της μη βίας»…

Ο ύστερος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έχει όχι τυχαία «σβηστεί» από την ιστορία και κατά «σύμπτωση» σε αυτή τη φάση της ζωής του δολοφονήθηκε. Ενας «λευκός αδελφός» τον δολοφόνησε στις 4 Απρίλη 1968 σε ηλικία 39 ετών, ενώ στεκόταν στο μπαλκόνι του μοτέλ στο οποίο είχε καταλύσει με τους στενούς συνεργάτες του στο Μέμφις του Τενεσί. Στις 10 Μάρτη 1969 ο δολοφόνος του Τζέιμς Ιρλ Ρέι ομολογεί και καταδικάζεται σε 99 ετών ειρκτή.

Ο ύστερος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ , απόρροια της συνειδητοποίησής του ότι, παρά τον αγώνα του για τα Πολιτικά Δικαιώματα και την ψήφιση του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων, τίποτα δεν έχει αλλάξει, αποσιωπάται. Ο ύστερος Κινγκ αναζήτησε την πηγή των φυλετικών διακρίσεων στο χάσμα που χωρίζει τον φτωχό από τον πλούσιο πολίτη των ΗΠΑ. «Εξτρεμιστής» πλέον για τα ΜΜΕ, αφού έκανε λόγο για την ανάγκη ριζικών κοινωνικών αλλαγών και για αναδιανομή του πλούτου και τοποθετήθηκε ανοιχτά ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και υπέρ των καταπιεζόμενων της Λατινικής Αμερικής. Γύρισε όλη τη χώρα για να συγκεντρώσει έναν «πολυφυλετικό στρατό φτωχών» και το σύνθημα της μη βίας αντικαταστάθηκε από την πολιτική της μαζικής ανυπακοής. Και τότε δολοφονήθηκε (Ριζοσπάστης).

***

Γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1929 στην Ατλάντα της Τζόρτζια ως Μάικλ Κινγκ Τζούνιορ. Παιδί ενός ιερέα και μιας δασκάλας βίωσε από πολύ νωρίς τον φυλετικό διαχωρισμό. Στα παιδικά του χρόνια έπαιζε με δυο λευκά παιδιά της γειτονιάς μέχρι που οι γονείς τους τούς απαγόρευσαν να είναι φίλοι. Ο ίδιος όμως δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Στο σχολείο ήταν άριστος μαθητής ενώ αργότερα σπούδασε Θεολογία και Κοινωνιολογία. Η αλλαγή του ονόματός του ήρθε σχετικά νωρίς. Το 1934 ο πατέρας του συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Βαπτιστών στο Βερολίνο. Στο ταξίδι αυτό εντυπωσιάστηκε από τον μεγάλο μεταρρυθμιστή Μαρτίνο Λούθηρο. Όταν επέστρεψε άλλαξε τόσο το δικό του όσο και το όνομα του γιού του σε Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το 1953 ο επίσης βαθιά θρησκευόμενος «τζούνιορ» παντρεύτηκε, ενώ έναν χρόνο αργότερα ανέλαβε καθήκοντα ιερέα σε μια μικρή εκκλησία.

Αφορμή της ενασχόλησής του με το αντιρατσιστικό κίνημα αποτέλεσμα το περιστατικό με την μαύρη ακτιβίστρια Ρόζα Παρκς στο Μονγκόμερι το 1955. Επιβαίνοντας σε δημόσιο λεωφορείο η Παρκς αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε λευκό και συνελήφθη.

Ξεκινά ένα κίνημα αντίστασης. Ο Κινγκ παρών. Μποϊκόταραν τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Η αντίσταση είχε επιτυχία. Το 1956 το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε τον φυλετικό διαχωρισμό στα δημόσια μέσα. Η μάχη κατά των φυλετικών διακρίσεων όμως συνεχίστηκε παρά ταύτα, διότι η ισότητα παρέμεινε καταρχήν στα χαρτιά.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αγωνίστηκε μέχρι τέλους. Οι πάνω από 30 συλλήψεις, οι ανακρίσεις από το FBI που τον θεωρούσε κομμουνιστή, οι απειλές που δεχόταν συνεχώς, δεν κατάφεραν να τον σταματήσουν. Αυτό που τον σταμάτησε τελικά ήταν μια σφαίρα από το όπλο του Τζέιμς Ιρλ Ρέι.

Ηρακλής Κακαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου