Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Σε θολά νερά για το ΚΕΘΕΑ για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ


Και Αυτοδιοίκητο θα σας (επανα)φέρουμε...

...και μάλιστα στις 10 πρώτες μέρες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατείνονται στελέχη και υποψήφιοί του το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια να καπηλευτούν τα αιτήματα των εργαζόμενων, των Συλλόγων Οικογένειας, των μελών και φίλων του ΚΕΘΕΑ και τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στην απαράδεκτη ΠΝΠ που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ για να χτυπήσει τη φιλοσοφία της στεγνής θεραπείας.

Αυτό που δεν λένε καθαρά, όμως, είναι το τι θα περιλαμβάνει το Αυτοδιοίκητο «στα σύγχρονα δεδομένα». Μήπως εννοούν το «να τα βρούμε στους πόσους θα διορίζει η κυβέρνηση και πόσοι θα εκλέγονται από τον Οργανισμό» όπως ήταν οι συμβιβαστικές προτάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 και το ΚΙΝΑΛ τελικά κατέθεσαν το 2019; Ένα Αυτοδιοίκητο το οποίο θα στέκεται πάνω στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που οδηγούν σε λίστες αναμονής (π.χ. ΚΕΘΕΑ «ΑΛΦΑ»), στη λειτουργία Θεραπευτικών Κοινοτήτων με μόλις 3 θεραπευτές (π.χ. ΚΕΘΕΑ «ΝΟΣΤΟΣ»), στην αναλογία 1 θεραπευτής για 150 εξυπηρετούμενους στα συμβουλευτικά κέντρα (π.χ. ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ»), σε δεκάδες δομές που η λειτουργία τους επαφίεται αποκλειστικά στα ΕΣΠΑ, στο 40% των εργαζομένων με ελαστικές συμβάσεις εργασίας και των πολλαπλά πετσοκομμένων μισθών για το μόνιμο προσωπικό που δουλεύει χωρίς ΣΣΕ, συνθήκες που επικρατούσαν και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του;

Αυτοδιοίκητο, δηλαδή, έμπρακτη υπεράσπιση μιας στάσης ζωής που δεν έχει ανάγκη από ουσίες, όταν γύρω γύρω η χρήση ναρκωτικών επιτρέπεται (πχ. Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης που ψήφισαν όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα πλην του ΚΚΕ), όταν το κοινό χασίς βαφτίζεται φάρμακο για χάριν του καπιταλιστικού κέρδους στα νομοσχέδια που πάλι όλοι μαζί (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25) ψήφισαν; Αυτοδιοίκητο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, διαμέσου του Συνεδρίου της νεολαίας του, απαιτεί νομιμοποίηση της κάνναβης, την ουσία για την οποία το 33,6% όσων εξυπηρετούνται από το ΚΕΘΕΑ ζητούν βοήθεια;

Τις διευκρινίσεις τις έδωσε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ στην παρουσίαση των προγραμματικών του θέσεων για τις εξαρτήσεις, εξηγώντας πώς εννοεί τη «συνεργασία φορέων» και τον «θεραπευτικό πλουραλισμό»: Στόχος του είναι η «δημιουργία μικτών θεραπευτικών προγραμμάτων όπως π.χ. Θεραπευτική Κοινότητα με χορήγηση ψυχιατρικής αγωγής ή/και υποκατάστασης». Αυτός είναι ο «σεβασμός στην ταυτότητα και την ιστορική διαδρομή» των οργανισμών, η διάβρωση ακόμα και του ίδιου του μοντέλου των Θεραπευτικών Κοινοτήτων, που έδωσαν πίσω τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους διαχρονικά και όχι τυχαία.

Τα «ναι μεν ...αλλά» είναι το αντίβαρο της προόδου και οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν. Γι’ αυτό έχουν έναν λόγο παραπάνω σε αυτές τις εκλογές να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, που φύσει και θέσει δίνει ανυποχώρητο αγώνα απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά, στηρίζοντας χωρίς όρους και προϋποθέσεις το έργο των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων.

Του Παναγιώτη Κατηφέ, υπεύθυνου του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών - Εξαρτήσεων, υποψήφιου βουλευτή Β' Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου