Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

«Πολεμική οικονομία»


Οι ιαχές για πέρασμα της ευρωπαϊκής «αμυντικής» βιομηχανίας σε λειτουργία «πολεμικής οικονομίας», με τις οποίες παρουσίασε προχτές η Κομισιόν το 3ο σκέλος του σχεδίου της για παραπέρα αύξηση της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου και συνολικότερη αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών και πυραύλων στα κράτη - μέλη, είναι χαρακτηριστικές για τη νέα φάση κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των πολεμικών προετοιμασιών, όπως και για τα νέα δεινά που προδιαγράφουν για τους λαούς.

Το σχέδιο της ΕΕ που συμφωνήθηκε τον Μάρτη και προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή έως το καλοκαίρι του 2023, περιλαμβάνει 1 δισ. ευρώ για την επιπλέον παροχή πυρομαχικών στην Ουκρανία από τα αποθέματα των στρατών των κρατών - μελών και άλλο 1 δισ. ευρώ για την από κοινού αγορά πυρομαχικών και πυραύλων, με στόχο την αναπλήρωση των αποθεμάτων των κρατών - μελών και την απρόσκοπτη συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου.

Το τρίτο σκέλος του σχεδίου προβλέπει χρηματοδοτήσεις επιπλέον 1 δισ. ευρώ προς τις «αμυντικές» βιομηχανίες της ΕΕ (500 εκατ. από την ΕΕ και άλλα τόσα από τα κράτη - μέλη), για την αύξηση της παραγωγής τους. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στόχος είναι μέσα σε 12 μόλις μήνες να αυξήσει η ΕΕ την παραγωγική της ικανότητα σε 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού τον χρόνο. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ρόλο αναλαμβάνουν και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, εμπλέκοντας τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στον πόλεμο και στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Συνολικότερα, η στρατιωτική στήριξη των κρατών - μελών της ΕΕ στην Ουκρανία υπολογίζεται πως έχει ήδη φθάσει στα 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,6 δισ. μέσω του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη».

Τεράστια αύξηση καταγράφεται και στις στρατιωτικές δαπάνες σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, προδίδοντας την πολεμική προετοιμασία. Στα κράτη της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης (περιλαμβάνεται και η Βρετανία) οι στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 345 δισ. δολάρια το 2022, ξεπερνώντας για πρώτη φορά σε πραγματικούς όρους τις αντίστοιχες δαπάνες του 1989 και καταγράφοντας αύξηση 30% μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Γερμανίας, με τη δημιουργία ειδικού στρατιωτικού ταμείου ύψους 100 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης του στρατού της τα επόμενα χρόνια, όπως και της Πολωνίας, οι «αμυντικές» δαπάνες της οποίας θα αντιστοιχούν φέτος στο 3% του ΑΕΠ.

Ολα αυτά τα σχέδια «κουμπώνουν» και με την υποστήριξη της αυξημένης και μονιμότερης παρουσίας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, των τεράστιων πολυεθνικών ασκήσεων της λυκοσυμμαχίας κ.ο.κ.

Οι λαοί εκτίθενται σε ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους, ενώ με όλους τους τρόπους πληρώνουν και τις τεράστιες δαπάνες για τους εξοπλισμούς. Την ίδια ώρα που ρέουν τα δισ. για τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας πετσοκόβονται και δεν χωράνε στα «κοστολογημένα» και «ρεαλιστικά προγράμματα» των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου.

Ολα τα παραπάνω βέβαια περνάνε στα «ψιλά», δεν χωράνε στις αποπροσανατολιστικές κοκορομαχίες ανάμεσα σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, στα κόμματα αυτά δηλαδή που ήδη από το φθινόπωρο του 2022 ψήφιζαν από κοινού στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα που επικροτούσε την απόφαση της ΕΕ και των κρατών - μελών να «αυξήσουν μαζικά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία», ζητώντας τη συγκρότηση «ενός μηχανισμού στρατιωτικής βοήθειας μέσω εκμίσθωσης και δανεισμού για την Ουκρανία», και καλώντας σε συντονισμό τις κυβερνήσεις για τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.

Κι αν απροκάλυπτα πλέον δηλώνουν ότι η ανάγκη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων είναι η «πολεμική οικονομία», το αναγκαίο για τον λαό είναι να γυρίσει την πλάτη στην ΕΕ του πολέμου και τα κόμματά της, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ και την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου