Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Υβρις να αξιοποιείται ο Μάης του '36 για προεκλογική εκστρατεία


 Υποψήφιους βουλευτές των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ φέρνει η συνδικαλιστική ηγεσία του ΕΚΘ να μιλήσουν για τον Μάη του '36

Την ύβρη να αξιοποιείται ο ηρωικός Μάης του '36 για προεκλογική εκστρατεία όσων θέλουν τα σωματεία δεμένα σε κυβερνητικές εναλλαγές καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκη με τις δυνάμεις της «Εργατικής Ενότητας» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ).

Σε ανοιχτή επιστολή τους αναφέρουν ότι με έκπληξη και αγανάκτηση ενημερώθηκαν από το διαδίκτυο (!) για το γεγονός ότι το ΕΚΘ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Τα γεγονότα του Μάη '36 στη Θεσσαλονίκη και η σημερινή κατάσταση στον εργασιακό χώρο». Μια εκδήλωση που προφανώς ένα Εργατικό Κέντρο έχει κάθε λόγο να οργανώσει, όμως η ηγεσία του συγκεκριμένου προσκαλεί να μιλήσουν ...υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ! Μάλιστα, η διοργάνωσή της αποφασίστηκε χωρίς καν να συζητηθεί σε κάποιο αρμόδιο όργανο του ΕΚΘ, αλλά και χωρίς να ενημερωθεί η «Εργατική Ενότητα», δηλαδή η 2η δύναμη στο ΕΚΘ.

Ανάμεσα σε άλλα οι συνδικαλιστές επισημαίνουν: «Προφανώς και δεν υπάρχει καμία απολύτως ένσταση στο θέμα της εκδήλωσης. Αλλωστε οι εκλεγμένοι που υπογράφουμε τη συγκεκριμένη επιστολή, όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι και σήμερα, αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο τα ιστορικά διδάγματα της μεγάλης εργατικής εξέγερσης του Μάη του '36, πρωτοστατούμε στο να φωτιστούν οι ηρωικοί αγώνες της εργατικής τάξης της πόλης μας, με αποκορύφωμα τον ιστορικό Μάη».

Και, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους καταγγέλλουν τη συνδικαλιστική ηγεσία του ΕΚΘ, τονίζουν:

«Ποιος αποφάσισε το ΕΚΘ να αναλάβει τον προεκλογικό αγώνα βουλευτών, και μάλιστα από κόμματα που τα τελευταία χρόνια έχουν από κοινού αναλάβει το τσάκισμα του συνδικαλιστικού κινήματος; Τι μπορούν να πουν στους εργαζόμενους εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα;

-- Που ψήφισαν νόμους ενάντια στην απεργία, για το φακέλωμα των συνδικάτων, για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κ.λπ.;

-- Που ψήφισαν νόμους για την κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης των μισθών μας, και που όλοι μαζί στήριξαν τον μισό και παραπάνω νόμο Χατζηδάκη;

-- Που βάζουν χέρι στα σπίτια του λαού, με πλειστηριασμούς, ρημάζουν το εισόδημα των οικογενειών μας με φόρους, μας καταδικάζουν σε μια ζωή φτώχειας και ανασφάλειας;

-- Τι ακριβώς έχει να μας πει για τη μεγαλειώδη εξέγερση του Μάη του '36 ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΘ και νυν πρόεδρος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, που έχει μείνει αξέχαστος για τις δηλώσεις του ότι "οι απεργίες έφαγαν τα ψωμιά τους"; Που όσο ήταν πρόεδρος του ΕΚΘ, με την ανοχή του υπήρχε παρουσία ασφαλίτη στο 33ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου;

Είναι εξοργιστικό, αποτελεί μέγιστη ύβρη να αξιοποιείται ο ηρωικός Μάης του '36 για προεκλογική εκστρατεία όσων θέλουν τα σωματεία δεμένα σε κυβερνητικές εναλλαγές, στη λογική του εταιρισμού, της ειρήνης μεταξύ αφεντικών και εργατών.

Φαίνεται τι εννοούσαν όταν μιλούσαν για "λειτουργικό προεδρείο" και πετούσαν απέξω την "Εργατική Ενότητα", όπως στη ΓΣΕΕ, στην ΟΙΥΕ, στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, όπου στην παρέα τους χωρούν και χρυσαυγίτες.

Οι εκλεγμένοι με την "Εργατική Ενότητα" τιμάμε στην πράξη τον ανυποχώρητο αγώνα των εργατών της Θεσσαλονίκης τον Μάη του 1936 και βαδίζουμε στα χνάρια τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου