Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

«Ο Διονύσης Σιμόπουλος όπως τον θυμούνται οι φίλοι του»


«Πώς μπορεί να χωρέσει το σύμπαν ενός ανθρώπου, οι γαλαξίες της ζωής του, τ' άστρα της επιστήμης του σ' ένα τόσο μικρό βιβλιαράκι;»
 αναρωτιέται στον πρόλογο του νέου της βιβλίου, «Ο Διονύσης Σιμόπουλος, όπως τον θυμούνται οι φίλοι του» η δημοσιογράφος - συγγραφέας Εύα Νικολαΐδου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κάκτος».

Ο Δ. Σιμόπουλος, ο οποίος «έφυγε» πέρσι το καλοκαίρι από τη ζωή, ήταν εκτός των άλλων και ο άνθρωπος «πίσω» απ' το Πλανητάριο, αφού μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου σπούδασε και δούλεψε, ανέλαβε τη διεύθυνση του Πλανηταρίου στην Αθήνα (1973 - 2014) και στη συνέχεια χαρακτηρίστηκε επίτιμος διευθυντής του.

Η Εύα Νικολαΐδου, μέσα από συζητήσεις με φίλους του Δ. Σιμόπουλου, από μνήμες τους, αλλά και από τη συνέντευξη που του είχε πάρει, καθώς και πολύ φωτογραφικό υλικό, σκιαγραφεί τον άνθρωπο, τον επιστήμονα, τον συνεργάτη, τον φίλο, Διονύση Σιμόπουλο.

Αντιγράφουμε από την εισαγωγή του βιβλίου: «Ηταν ο άνθρωπος του ουρανού. Στις 7 Αυγούστου 2022 έφυγε για τον δικό του κόσμο. Τη δεύτερη πατρίδα του και αιώνια κατοικία του. Πάνω από μισό αιώνα εξερευνούσε το σύμπαν.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος ήταν ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος, αλλά δεν είχε τίποτα το συνηθισμένο. Αυτή τη ματιά που είχε τη δύναμη να φωτίζει το σύμπαν, να μας αποκαλύπτει τα μυστικά του, τη θαυμάζω σε μια εφηβική φωτογραφία των φοιτητικών του χρόνων στη Λουιζιάνα...».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου