Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

«Ισχυρή και διαχρονική η σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων με τις ΗΠΑ»


 ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
 
Αδιάκοπα συνεχίζεται η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, πάνω στη στρατηγική συμπόρευση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και σ' αυτό το ζήτημα.

Χαρακτηριστικά, το διάστημα 7 - 20/5 συμμετείχαν στην Πολυεθνική Ασκηση Ειδικών Επιχειρήσεων με την ονομασία «SWIFT RESPONSE 23» (SR23), μέρος της Διακλαδικής Πολυεθνικής Ασκησης ευρείας κλίμακας «DEFENDER EUROPE 23» (DE23) που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν οι δυνάμεις της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής (USAREUR-AF), «ώστε να ανταποκρίνονται σε οποιεσδήποτε απειλές κατά του ΝΑΤΟ και των εταίρων του», όπως τονίζεται σχετικά από το ΓΕΕΘΑ.

Η SR23 διεξήχθη σε Ελλάδα, Εσθονία και Ισπανία. Εδώ βασίστηκε σε σενάριο εκτέλεσης συνδυασμένων διακλαδικών επιχειρήσεων για την ανακατάληψη αεροδρομίων, οπότε πραγματοποιήθηκαν ανάλογες επιχειρήσεις στη Σκύρο καθώς και στην περιοχή Ανθόφυτου Κιλκίς.

Στο κομμάτι της SR23 που διεξήχθη εδώ συμμετείχαν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν προσωπικό και μέσα των 3 Κλάδων, καθώς και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Εξάλλου, όπως τονίζεται από το ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο διεξαγωγής της SR23 και στη βάση υλοποίησης της Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA, οι περιλάλητες «επικαιροποιήσεις» της οποίας ετοιμάστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, που βρήκε σχεδόν έτοιμες και τις «έτρεξε» η ΝΔ, γεμίζοντας τη χώρα με αμερικανικές βάσεις και παραρτήματά τους), το ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκε η άσκηση «ΝΙΚΕ 23» που αφορούσε τη μεταστάθμευση ελικοπτέρων της 12ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (CAB) στις εγκαταστάσεις της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο. Διεξήχθησαν σειρά συνεκπαιδεύσεων με επιστέγασμα την εκτέλεση βολών στο Πεδίο Βολής «Καράβια» στο Μυρτώο Πέλαγος.

Οπως υπογραμμίζεται, εξάλλου, στις σχετικές ανακοινώσεις, η διεξαγωγή της SR23 «ανέδειξε την ισχυρή και διαχρονική σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας - ΗΠΑ, ενώ η χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της DE23 καταδεικνύει τον κομβικό ρόλο του και την σπουδαιότητα των διευκολύνσεων που παρέχει η Ελλάδα στις ΗΠΑ και στη Συμμαχία». Ζητήματα για τα οποία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ δεν έβγαλαν «κιχ» στην προεκλογική περίοδο, ανταγωνιζόμενοι μάλιστα μεταξύ τους για το ποιος πασχίζει περισσότερο για τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή για την επόμενη κυβέρνηση

Σε αυτήν ακριβώς τη βάση, χτες συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ, όπου συζητήθηκε καταρχάς η «στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία» (βλέπε και σχετικό θέμα σελίδα 6), με την αστική τάξη της χώρας να δρέπει δάφνες εντός ευρωατλαντικού στρατοπέδου για την πολυεπίπεδη στήριξη που προσφέρει στο Κίεβο, με τη στήριξη και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο διακομματικής στην πράξη συμφωνίας, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι «η Ελλάδα παρέσχε ήδη ποσότητες πυρομαχικών και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, όπως έπραξε από την αρχή του πολέμου, συνεισφέρει δε στην Αποστολή της ΕΕ για Στρατιωτική Βοήθεια στην Ουκρανία».

Συζήτησαν επίσης τις αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ εστιάζοντας στις «δραστηριότητές» τους στην Αφρική, όπου επίσης αναζητούν ακόμα πιο ενεργό ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα η ελληνική αστική τάξη και τα κόμματά της, εξ ου και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με στελέχη στη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στο Μάλι (EUTM Mali), ενώ ελληνική στρατιωτική παρουσία καταγράφεται και νοτιότερα, στη Μοζαμβίκη, όπου στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ μετέχουν σε έτερη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ, την EUTM Mozambique.

Οι υπουργοί Αμυνας συζήτησαν επίσης την πορεία υλοποίησης της Ικανότητας Ταχείας Ανάπτυξης της ΕΕ (Rapid Deployment Capacity - RDC), με τον Ελληνα υπουργό να επιμένει για «τη δημιουργία κοινής και αυτόνομης δυνατότητας της ΕΕ να προστατεύσει τις αξίες και τα συμφέροντά της», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «επιβάλλεται η επίσπευση των ενεργειών για την δημιουργία της Δύναμης Ταχείας Ανάπτυξης της ΕΕ, ενδεικτική της δέσμευσής της να καταστεί αξιόπιστος πάροχος ασφαλείας».

Θυμίζουμε ότι η Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ (που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Μάρτη του 2022) προβλέπει τη «δημιουργία» μιας δύναμης Ταχείας Ανάπτυξης της ΕΕ, συγκροτημένης ως μόνιμης στρατιωτικής δύναμης που θα είναι πάντοτε διαθέσιμη, επιτρέποντας στην ΕΕ να στείλει έως και 5.000 στρατιώτες στο πεδίο σε περίπτωση κρίσης. Θα βασίζεται σε εκ περιτροπής μονάδες με περίοδο εναλλαγής 12 μηνών, ενώ πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου θέτει στόχο να έχει αποκτήσει πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το αργότερο έως το 2025.

Η όποια ανάπτυξη της RDC, όπου Γης, εκεί που συγκρούονται ευρωενωσιακά μονοπώλια με αντιπάλους τους για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και αγορών, θα συντονίζεται κατά περίπτωση από τα 5 Στρατηγεία της ΕΕ, ένα από τα οποία είναι το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU-OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, το οποίο λειτούργησε κανονικότατα και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Τη δε επιχειρησιακή του αξία απέδειξε τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις στήριξαν την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα τις εμφύλιες συρράξεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν. Συγκεκριμένα, η αποστολή εκεί της δύναμης «EUFOR RCA» είχε καθοδήγηση από τη Λάρισα, ο ίδιος ο επιτελάρχης του στρατηγείου ήταν Ελληνας ταξίαρχος, ενώ παραχώρησαν και τον Κινητό Επικοινωνιακό Κόμβο του στρατηγείου, προκειμένου να εξασφαλίζονται οι επικοινωνίες ανάμεσα στο στρατηγείο και το πεδίο επιχειρήσεων στην Αφρική.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου