Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Με ανεβασμένο κύρος, προχωράμε ακόμα πιο αποφασιστικά

Πέρα από την πανελλαδική άνοδο, ξεχωριστή σημασία έχει η ενίσχυση του ΚΚΕ σε περιοχές που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα μεγάλοι αγώνες

 Η άνοδος των ποσοστών του ΚΚΕ πανελλαδικά είναι το πιο ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο στοιχείο των εκλογών, που αναδεικνύει μεγάλες δυνατότητες για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στις 25 Ιούνη, αλλά κυρίως για τη συνέχεια, στη δράση του Κόμματος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας.

Με αυτήν ακριβώς τη ματιά βλέπουμε και τα αποτελέσματα σε εκείνες τις περιοχές όπου αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα μεγάλοι αγώνες, με καθοριστική συμβολή των στελεχών, των μελών και των φίλων του ΚΚΕ, χιλιάδων αγωνιστών που συμπορεύονται με το Κόμμα και δρουν πρωτοπόρα μέσα στα σωματεία τους και τους άλλους φορείς του κινήματος.

Η άνοδος του Κόμματος σε ψήφους και ποσοστά επιβεβαιώνει την ενίσχυση του κύρους του στους εργαζόμενους και στον λαό, από την πρωτοπόρα δράση του στις διεκδικήσεις τους, σε μια περίοδο μάλιστα που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις οξυμένες συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και των αδιεξόδων που αναπαράγει το ίδιο το σύστημα σε κρίση και ανάπτυξη (πανδημία, πόλεμος, ακρίβεια, ενεργειακή φτώχεια κ.τ.λ.).

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Πέρα λοιπόν από τη γενική πανελλαδική ενίσχυση, το ΚΚΕ καταγράφει διακριτή άνοδο σε ψήφους και ποσοστά σε όλες τις εργατογειτονιές της Αττικής, που του δίνουν και την τρίτη θέση συνολικά στην Περιφέρεια.

Το Κόμμα αύξησε τις δυνάμεις του εκεί που το προηγούμενο διάστημα δόθηκαν μεγάλοι αγώνες σε όλα τα μέτωπα που «καίνε» την εργατική - λαϊκή οικογένεια, με τη συμβολή των κομμουνιστών να αναγνωρίζεται πλατιά.

Οπως, για παράδειγμα, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα, όπου κυριάρχησαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και στις προβλήτες της COSCO, για αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, για να γυρνάνε σώοι και ασφαλείς οι εργαζόμενοι από το μεροκάματο στο σπίτι. Σε όλη τη Β' Περιφέρεια Πειραιά το ΚΚΕ πήρε περισσότερες από 5.500 ψήφους παραπάνω σε σχέση με το 2019 και αύξησε το ποσοστό του στο 10,83% από 8,02%.

Αλλο παράδειγμα από την Αττική είναι ο Β' Τομέας της Δυτικής Αττικής, όπου το ποσοστό του Κόμματος αυξήθηκε σε 9,13% από 5,93% και σε ψήφους από 4.518 σε 7.686. Σε μια περιοχή όπου λειτουργούν χιλιάδες μεγάλες βιομηχανίες, εκεί που βρίσκεται η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας, με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων, το αποτέλεσμα αποτυπώνει τα βήματα που έχουν γίνει στην οργάνωση της εργατικής τάξης, αλλά και στην ανάπτυξη αγώνων όπου πρωταγωνίστησαν οι κομμουνιστές, σε μεγάλους χώρους (ναυπηγεία, διυλιστήρια, logistics), με αποκορύφωμα απεργιακές κινητοποιήσεις με πρωτοφανή συμμετοχή τα τελευταία χρόνια.

Αλλά και σε αγώνες για την Υγεία του λαού και το περιβάλλον, εκεί όπου η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη σπέρνει νέους κινδύνους και καταστροφές, όπως με τη διατήρηση και επέκταση της χωματερής της Φυλής, τη ρύπανση αέρα και θάλασσας από τη λειτουργία βιομηχανιών, την υποστελέχωση των νοσοκομείων και των άλλων μονάδων Υγείας.

Ξεχωρίζουν επίσης τα εκλογικά αποτελέσματα στη Λάρυμνα και στο Μαρτίνο, όπου το ποσοστό του Κόμματος αγγίζει το 20%. Εκεί που οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ δίνουν εδώ και τρία σχεδόν χρόνια έναν μεγαλειώδη αγώνα, με το ΚΚΕ στο πλευρό τους. Με τα στελέχη του στο εργοστάσιο και στα μεταλλεία να πρωτοστατούν στην πάλη για το μεροκάματο, στην οργάνωση της αλληλεγγύης.

Σε χωριά της βόρειας Εύβοιας, που δοκιμάστηκαν από την πύρινη καταστροφή, αλλά γέννησαν και το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό», το ΚΚΕ παίρνει από 26% έως 37% και αυξάνει κατά πολύ τις ψήφους του. Σε αυτά τα χωριά, με τους ρετσινάδες και τους αγροτοπαραγωγούς, έχει μπει ο σπόρος του αγώνα, νέες δυνάμεις στρατεύονται στη μάχη για πιο δυναμική ανάπτυξη του κινήματος.

Καρπός των αγώνων των βιοπαλαιστών αγροτών και των δεσμών που έχει χτίσει μαζί τους το ΚΚΕ είναι και η άνοδος που καταγράφει σε πόλεις και χωριά του θεσσαλικού κάμπου, όπως σε Αγιά και Τύρναβο, με διψήφια ποσοστά (10,33% και 12,93 αντίστοιχα). Αλλά και στην πόλη της Λάρισας, όπου οι κινητοποιήσεις μετά το έγκλημα στα Τέμπη έβγαλαν στην επιφάνεια νέες δυνατότητες, με τη συμβολή του ΚΚΕ.

Σημαντική άνοδο καταγράφει το ΚΚΕ σε πόλεις όπως η Καβάλα, όπου οι μάχες των εργαζομένων σε μεγάλους χώρους δουλειάς, ο αγωνιστικός συντονισμός δεκάδων σωματείων βρήκαν στο Κόμμα τον πιο συνεπή υποστηρικτή τους, αλλά και στην Κοζάνη, με τον λαό της περιοχής να παλεύει κόντρα στις επιπτώσεις των επενδύσεων για τα «πράσινα» κέρδη.

Πολλά είναι τα παραδείγματα και από την Α' και Β' Θεσσαλονίκης, συνολικά την Κεντρική Μακεδονία, όπου στην αύξηση της εκλογικής επιρροής του Κόμματος καταγράφεται ο απόηχος από την πρωτοπόρα συμμετοχή σε σκληρές μάχες που δόθηκαν από τους εργαζόμενους σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως στη «Μαλαματίνα» και την «Βαρβαρέσος».

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά ακόμα παραδείγματα, που προκύπτουν από την ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος σε όλη τη χώρα. Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν κουράγιο και αισιοδοξία στις Κομματικές Οργανώσεις να δώσουν τη μάχη των επόμενων εκλογών, η σημασία τους όμως ξεπερνάει κατά πολύ αυτήν τη μάχη.

Με νέες δυνάμεις

Οπως σημειώνει η Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, «οι νέες δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω από το Κόμμα μπορούν από σήμερα να τροφοδοτήσουν μια νέα δυναμική στον δρόμο της αντεπίθεσης, στον δρόμο της ταξικής μαζικής πάλης, της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της προώθησης της αντικαπιταλιστικής αντιμονοπωλιακής κοινωνικής συμμαχίας και της προσέλκυσης στο κίνημα πιο μαζικά των γυναικών και της νεολαίας».

Προς τα κει ακριβώς συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο θαρραλέα, για πιο ισχυρό ΚΚΕ και στην κάλπη της 25ης Ιούνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου