Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Hμέρα της Νάκμπα

 
Hμέρα της Νάκμπα, της ολοκληρωτικής καταστροφής της Παλαιστίνης η σημερινή. Ήταν 15 Μαΐου 1948 όταν  μετά την επίθεση του Ισραήλ, καταστράφηκαν ολοσχερώς 415 Παλαιστινιακά χωριά, σκοτώθηκαν πάνω από 10.000 παλαιστίνιοι και δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν, ενώ 760.000 παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν δια της βίας από την πατρίδα τους για να καταλήξουν πρόσφυγες στις γύρω περιοχές.

Η επιθετική πολιτική του Ισραήλ, με την υποστήριξη των Βρετανών, ισοπέδωσε εκατοντάδες παλαιστινιακά χωριά και ανάγκασε σε προσφυγιά χιλιάδες Παλαιστίνιους. Από τότε μέχρι σήμερα, η απαίτηση του Παλαιστινιακού λαού για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη δεν έχει βρει δικαίωση. Αντίθετα, το Ισραήλ απαντά με όλο και πιο έντονη καταπίεση, με περισσότερες επιθέσεις, καθημερινές συλλήψεις και φυλακίσεις Παλαιστινίων αγωνιστών που με πέτρες παλεύουν ενάντια στον πάνοπλο ισραηλινό στρατό, με το συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, με ένα Τείχος που χωρίζει τη χώρα στα δύο, με εκτεταμένους εποικισμούς, με κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών, που σαν αποτέλεσμα έχουν τη βίαιη απομάκρυνση των κατοίκων από τις εστίες τους.

Από αυτή τη φασιστική πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ δεν ξεφεύγει καμία μειονότητα. Όπως οι 240.000 Άραβες Βεδουίνοι που ζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια στην περιοχή και οι οποίοι, παρά το ότι είναι Ισραηλινοί υπήκοοι, αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, στους οποίους αρνείται τις πιο βασικές υπηρεσίες, όπως τρεχούμενο νερό, ασφαλτοστρωμένους δρόμους με πεζοδρόμια, ηλεκτροφωτισμό, ιατρική φροντίδα, σχολεία.

Όλα αυτά γίνονται με την απροκάλυπτη στήριξη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ αλλά και την ανοχή του ΟΗΕ. Γιατί όλοι μαζί αναγνωρίζουν στα λόγια το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν μια δική τους πατρίδα αλλά με την πολιτική τους τους αρνούνται στην πράξη αυτό το δικαίωμα. Από τη μια, εκδίδουν συστάσεις για την αλλαγή της πολιτικής του Ισραήλ και από την άλλη, κλείνουν με την ισραηλινή κυβέρνηση εμπορικές συμφωνίες, οργανώνουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, κάνουν συναντήσεις με ισραηλινούς αξιωματούχους στους οποίους υπόσχονται ολοένα και περισσότερα τραβώντας, έτσι, το χαλί κάτω από τα πόδια του λαού της Παλαιστίνης. Όλα αυτά γιατί στη δική τους ζυγαριά βαραίνουν περισσότερο τα κέρδη των μονοπωλίων από το δίκιο ενός ολόκληρου λαού. Τεράστιες είναι οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που υπηρετούν πιστά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

 iraklis3

3 σχόλια:

  1. Η 15η Μαΐου 1948, η Νάκμπα, η Μέρα της Καταστροφής, σήμανε την έναρξη του ξεριζωμού για πάνω από 760.000 Παλαιστινίους, που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους όταν μετά την επίθεση του Ισραήλ, καταστράφηκαν ολοσχερώς 415 παλαιστινιακά χωριά και σκοτώθηκαν πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι ενώ δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν, εξωθώντας τους Παλαιστίνιους να καταλήξουν πρόσφυγες.

    75 χρόνια μετά η ισραηλινή βία και κατοχή συνεχίζεται με την κάλυψη και στήριξη των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων που έχουν γίνει οι καλύτεροι σύμμαχοι του ισραηλινού κράτους-δολοφόνου.

    Μόνο στους πρώτους 4 μήνες του 2023 το Ισραήλ έχει δολοφονήσει 95 Παλαιστίνιους ενώ καθημερινά είναι τα περιστατικά βαρβαρότητας και κλιμάκωσης της βίας με στόχο την επέκταση των εποικισμών και τον ξεριζωμό ακόμη περισσότερων Παλαιστινίων από τις εστίες τους.

    Η προκλητική στήριξη κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστικών οργανισμών στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ προωθεί την επιθετικότητά του και στην ευρύτερη περιοχή, εναντίον των γειτονικών αραβικών χωρών με θύματα για ακόμη μια φορά τους λαούς.

    Απέναντι στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, οι εργαζόμενοι στέκονται στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης. Τιμούμε την 75η επέτειο της Νάκμπα δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών. Δυναμώνοντας την αλληλεγγύη για δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967!
    ΠΑΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με την ευκαιρία της 75η επετείου της Νάκμπα, 15 Μάη 1948, της μέρας που το νεοσύστατο ισραηλινό κράτος προχώρησε σε μαζικές δολοφονίες και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τα εδάφη τους, το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και τη στήριξή του στον πολύχρονο, ηρωικό του αγώνα. Καταδικάζει τις επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής που έχουν οδηγήσει αυτές τις μέρες στον θάνατο περισσότερων από 31 Παλαιστινίων, εκ των οποίων είναι 6 παιδιά και 3 γυναίκες.

    Πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα που διαπράττεται με τη διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, η πολιτική των οποίων τροφοδοτεί την επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους στην Παλαιστίνη και ευρύτερα στην περιοχή.

    Με την αλληλεγγύη και την αποφασιστική στήριξη των λαών μπορεί ο δίκαιος αγώνας του παλαιστινιακού λαού να βρει δικαίωση, ενάντια στους κάθε είδους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

    Για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της.

    Για τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

    Για το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

    Για την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

    Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

    Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΤΡΑΓΚΡΑΝΤ
    Αναρτήθηκε σήμερα το πρωί, από τον Δήμο Πατρέων η Παλαιστινιακή σημαία στο Δημαρχείο της πόλης, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον μαρτυρικό Παλαιστινιακό λαό, μετά από αίτημα της πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.
    Η 15η Μαΐου είναι η ετήσια επέτειος μνήμης της Νάκμπα, της ολοκληρωτικής καταστροφή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ το 1948, όταν 15.000 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν και άλλες 950.000 (περίπου τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού), εκτοπίστηκαν. 481 Παλαιστινιακά χωριά και πόλεις εξαφανίστηκαν από το χάρτη.
    Από τότε, 75 χρόνια μετά, η κυβέρνηση του Ισραήλ μαζί με τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της, δεν έχουν σταματήσει την επιθετική τους πολιτική απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό.
    Αυτή την πολιτική συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ, που απολαμβάνει την πάγια στήριξη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.
    Σ΄ αυτό το πλαίσιο, είναι καταδικαστέες όλες οι έως σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις, που διαχρονικά αναβάθμισαν την οικονομική, ενεργειακή, στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Δεν είναι τυχαίο, ότι παρόλο που το 2015, η Ελληνική Βουλή υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, ούτε η προηγούμενη ούτε η σημερινή κυβέρνηση το έβαλαν σε εφαρμογή, μάλλον γιατί είχαν άλλες υποχρεώσεις, προς τους δικούς τους συμμάχους.
    Ο πατραϊκός, συνολικά ο ελληνικός λαός, γνωρίζει τι σημαίνει «να σφάζονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαϊ», γι’ αυτό και είναι αλληλέγγυος με τους παλαιστίνιους.
    Είναι δίπλα στον αγώνα τους για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της, για τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του, για το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, καθώς και για την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου