Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Ετοιμάζεται «ποδαρικό» στην επόμενη κυβέρνηση με νέο αεροπλανοφόρο από τις ΗΠΑ


 ΧΑΝΙA - ΣΟΥΔΑ

Ανεπιθύμητο το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «USS Gerald R. Ford» 

 Με τη «συνέχεια» της επικίνδυνης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς έχει να αναμετρηθεί ο λαός από την επομένη κιόλας των εκλογών, αφού «ποδαρικό» στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ αναμένεται να κάνει το αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford» των ΗΠΑ, που σύμφωνα με δημοσιεύματα θα ελλιμενιστεί στη Σούδα της Κρήτης στις αρχές Ιουλίου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, μήκους 337 μέτρων, ύψους 76μ., με 25 καταστρώματα και με δυνατότητες φιλοξενίας 4.539 ατόμων πληρώματος! Το «USS Gerald R. Ford» έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και γενικότερα στη Μεσόγειο και πρόκειται να αντικαταστήσει το επίσης αμερικάνικο αεροπλανοφόρο «USS George H.W. Bush», το οποίο έκλεισε έναν χρόνο παρουσίας στην περιοχή, έχοντας στόχο την ενίσχυση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μαζί με το «USS Gerald R. Ford» θα έρθει στη χώρα μας μια μονάδα των MEU «Marine Expedition Unit - Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών», στο πλαίσιο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης.

Την επίσημη υποδοχή του στον ναύσταθμο της Σούδας θα κάνει ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιούνη.

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει από τώρα η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, δηλώνοντας απερίφραστα ότι «είναι ανεπιθύμητη η παρουσία του αεροπλανοφόρου στον τόπο μας, μια παρουσία επικίνδυνη, αποτελώντας έναν ακόμη κρίκο στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο έδαφος του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται για περισσότερο από έναν χρόνο στην Ουκρανία».

Οπως αναφέρει η Επιτροπή Ειρήνης, «ο ρόλος των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων συνολικά είναι επικίνδυνος, έχοντας μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα απέραντο ορμητήριο της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ και τον λαό μας σε στόχο αντιποίνων. Εχουν βαριές ευθύνες όλα τα κόμματα του ευρωατλαντισμού και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, όπως και αυτή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αφού παίζουν με τη φωτιά του πολέμου, συναινούν σε σχεδιασμούς που σπέρνουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και γεννάνε τη φτώχεια και την προσφυγιά».

Και καλεί τον χανιώτικο λαό να αξιοποιήσει την πείρα του όλα αυτά τα χρόνια παρουσίας των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στον τόπο του, να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα και «να μη δεχτεί να γίνει η Σούδα αγκυροβόλι εναντίον άλλων λαών. Να δυναμώσει την πάλη του για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές. Να μην επιτρέψει να γίνουν κανονικότητα τα καθημερινά ναυάγια στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Να διεκδικήσει την ουσιαστική προστασία των ξεριζωμένων και την κατάργηση όλου του άδικου πλαισίου καταστολής σε βάρος τους!».

Αδιατάρακτη η «συνέχεια» στην επικίνδυνη εμπλοκή

Στο μεταξύ, στη στοίχιση με τον ευρωατλαντικό άξονα σε όλα τα επίπεδα, ο υπουργός Αμυνας Αλκ. Στεφανής συμμετείχε στη Διάσκεψη για την Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Αμυνα της Ευρώπης και στη Διεθνή Εκθεση Αεροναυπηγικής, στο Παρίσι, στις 19-20/6, ενώ είχε και διμερή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

Ο Στεφανής, κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη, τόνισε ότι «απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, σε περιβάλλον εξελισσόμενων απειλών και πηγών πιθανών προκλήσεων, με σκοπό να διασφαλιστεί η συλλογική άμυνα της Ευρώπης», ενώ υπογράμμισε την «ανάγκη ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος συμμάχων και εταίρων», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους χρυσοπληρωμένους από τον λαό εξοπλισμούς.

Εξάλλου επέμεινε ότι «η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει στον τομέα της αντιβαλλιστικής άμυνας και να επενδύσει σε βελτιωμένους αισθητήρες, ταχύτερους χρόνους απόκρισης και προηγμένες τεχνολογίες αναχαίτισης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της απειλής». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την «ουσιαστική συνεισφορά» του ΝΑΤΟικού Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (IAMD/CoE), στα Χανιά (άλλη μια ΝΑΤΟική υποδομή αιχμής που εδράζεται στη χώρα με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων, χαρακτηρίζοντάς το, μάλιστα, «σημείο αναφοράς στον τομέα της Αεράμυνας».

Συγκεκριμένα και επιβεβαιώνοντας ότι τα Χανιά αποτελούν άλλο ένα «θερμό ΝΑΤΟικό σημείο», επομένως και μαγνήτη κινδύνων από αντίπαλα στρατόπεδα, επεσήμανε τη «σημαντική συμβολή του Κέντρου στη διατήρηση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος της Συμμαχίας στον κρίσιμο τομέα της Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας, όπως και στην προώθηση και διασφάλιση της σταθερότητας στην περιφέρεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, από κοινού και με τις άλλες δομές της Συμμαχίας στην Κρήτη».

Αλλωστε, ο υπουργός τόνισε στη Διάσκεψη ότι η Ελλάδα «συμμετέχει με δυνάμεις και προσωπικό σε συμμαχικές και ευρωπαϊκές αποστολές εναέριας αστυνόμευσης, επιτήρησης και αναγνώρισης, συμβάλλοντας ενεργά στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Επιπλέον, παρουσιάζοντας εικόνα κράτους - μπροστάρη σε ευρύτερους σχεδιασμούς στην περιοχή, χαρακτήρισε «ουσιώδες να προωθηθούν συνέργειες και συλλογικές επενδύσεις των κρατών - μελών της ΕΕ για τη δημιουργία ενός ισχυρού και ανθεκτικού συστήματος Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (IAMD)», «όπως άλλωστε συμφωνήθηκε στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ», το πολεμικό Δόγμα της, αντίστοιχο με τη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου