Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των Πυροσβεστών


«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό σας, να αγωνίζεται για να βρουν λύση τα τεράστια προβλήματά σας. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται, για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια άλλη δασική πολιτική που θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη και σε επιστημονική βάση προστασία των δασών». Επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του στο 25ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής, Χρήστος Κατσώτης.

Έχουμε σαφή εικόνα από τα προβλήματά σας, αφού καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου αντιπροσωπείες του Κόμματος, οι βουλευτές μας επισκέπτονται Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και κλιμάκια από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι και τα πιο απομακρυσμένα χωριά, τόνισε και πρόσθεσε πως «συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των πυροσβεστών, καταδικάζουμε την κυβερνητική καταστολή και τις διώξεις σε βάρος αγωνιζόμενων πυροσβεστών». Υπενθύμισε, μάλιστα, τις δεκάδες παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για προβλήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, πλευρές της πυροπροστασίας των δασών, τις ελλείψεις, τη μονιμοποίηση των εποχικών, πενταετών και επταετών πυροσβεστών, τα εργασιακά δικαιώματα των πυροσβεστών.

Στάθηκε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Πυροσβεστική, καθώς «παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, η υποχρηματοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών και της Δασικής Υπηρεσίας», ενώ επισήμανε πως τόσο η Πυροσβεστική όσο και η δασική Υπηρεσία παραμένουν υποστελεχωμένες, καλύπτοντας κατά μέσο όρο μόνο το 30% των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό, και τα επίγεια μέσα δεν ξεπερνούν το 1/3 των αναγκαίων.

Επίσης, υπογράμμισε πως οι κυβερνήσεις δεν στάθηκαν ποτέ στον παράγοντα πρόληψη, όπως καθαρισμούς δασών και δεν υπάρχει ένας σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός για κανένα δάσος της χώρας. 

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «με μεγαλύτερη δύναμη, με περισσότερους βουλευτές και από τις εκλογές το ΚΚΕ θα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να παλεύει, για να βρουν λύση τα μεγάλα προβλήματα στην πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία της πατρίδας μας».

 Εγκληματικός ο διαχωρισμός της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών

Μιλώντας στους συνέδρους ο Κώστας Κέκης, εκ μέρους της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών, αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα, όπως είναι τα σοβαρά εργασιακά ζητήματα που παραμένουν άλυτα, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της πυρασφάλειας, τη λειψή χρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, τον εγκληματικό διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή στις δασικές πυρκαγιές, το ξεσπίτωμα των πυροσβεστών, την αδράνεια της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας στο θέμα της αγωνιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων τους, στα θύματα και τις καταστροφές που προκάλεσε η αποσάθρωση της πυροπροστασίας και δασοπροστασίας της χώρας (σ.σ. 262 νεκροί από το 1993 έως το 2022).

Επίσης, αναφέρθηκε στα αιτήματα αγώνα που προτείνει η ΕΑΚΠ, όπως η ανάγκη προσλήψεων στο Σώμα, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η ένταξη του επαγγέλματος του πυροσβέστη στα βαρέα και ανθυγιεινά, η αλλαγή του κανονισμού μεταθέσεων, η εφαρμογή των θεσμοθετημένων, αλλά και των απαιτούμενων μέτρων προστασίας της Υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας τους, η οικονομική αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία και την εργασία κατά τη διάρκεια Κυριακών και αργιών. Πρότεινε δε πλαίσιο κινητοποιήσεων.

Ανάμεσα στα άλλα, ανέδειξε το αποτέλεσμα των πολιτικών αποσάθρωσης της πυροπροστασίας και δασοπροστασίας, καθώς από την αντιπυρική περίοδο του 1993 έως και την αντιπυρική του 2022 οι καμένες δασικές εκτάσεις ανέρχονται σε πάνω από 8.250.131 στρέμματα, με χιλιάδες σπίτια καμένα, ενώ οι ανθρώπινες απώλειες από τις δασικές πυρκαγιές ανέρχονται συνολικά σε 262 νεκρούς (211 πολίτες, 39 πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες και εθελοντές, 12 πιλότοι).

Όσον αφορά τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και κλιματικής κρίσης, τις χαρακτήρισε κατώτερες των περιστάσεων. Η αύξηση που εμφανίζεται κατά 39.788.000 ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2022 αφορά αποκλειστικά και μόνο την κατά 40.000.000 ευρώ αύξηση των δαπανών για τη μίσθωση ιδιωτικών εναέριων μέσων, αφού από τα 22.800.000 ευρώ που πιστώθηκαν πέρυσι στον προϋπολογισμό του υπουργείου για την ενοικίαση των εναέριων μέσων, οι φετινές πιστώσεις ανήλθαν στα 62.800.000 ευρώ. Ενώ οι πιστώσεις για το σύνολο των λειτουργικών αναγκών, εκτός αυτών της μισθοδοσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι μειωμένες κατά 212.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Οι πιστώσεις για την ενοικίαση των εναέριων μέσων αντιστοιχούν στο 44,51% του συνόλου των λειτουργικών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος. Αποκαλύπτουν, όπως είπε, ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων πυροπροστασίας σε ιδιώτες, Δήμους, Περιφέρειες, ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις με την παράλληλη αποδυνάμωση του κεντρικού κρατικού μηχανισμού είναι σε πλήρη εξέλιξη, με ό,τι, φυσικά, συνεπάγεται σε βάρος της πυροπροστασίας και της δασοπροστασίας της χώρας και της ασφάλειας του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου