Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε περιφέρειες της Ρωσίας που γειτονεύουν με την Ουκρανία

Από το Ροστόφ

Η ρωσική πρωτεύουσα, η περιφέρεια του Ροστόφ, που γειτονεύει με την Ουκρανία και αυτή του Λίπετσκ ανακοίνωσαν σήμερα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας λόγω της στάσης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner κατά του ρωσικού στρατού. 

Στην περιφέρεια του Ροστόφ, όπου η Βάγκνερ δηλώνει ότι έχουν φτάσει δυνάμεις της, οι αρχές έχουν απευθύνει έκκληση οι κάτοικοι να μείνουν στα σπίτια τους και να μην μεταβαίνουν στο κέντρο της πόλης, όπου εικόνες και αναρτήσεις στο διαδίκτυο δείχνουν  οπλισμένους ένστολους να αναπτύσσονται γύρω από κρατικά κτίρια.

Επίσης, η περιφερειακή διοίκηση της Βορόνεζ κάλεσε σήμερα τους κατοίκους να αποφύγουν τον αυτοκινητόδρομο M-4, που συνδέει την πρωτεύουσα Μόσχα με περιοχές της νότιας Ρωσίας οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία, διότι κινείται σε αυτόν οχηματοπομπή του στρατού. Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση διαβεβαίωσε μέσω Telegram πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης της Λίπετσκ, που βρίσκεται 420 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, ανακοίνωσε και αυτός τη λήψη "ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας" αναφέροντας ότι ο αυτοκινητόδρομος M-4 που συνδέει τη Μόσχα με νότιες περιφέρειες έκλεισε στην κυκλοφορία στα σύνορα με την περιφέρεια Βορονέζ, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της ρωσικής πρωτεύουσας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, ανακοίνωσε πως μαχητές του κατέρριψαν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς ενώ σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Telegram διεμήνυσε πως ο ίδιος και οι «25.000» άνδρες του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για «την πατρίδα».

Η ρωσική γενική εισαγγελία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως άρχισε να διενεργεί έρευνα για «ένοπλη εξέγερση» σε βάρος του κ. Πριγκόζιν, ο οποίος στασίασε αφού κατηγόρησε τον ρωσικό τακτικό στρατό πως βομβάρδισε βάση των ανδρών του σκοτώνοντας πολλούς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Στρατιωτικά οχήματα στο Ροστόβ

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και η FSB καλούν τον Πριγκόζιν να μην συνεχίσει τις ενέργειές του

Απαγόρευση κυκλοφορίας επεβλήθη στην ρωσική πόλη Ροστόβ, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές για κινήσεις των μισθοφόρων της Βάγκνερ, που σταθμεύουν στην περιοχή, ενώ ανάπτυξη στρατιωτικών οχημάτων σημειώνεται και στην Μόσχα.

Την ίδια ώρα με δήλωσή του ο Σερκγέι Σουρόβκιν στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Διοικητής των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, κάλεσε τις δυνάμεις της Βάγκνερ να μην υπακούσουν τον ιδρυτή της και να επιστρέψουν στις βάσεις τους. «Πρέπει να γίνει πριν να είναι πολύ αργά: Να υπακούσουμε στη βούληση και την εντολή του εκλεγμένου από τον λαό Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σταματήστε τις φάλαγγες και επιστρέψτε τις στις μόνιμες θέσεις και στα σημεία συγκέντρωσης», αναφέρει ο Σουρόβκιν σε δήλωσή του που μεταδόθηκε στο Τelegram.

Επίσης και ο Στρατηγός Βλαντίμιρ Στεπάνοβιτς Αλεξέεφ αναπληρωτής Αρχηγός του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου, στηρίζει τον Ρωσικό Στρατό και καλεί τον Πριγκόζιν να σταματήσει «πριν να είναι πολύ αργά».

Το Αρχηγείο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), σε ανακοίνωσή του καλεί τους μισθοφόρους της Βάγκνερ «να σταματήσουν οποιεσδήποτε βίαιες ενέργειες εναντίον του ρωσικού λαού, να μην εκτελέσουν τις εγκληματικές και προδοτικές εντολές του Πριγκόζιν και να λάβουν μέτρα για να τον συλλάβουν».

Από την πλευρά του ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ανακοίνωσε στο Τelegram, ότι «Ούτε η FSB ούτε ο Σουρόβκιν θα μπορέσουν να σταματήσουν αυτό που έχει ξεκινήσει».

Παράλληλα, κάλεσε τα μέλη της «Ρωσικής Φρουράς» (σ.σ. της Εθνοφρουράς) να ενωθούν με τις δυνάμεις της Βαγκνερ.

(Με πληροφορίες από: «Ria Novosti», «Nexta»)

Στρατιωτικά οχήματα στην Μόσχα

 Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα και οι φραστικές επιθέσεις του Πριγκόζιν

Δυνάμεις της στρατονομίας έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα. Η Εθνοφρουρά, στήνει οδοφράγματα στις εισόδους της ρωσικής πρωτεύουσας, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η κινητοποίηση στρατευμάτων από την στρατιωτική διοίκηση Ανατολής προς την δυτική Ρωσία.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ότι λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα. «Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στη Μόσχα, οι σημαντικότερες εγκαταστάσεις τελούν υπό ενισχυμένη φύλαξη», όπως επίσης «τα όργανα του κράτους και οι υποδομές των μεταφορών», μετέδωσε το TASS, επικαλούμενο αξιωματούχο των ρωσικών δυνάμεων επιβολής της τάξης που δεν κατονόμασε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας, η FSB, το Υπουργείο Εσωτερικών και η «Ρωσική Φρουρά» (σ.σ. η Εθνοφυλακή), αναφέρουν όλο το εικοσιτετράωρο στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τα μέτρα που ελήφθησαν μετά τις οδηγίες που τους δόθηκαν σε σχέση με απόπειρα ένοπλης εξέγερσης

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση, «εκμεταλλευόμενη την πρόκληση του Πριγκόζιν να αποδιοργανώσει την κατάσταση», ξεκίνησε επιθετική ενέργεια στο Μπαχμούτ. Το υπουργείο Άμυνας, ισχυρίζεται ότι «οι στρατιώτες της Νότιας Ομάδας Δυνάμεων προκαλούν ήττα στον εχθρό με αεροπορικά και πυροβολικά χτυπήματα».

Συναγερμός αεροπορικής επιδρομής ηχεί στις πόλεις Σούμι, Χάρκοβο, Πολτάβα, Ντνιπροπετρόβσκ Οδησσός και Νικολάγιεφ της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή.

Από την άλλη, ο Γεβγένι Πριγκόζιν, ανακοίνωσε σήμερα πως οι άνδρες του πέρασαν από το έδαφος της Ουκρανίας σε αυτό της Ρωσίας, διατρανώνοντας πως θα φθάσει «μέχρι τέλους».

Σε ηχητικό μήνυμά του που ανέβασε στην πλατφόρμα Telegram, ο Πριγκόζιν ανέφερε πως οι άνδρες του μπήκαν στην πόλη Ροστόφ της Ρωσίας  και διεμήνυσε ξανά πως «θα καταστρέψουν» όποιον μπει στον δρόμο τους.

Η αμερικανική προεδρία παρακολουθεί την κατάσταση στη Ρωσία και τις εξελίξεις γύρω από την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ και θα διαβουλευθεί με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ για τις εξελίξεις, έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

(Με πληροφορίες από:ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Ria Novosti», ΝΕΧΤΑ)

 Ένα επίκαιρο άρθρο του «Ριζοσπάστη» με αφορμή τις εξελίξεις στην καπιταλιστική Ρωσία

3 σχόλια:

  1. ΡΩΣΙΑ
    Ένοπλο χαρακτήρα παίρνει η ενδοαστική σύγκρουση στο εσωτερικό της χώρας
    https://www.902.gr/eidisi/kosmos/333404/gia-prodosia-kai-pisoplati-mahairia-kanei-logo-o-poytin-eno-o-prigkozin-einai

    ΕΝΟΠΛΗ ΕΝΔΟΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
    Συγκρούσεις δυνάμεων της Βάγκνερ και του στρατού στην περιφέρεια Βορονέζ
    https://www.902.gr/eidisi/kosmos/333418/sygkroyseis-dynameon-tis-vagkner-kai-toy-stratoy-stin-perifereia-voronez

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελεεινοί παραλληλισμοί και το φάντασμα του 1917

    Ο Πούτιν στο σημερινό του διάγγελμα έφτασε να παραλληλίζει τη στάση του ιδιωτικού στρατού Βάγκνερ και της ηγεσίας του με τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση τον Οκτώβρη του 1917.

    Για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της Ρωσίας επέλεξε να κάνει σαφές και στον πιο δύσπιστο ότι ο αντικομμουνισμός είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής της ρωσικής κυβέρνησης και ότι η οποία επίκληση στο ηρωικό παρελθόν της ΕΣΣΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά το καμουφλάζ της στράτευσης στις επιδιώξεις της ρωσικής αστικής τάξης.

    Άλλωστε η σημερινή αστική τάξη -και ο ίδιος ο Πούτιν- επεδίωξαν την ανατροπή του σοσιαλισμού στην πρώην ΕΣΣΔ. Αυτοί γεύονται προνόμια και πλούτη και ο λαός φτώχεια και πλέον πολύ αίμα που χύνεται σε έναν άδικο πόλεμο. Ο αντικομμουνισμός που κλιμακώνεται και στα δύο στρατόπεδα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία φανερώνει όμως και κάτι άλλο. Ότι «το φάντασμα του κομμουνισμού πλανάται», παρά τον πολύ αρνητικό συσχετισμό, ως μόνη διέξοδος από το σύστημα του πολέμου και της φτώχειας.
    902

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόλεμος συμμοριών των γκάγκστερς στη χώρα της αείποτε μεγάλης Σοβιετικής Ενωσης! Με τον πρώην σοβιετικό Ρωσσικό Λαό αδιάφορο ή παθητικό θεατή των όσων συμβαίνουν στην καμπούρα του και στην καμπούρα των γειτονικών επίσης πρώην σοβιετικών Λαών. Και το κομμουνιστικό κίνημα βουτηγμένο στα τενάγη του οπορτουνισμού να μην μπορεί να πάρει τα πόδια του.
    Εφιαλτική κατάσταση, ~60 χρόνια μετά την "αποσταλινοποίηση" και τριάντα μετά την παλινόρθωση του Καπιταλισμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου