Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Ήρεμα και χαλαρά...


«Σκιάζεται» ο Αδ. Γεωργιάδης από τη συζήτηση για την αύξηση των φόρων στο μέρισμα των μετόχων. «Εμείς μειώσαμε τον φόρο στο μέρισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ τον είχε πάει 15%, τον πήγε 10%, εμείς τον πήγαμε 5%. Με το 5% έχουμε πάρει τριπλάσια χρήματα από όσα έπαιρνε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί έχει νόημα κάποιος να κάνει διανομή κερδών όταν πληρώνει 5%, δεν έχει νόημα όταν πληρώνει 15%».

Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, συζητάει μια αύξηση των φόρων στο μέρισμα, με το σκεπτικό ότι έτσι αποτρέπεται η διανομή του και τα κέρδη επανεπενδύονται προς όφελος τελικά των μετόχων.

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δραγασάκης έλεγε ότι «δεν είναι δυνατόν σήμερα να φορολογούμε με 5% τα μερίσματα, μια χώρα υπερχρεωμένη με μεγάλες ανισότητες», αφού όμως πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τον φόρο στους μετόχους και ξετίναξε τα λαϊκά στρώματα, ενώ στο σημερινό του πρόγραμμα μιλάει για «λελογισμένη» αύξηση.

Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι ότι για να μοιράσει μέρισμα ένας όμιλος, θα πρέπει να έχει κέρδη. Και στις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό, καμιά διαφωνία δεν υπάρχει ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αφού κάνουν ό,τι πιο αντεργατικό περνάει από το χέρι τους για να αυξήσουν την καπιταλιστική κερδοφορία (+300% για τις 150 εισηγμένες το 2022, 2,8 δισ. ευρώ μερίσματα, τα μεγαλύτερα της δεκαετίας).

Ολα τα υπόλοιπα, περί του ύψους των φόρων στα μερίσματα, είναι «εναλλακτικές προτάσεις» και «εργαλεία φορολογικής πολιτικής», στο πλαίσιο «μιας συζήτησης φορολογικής πολιτικής που μπορεί να γίνει ήρεμα και χαλαρά», όπως συμφωνούσαν πριν από τις προηγούμενες εκλογές ο Βορίδης, ο Δραγασάκης και ο Τσαγκαράκης του ΠΑΣΟΚ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου