Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Κόμβος ανεφοδιασμού των Αμερικανών τα λιμάνια της χώρας

Φράκαραν τα λιμάνια της χώρας από μεγάλα φορτηγά πλοία που κουβαλάνε εφόδια για τους Αμερικανούς, πάνω στη στρατηγική σύμπλευση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των παραφυάδων τους για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, αναγνωρίζοντας δημόσια ότι «με τους τελευταίους 4 πρωθυπουργούς», συμπεριλαμβανομένου του Τσίπρα, «και με 3 διαδοχικούς Προέδρους στις ΗΠΑ είδαμε τη γεωστρατηγική αξία της σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ να επιβεβαιώνεται», ξεχώρισε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι η χώρα αναδεικνύεται σε ενεργειακό πάροχο στη ΝΑ Ευρώπη, «βγάζοντας τη Ρωσία και την "Gazprom" από τον σβέρκο της Ευρώπης», όπως είπε. Ταυτόχρονα, έχει γίνει κόμβος «στρατιωτικών logistics», καθώς οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μέσα και προσωπικό τους σε 8 βάσεις στην Ελλάδα (από Αλεξανδρούπολη έως Σούδα), «στις οποίες επενδύουμε μεγάλα ποσά», όπως σημείωσε, παραπέμποντας στη γιγάντωση αυτών των υποδομών - μαγνήτη κινδύνων για τον λαό, καθώς στοχοποιούνται από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο οι Αμερικανοί δεν χρησιμοποιούν τη χώρα μόνο για διεκπεραίωση δυνάμεων και οπλισμού τους προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη (π.χ. από την Αλεξανδρούπολη ή τη Θεσσαλονίκη), αλλά και για υποστήριξη βάσεων που διατηρούν σε άλλα, νευραλγικά για τη διάταξη δυνάμεών τους, σημεία στη Μεσόγειο.

Θυμίζουμε ότι, όπως έχει αποκαλύψει εδώ και καιρό ο «Ριζοσπάστης», στον Πειραιά («Piraeus Military Ocean Terminal») έχει αναπτυχθεί κλιμάκιο της Διοίκησης Χερσαίων Αναπτύξεων και Διανομών των ΗΠΑ (SDDC - US Army's Military Surface Deployment and Distribution Command), που ελέγχει πλέον τι κινείται στον βασικό λιμένα της χώρας, μια ανάσα από τους Κινέζους της COSCO, διακινώντας ταυτόχρονα από εκεί υλικό τους.

Χαρακτηριστικά, το τελευταίο διάστημα, ναυλομεσίτες αναζητούν δεξαμενόπλοιο ικανό να μεταφέρει τουλάχιστον 100.000 βαρέλια καυσίμου τύπου JA1. «Προβλεπόμενο λιμάνι/τόπος φόρτωσης» δίνεται το «DFSP (Defense Fuel Supply Point) Athens, Greece» και «προβλεπόμενος λιμένας/τόπος εκφόρτωσης» το λιμάνι της Spezia, στη ΒΔ Ιταλία, όπου και εδρεύει βάση του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στην ευρύτερη περιοχή εδρεύει το στρατόπεδο «Camp Darby» του Στρατού των ΗΠΑ.

Αναζητούν, επίσης, δεξαμενόπλοιο ικανό να μεταφέρει τουλάχιστον 180.000 βαρέλια καυσίμου F76. Προβλεπόμενος λιμένας/τόπος φόρτωσης οι Αγιοι Θεόδωροι Αττικής και προβλεπόμενοι λιμένες/τόποι εκφόρτωσης δίνονται οι λιμενικές εγκαταστάσεις στην Augusta στην ανατολική ακτή της Σικελίας στην Ιταλία, και στη Rota στην Ισπανία. Θέσεις όπου υποστηρίζονται μονάδες του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική).

Τέλος, αναζητούν δεξαμενόπλοιο ικανό να μεταφέρει τουλάχιστον 150.000 βαρέλια καυσίμου JP5. Προβλεπόμενος λιμένας/τόπος φόρτωσης δίνονται ξανά οι Αγιοι Θεόδωροι, και προβλεπόμενα λιμάνια/τόποι εκφόρτωσης ξανά η Augusta στην Ιταλία αλλά και η Σούδα στην Κρήτη, η οποία επεκτείνεται διαρκώς, ως συνέπεια του Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται επί ΝΔ, και των δύο επικαιροποιήσεων της Συμφωνίας για τις Βάσεις, που ετοιμάστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και υπογράφτηκαν επί ΝΔ.

Μυστική επίσκεψη του επικεφαλής της CIA στην Αλεξανδρούπολη

Την ίδια ώρα, χτεσινά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μυστική επίσκεψη του διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, στην Αλεξανδρούπολη.

Θυμίζουμε ότι ο Μπερνς, όπως αποκαλύφτηκε εκ των υστέρων, είχε επισκεφτεί την Αθήνα στις 30 Μάη - η πρώτη επίσκεψη διευθυντή της CIA μετά από 11 χρόνια. Στη συνέχεια, την 1η Ιούνη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πήγε κρυφά στην Αλεξανδρούπολη, μία μέρα πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Τσούνις στην πόλη, ο οποίος επιθεώρησε, μαζί με διπλωμάτες της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας, το εκεί λιμάνι.

Στην Αλεξανδρούπολη ο Μπερνς επισκέφθηκε το λιμάνι της πόλης, τις Φέρες και τον Πέπλο Εβρου, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις.

Η επίσκεψη έπαιξε χτες «ψηλά» στον τουρκικό Τύπο, ο οποίος μίλησε για μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε «αμερικανική πόλη».

«Η Αλεξανδρούπολη, 50 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία, έχει γίνει πρόσφατα ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια logistics των ΗΠΑ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στα τουρκικά δημοσιεύματα, ενώ η εφημερίδα «Aksam» αναφέρει επίσης ότι «η Αμερική θέλει να φτιάξει ναυτική βάση» στην πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου