Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Ψευδές το δημοσίευμα περί «βάσης κατασκοπείας της Κίνας» λέει η Αβάνα


Πολλά ερωτήματα αναφορικά με τη σκοπιμότητά του και ανησυχία ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόφαση για νέα γύρο απάνθρωπων κυρώσεων σε βάρος του «νησιού της Επανάστασης» προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, περί «βάσης κατασκοπείας της Κίνας στην Κούβα».

Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται «δυο ανώνυμες πηγές» της στην αμερικανική κυβέρνηση, υποστηρίζει πως υπάρχει «μυστική συμφωνία» Κούβας-Κίνας που προβλέπει να δημιουργηθεί «σταθμός ηλεκτρονικής υποκλοπής επικοινωνιών» στο νησί, περίπου 200 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντας, όπου βρίσκονται σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η οικονομική εφημερίδα πρόσθεσε πως η Κίνα, με την οποία βρίσκονται σε ολοένα πιο σκληρό ανταγωνισμό οι ΗΠΑ, θα διαθέσει «δισεκατομμύρια δολάρια» στην Κούβα για να οικοδομηθεί αυτή η βάση.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN έκανε επίσης λόγο περί τέτοιας συμφωνίας, επικαλούμενο «πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες πληροφοριών» των ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ πληροφορήθηκαν την ύπαρξη του σχεδίου αυτού τις τελευταίες εβδομάδες», σύμφωνα με το δίκτυο, όμως «δεν είναι σαφές αν η Κίνα άρχισε ήδη να κατασκευάζει τη βάση υποκλοπών».

Άμεση αντίδραση της Κούβας

Το δημοσίευμα προκάλεσε την άμεση αντίδραση της διπλωματίας της Κούβας, η οποία το χαρακτήρισε «ψευδές και ανυπόστατο».

«Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε (...) την εντελώς ψευδή και ανυπόστατη πληροφορία σύμφωνα με την οποία υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Κούβα και στην Κίνα στρατιωτικής φύσης για την εγκατάσταση υποτιθέμενης βάσης κατασκοπείας», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κάρλος Φερνάντες ντε Κόσιο σε δημοσιογράφους στην Αβάνα.

Η Κούβα «απορρίπτει κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία» στη Λατινική Αμερική, «συμπεριλαμβανομένων των πολυάριθμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και στρατευμάτων», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως «συκοφαντίες αυτού του είδους κατασκευάζονται συχνά από αξιωματούχους των ΗΠΑ».

Να σημειωθεί πάντως πως και ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το δημοσίευμα της WSJ είναι ανακριβές.

«Είδα το δημοσίευμα. Δεν είναι ακριβές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι, στο δίκτυο MSNBC.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνησή μας ανησυχεί από την πρώτη ημέρα για τις δραστηριότητες της Κίνας για να αυξήσει την επιρροή της σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στο ημισφαίριό μας», ανέφερε ο Τζ. Κέρμπι.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν είναι ακριβές αυτό. Δεν έχουμε ενημερωθεί για καμιά εγκατάσταση της Κίνας και της Κούβας, για κανενός τύπου βάση κατασκοπείας», τόνισε εξάλλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί «μόνιμα» τις σχέσεις του Πεκίνου και της Αβάνας.

Μολαταύτα ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ και ο Ρεπουμπλικάνος συνάδελφός του Μάρκο Ρούμπιο, οι επικεφαλής της επιτροπής που είναι αρμόδια για ζητήματα που άπτονται των υπηρεσιών πληροφοριών στη Γερουσία, ανέφεραν πως είναι «βαθιά ανήσυχοι» για τις πληροφορίες που δημοσίευσε η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ και υποστήριξαν ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να αντιδράσουν στις συνεχιζόμενες θρασείες επιθέσεις της Κίνας εναντίον της εθνικής μας ασφάλειας».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου