09/06/1781
Γεννιέται ο Βρετανός μηχανικός και εφευρέτης Τζορτζ Στέφενσον, ο οποίος κατασκεύασε την πρώτη ατμομηχανή.
09/06/1870
Πέθανε ο Άγγλος μυθιστοριογράφος, Κάρολος Ντίκενς.
09/06/1898
Υπογράφεται συμφωνία, με την οποία η Κίνα παραχωρεί το Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία για 99 χρόνια. Η συμφωνία έληξε το 1997 και από την 1η του Γενάρη 1998 το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην Κίνα.
09/06/1916
Έπειτα από σχετικό τελεσίγραφο που επέδωσαν οι «Σύμμαχοι» (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) υπό την σκιά του πολεμικού στόλου που είχε καταπλεύσει στο Φάληρο, με το οποίο απαιτούνταν η παραίτηση της τότε κυβέρνησης και της ουδετερότητας της Ελλάδας στον πρώτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η κυβέρνηση Σκουλούδη παραιτείται για να τη διαδεχθεί η κυβέρνηση Ζαΐμη.
09/06/1923
Στην Βουλγαρία εκδηλώνεται πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Σταμπολίνσκι, η οποία ανατρέπεται και ο ίδιος δολοφονείται. Εγκαθιδρύεται δικτατορία υπό τον Αλεξάντερ Τσανγκόφ, η οποία εξαπέλυσε άγριο κυνηγητό κατά των κομμουνιστών. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας τέθηκε εκτός νόμου το 1925.
09/06/1926
Η δικτατορική κυβέρνηση Πάγκαλου απονέμει το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος στον φασίστα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι.
Όμοιος …ομοίω… (Όταν ο Πάγκαλος παρασημοφορούσε τον Μουσολίνι)
09/06/1929
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις προς τιμή της Διεθνούς Εβδομάδας του Παιδιού (1-8 Ιούνη).
Με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ στην Αθήνα οργανώνεται συγκέντρωση εργαζόμενων παιδιών και μαθητών. Στη συγκέντρωση, μετά τις ομιλίες, ακολούθησε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ κυκλοφόρησε επίσης το πρώτο φύλλο της παιδικής εφημερίδας «Εργατόπουλο».
Γίνονται εκδηλώσεις προς τιμήν της Διεθνούς Εβδομάδας του Παιδιού με την πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ
09/06/1935
Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το κόμμα των Φιλελευθέρων, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτό κόμματα (Προοδευτικό, Αγροτικό, κ.α.) απέχουν, στον απόηχο του αποτυχημένου βενιζελικού πραξικοπήματος του Μαρτίου. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 98.699 ψήφους (9,59%), δηλαδή σχεδόν 40.000 περισσότερες από ότι στις εκλογές της 5/3/1933. Λόγω όμως του εκλογικού συστήματος δεν εκλέγει βουλευτή. Ο κυβερνητικός συνασπισμός με κορμό το Λαϊκό Κόμμα κερδίζει το 65,04% των ψήφων και εκλέγει 287 βουλευτές (από τους 300).
09/06/1943
8-9 Ιουνίου 1943, 150 Ελασίτες και 80-100 εφεδροελασίτες με ελλιπή οπλισμό, καθήλωσαν στην διήμερη μάχη της Πόρτας 4.500 Ιταλούς με πυροβολικό, αεροπορία, ιππικό και πεζικό, άριστα εξοπλισμένο στα στενά της Πόρτας.
Η μάχη της Πόρτας (Πύλης Τρικάλων)
09/06/1948
Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Ραψάνη Ολύμπου.
09/06/1974
Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τους στρατιώτες, τους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, καλώντας τους να συμβάλλουν στην ανατροπή της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας.
09/06/1983
Η Μάργκαρετ Θάτσερ, επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών, κερδίζει τις Βρετανικές εκλογές με ποσοστό 43,9% και ξανασχηματίζει κυβέρνηση.
09/06/1991
Οι επιστήμονες καταγράφουν την ισχυρότερη ηλιακή έκρηξη μέσα στον 20ό αιώνα.
09/06/1999
Με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή (Κίνα), το Κοσσυφοπέδιο μετατρέπεται σε διεθνές προτεκτοράτο και τίθεται υπό την «προσωρινή διοίκηση της διεθνούς κοινότητας».
09/06/2012
Πέθανε η Ζωρζ Σαρή, Ελληνίδα ηθοποιός και από τους σπουδαιότερους συγγραφείς παιδικών βιβλίων στη χώρα μας. (Γεν. 23/5/1925)
9 Ιουνίου 1933, εποχή των πρώτων μέτρων των ναζί (και) κατά των Ρομά, ο Γερμανός πυγμάχος Αδόλφος Βιτ, εκπρόσωπος της "άριας φυλής", αγαπημένος των ναζί, διεκδικεί τον Light Heavyweight τίτλο της χώρας απέναντι σε έναν Ρομά, τον Γιόχαν "Ρουκέλι" Τρόλμαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ναζιστική κυβέρνηση πίστευε ότι μέσω των σπορ, ειδικά σπορ όπως η πυγμαχία, η "άρια φυλή" θα έδειχνε την "ανωτερότητα" της επί των υπολοίπων. Ο αντίπαλος του Βιτ, ο Ρομά Γιόχαν "Ρουκέλι" Τρόλμαν, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο πυγμαχικό κοινό της χώρας για το ιδιαίτερο και "χορευτικό" στυλ του.
Ο Τρόλμαν είχε γεννηθεί το 1907 κοντά στο Αννόβερο. Ξεκίνησε πυγμαχία στην ηλικία των 8 και ήδη πριν από τα 20 του χρόνια,στα τέλη της δεκαετίας του ‘20,ήταν ένας δημοφιλής Γερμανός μποξέρ. Όμως, παρά την επιτυχία του ,το 1928 του αρνήθηκαν μια θέση στην εθνική ομάδα της Γερμανίας για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ. Απτόητος, μετακόμισε στο Βερολίνο όπου έγινε επαγγελματίας.
Με την άνοδο των ναζί, όμως, τα δεξιά μέσα ενημέρωσης τον στοχοποιούσαν όλο και περισσότερο ως "γύφτο στο ρινγκ". Ο Ρουκέλι όχι μόνο δεν έκανε πίσω αλλά αγωνιζόταν έχοντας ραμμένη στο σορτσάκι του με μικροσκοπικά γράμματα τη λέξη "Τσιγγάνος", κόντρα στην ναζιστική και ρατσιστική προπαγάνδα, που προέβαλε τους Ρομά ως "κατώτερους φυλετικά", "ακοινώνητους" κ.α.
Η αναμέτρηση του Ρουκέλι με τον εκλεκτό των ναζί Βιτ τον Ιούνη του 1933 για τον τίτλο του γερμανικού πρωταθλήματος ελαφριών βαρέων βαρών, ήταν αναμέτρηση δύο κόσμων. Στον αγώνα, η ανωτερότητα του Τρόλμαν είναι εμφανής σε όλους τους γύρους. Στο τέλος όμως οι διαιτητές δείχνουν ισοπαλία!
O κόσμος εξαγριώνεται, η ομάδα του Τρόλμαν ανεβάινει στο ρινγκ,αρπάζουν τις κάρτες με τους πόντους και τις δείχνουν σε όλους. Οι διαιτητές αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω στο ρίνγκ και να αποδώσουν την νίκη στον Τρολμαν. Ο Ρομά πυγμάχος είχε γελοιοποιήσει τους ναζί, μέσα στην Γερμανία.
Μια εβδομάδα μετά,η Γερμανική Ομοσπονδία του αφαιρεί τον τίτλο, με "επιχείρημα" ότι δεν αγωνίζεται.."Γερμανικά" καταγγέλλοντας το "αντιγερμανικό" και "χορευτικό" στυλ του, ζητώντας του να παίξει με "Γερμανικό" τρόπο!
2
ΔιαγραφήΣτον επόμενο αγώνα του, 27 Ιουλίου,με τον Γ.Έντερ, οι ναζί είχαν καταλύσει πια κάθε αρχή στην Γερμανία. Ο Τρόλμαν ήξερε πως δεν είχε ελπίδα ούτε να κερδίσει ούτε να κάνει καριέρα στην χώρα. Και αποφάσισε να γελοιοποιήσει (ξανά) τους ναζί.
Την ημέρα του αγώνα ανέβηκε στο ρινγκ με τα μαλλιά του βαμμένα ξανθά και το πρόσωπο πασπαλισμένο με αλεύρι,σε μια παρωδία των ναζιστικών στερεοτύπων. Το καμπανάκι χτύπησε και έμεινε ακίνητος στη μέση του ρινγκ και δέχθηκε τα χτυπήματα του αντιπάλου αντέχοντας μέχρι τον 5ο γύρο πριν χάσει τις αισθήσεις του.
Ήταν μια γενναία πράξη,ξεχωριστή στην ιστορία του αθλητισμού,που ο ίδιος στο τέλος πλήρωσε ακριβά.
Οι ναζιστικές αρχές τον κυνήγησαν (και αυτον και την οικογένεια του) για δύο ακόμα χρόνια και, μετά, το 1935, του αφαίρεσαν την άδεια. Τον υπέβαλαν σε αναγκαστική στείρωση και λίγα χρόνια αργότερα τον ανάγκασαν να καταταχθεί στον ναζιστικό στρατό και να πολεμήσει. Τραυματίστηκε και το 1941 επέστρεψε στην
Γερμανία.Το 1942 τον συνέλαβε η Γκεστάπο και τον έκλεισε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου αξιωματικοί τον ανάγκασαν να κάνει τον προπονητή σε αγώνες που έστηναν στρατιώτες και αξιωματικοί μεταξύ τους.
Ενω η υγεία του χειροτέρευε,μεταφέρθηκε σε άλλο στρατόπεδο. Εκεί αναγνωρίστηκε απο έναν "Capo" (οι "Capo" ήταν πρώην εγκληματίες φυλακισμένοι που συνεργαζόντουσαν με τους ναζί για προνομιακή μεταχείριση), τον Εμίλ Κορνήλιους. Βλέποντας τον σε άθλια κατάσταση, ο Κορνήλιους θα τον προκαλέσει σε αγώνα. Όμως, ο Τρόλμαν θα κερδίσει και αυτή τη μάχη.
Την επομένη (9 Φλεβάρη 1943), την ώρα που ο Τρόλμαν έκανε καταναγκαστική εργασία, o Κορνήλιους τον δολοφόνησε, χτυπώντας τον με ένα φτυάρι στο κεφάλι. Το πτώμα του ρίχθηκε σε έναν μαζικό τάφο μαζί με άλλα θύματα των ναζί. Ήταν μόλις 36 χρονών.
Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2003 για να τον αναγνωρίσει η Γερμανική Ομοσπονδία ως κάτοχο του τίτλου που του έκλεψαν οι ναζί το 1933.
Η ζωή και η πορεία του Ρομά αθλητή, που ύψωσε το ανάστημα του στην προσπάθεια να μετατραπεί ο αθλητισμός σε βιτρίνα φασιστικών εγκλημάτων, είναι παράδειγμα αγώνα ενάντια στον φασισμό.