Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Ακόμα περισσότεροι να ενισχύσουν το ΚΚΕ για να έχει περισσότερους λόγους να χαμογελάσει ο λαός μας

Κύριε Γραμματέα, πως σχολιάζετε τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023. Το ΚΚΕ είναι ικανοποιημένο και ποια η στόχευση για τις 25 Ιουνίου; Καταφέρατε μια αύξηση περισσότερων των 125.000 ψήφων...

Προφανώς και μας ικανοποιεί η σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ σε ψήφους και ποσοστά και μάλιστα με έντεκα περισσότερες βουλευτικές έδρες.

Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι «πετάμε στα σύννεφα» και προσπερνάμε τον γενικά αρνητικό συσχετισμό που αποτυπώνεται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Νομίζουμε, όμως, ότι το ίδιο αισθάνθηκαν και πολλοί άνθρωποι που μπορεί να μη μας ψήφισαν τελικά, αλλά η άνοδος του ΚΚΕ ήταν το μόνο στοιχείο του εκλογικού αποτελέσματος που τους χαροποίησε. Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε λοιπόν, τώρα να κάνουν το βήμα, να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ για να έχει περισσότερους λόγους να χαμογελάσει ο λαός μας και να είναι ο ίδιος πιο δυνατός απέναντι στην αντιλαϊκή κυβέρνηση, η οποία όπως φαίνεται θα είναι της ΝΔ.

Γιατί ψήφος στο ΚΚΕ και όχι σε κάποιο άλλο μικρότερο κόμμα;

Γιατί τέτοια κόμματα δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στον λαό. Πόσες και πόσες φορές δεν τα είδαμε να «φουσκώνουν» από τη μιντιακή υπερπροβολή, χωρίς να τα έχει συναντήσει ποτέ κανείς στην πραγματική ζωή, να μπαίνουν στη Βουλή, να παίζουν έναν χρήσιμο για το σύστημα ρόλο, για παράδειγμα συμμετέχοντας σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση ή υπερψηφίζοντας μνημόνια κλπ και μετά να εξαφανίζονται με την ίδια ευκολία, τροφοδοτώντας με στελέχη τα βασικά αστικά κόμματα; Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς: Ποτάμι, ΛΑ.Ο.Σ., ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, ΔΗΜΑΡ και πρόσφατα ΜέΡΑ25…

Το ίδιο βλέπουμε να συμβαίνει τώρα και με άλλα κόμματα, όπως της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει βεβαρυμένο παρελθόν συμμετοχής στην εξαπάτηση του λαού το εξάμηνο της «περήφανης διαπραγμάτευσης» του 2015 ως Πρόεδρος της Βουλής, ενώ δεν νομίζουμε ότι κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια να κρύψει το «φλερτ» της με ακροδεξιούς και φασίστες, κάποιοι από τους οποίους είναι και στα ψηφοδέλτιά της.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει ως στόχο την αυτοδυναμία, διαφορετικά όπως είπε θα πάμε σε τρίτες κάλπες. Ποια η άποψή σας;

Κυβέρνηση θα μπορούσαν άνετα να έχουν φτιάξει και μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου τα κόμματα που συμφωνούν στα βασικά, αλλά δεν το έκαναν για να εκβιάσουν τους ψηφοφόρους, να υποκλέψουν έδρες από τα άλλα κόμματα με τον ακόμα πιο άδικο εκλογικό νόμο. Αυτό κάνει τώρα ξανά ο κ. Μητσοτάκης απειλώντας με «εκλογές τον Αύγουστο», την εποχή, δηλαδή, που ο κάθε εργαζόμενος περιμένει για να ξεκουραστεί για λίγες μέρες. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση, άλλωστε και αυτοδυναμία να μην προκύψει κάποιο πρόθυμο «συμπλήρωμα» θα βρεθεί, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έκανε λόγο για αποτυχία της στρατηγικής της απλής αναλογικής. Μάλιστα, πρόσφατα από τη Σίνδο δήλωσε ότι την ώρα που ​ ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε το χέρι της συνεργασίας στα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνεπώς και στο ΚΚΕ, εκείνα κοιτούσαν πως θα κόψουν το χέρι του ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε;

Είναι αποκαλυπτικό αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας. Ουσιαστικά ομολογεί ότι το αναλογικότερο εκλογικό σύστημα το έφερε, για να εκβιάσει άλλα κόμματα να του δώσουν στήριξη ή ανοχή, για να φτιάξει τη «μούφα» δήθεν «προοδευτική» κυβέρνηση που ήθελε.

Εμείς ήμασταν και είμαστε υπέρ της απλής, ανόθευτης αναλογικής, γιατί είναι το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα στο γενικά άδικο πλαίσιο της αστικής δημοκρατίας, αφού είναι το μόνο που εξασφαλίζει ότι η λαϊκή ψήφος θα αποτυπώνεται σωστά στις έδρες που καταλαμβάνει κάθε κόμμα στη Βουλή. Επομένως, αυτό που απέτυχε δεν ήταν η απλή αναλογική -άλλωστε δεν ήταν καν απλή αναλογική αφού διατηρήθηκε το όριο εισόδου 3%- αλλά η στρατηγική εκβιασμού του κ. Τσίπρα. Αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι θέσεις που εκφράζει το ΚΚΕ δεν είναι υλοποιήσιμες, είναι ουτοπικές και πως αρκείστε στον ρόλο ενός κόμματος αντιπολίτευσης. Είναι έτσι;

Δεν είναι υλοποιήσιμες για όσους είναι ταγμένοι να υπηρετούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Στην πραγματικότητα, το μόνο που λείπει σήμερα για να εφαρμοστούν αυτά που προτείνει το ΚΚΕ, είναι να το αποφασίσει η πλειοψηφία του λαού μας και να βγει στο προσκήνιο, μαζί με το ΚΚΕ, που είναι έτοιμο να υπηρετήσει το Πρόγραμμά του από κυβερνητικές θέσεις, για να τα κάνουμε όλα πράξη μαζί με τον λαό πρωταγωνιστή.

Μέχρι να συμβεί αυτό, εμείς θα προσφέρουμε στον λαό μας τη μόνη 100% γνήσια, μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση και στην προκειμένη περίπτωση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να παίξει έναν τέτοιο ρόλο και όχι φυσικά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν ψηφίσει το 70% και το 50% των νόμων της ΝΔ αντίστοιχα, την τετραετία που πέρασε.

Το τελευταίο διάστημα μεγάλη συζήτηση γίνεται για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων και τις προτάσεις για τη φορολογία. Πόσο κοστίζει το δικό σας πρόγραμμα και συμφωνείτε με την πρόταση να κοστολογηθεί;

Αυτή η συζήτηση ανάμεσα στα συστημικά κόμματα δέχθηκε ένα μεγάλο «χαστούκι» με τα περιστατικά των τελευταίων ημερών σε Κω, Νέα Μάκρη και Χαλκιδική, όπου τρεις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας ένα ασθενοφόρο να έρθει να τις βοηθήσει. Βλέπετε, η αγορά οχημάτων και η πρόσληψη προσωπικού «κοστίζει». Αλήθεια, οι ζωές αυτών των γυναικών πόσο κοστολογούνται;

Εμείς δεν κοροϊδεύουμε κανέναν λέγοντας ότι θα έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Το δικό μας Πρόγραμμα κοστίζει τα πάντα σε αυτούς που δεν προσφέρουν τίποτα και κατέχουν σήμερα όλον τον πλούτο της χώρας και δίνει τα πάντα στους εργαζόμενους που τον παράγουν και ζουν στην αβεβαιότητα.

Φυσικά και δεν μπορεί να το κοστολογήσει κανένας οργανισμός του σημερινού συστήματος γιατί, όταν εφαρμοστεί το Πρόγραμμα αυτό, οι κοινωνικές ανάγκες θα έχουν πάψει να λογίζονται ως «κόστος» για την κάλυψη του οποίου θα πρέπει να βρεθούν κάποια «φορολογικά ισοδύναμα», αλλά θα αποτελούν τον ίδιο τον σκοπό για τον οποίο θα κινείται η οικονομία.

Τι προτείνετε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την αύξηση των μισθών;

Εδώ και τώρα πρέπει να υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, των ειδικών φόρων στα καύσιμα, τη θέρμανση, το ρεύμα, με ταυτόχρονη φορολόγηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, με κατάργηση των υπέρογκων εξοπλισμών για τους επιθετικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ. Να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας και να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα όλες οι εγχώριες πηγές παραγωγής.

Να υιοθετηθούν, επίσης, οι προτάσεις μας για κατώτατο μισθό τουλάχιστον στα 850 ευρώ, άμεση επαναφορά των τριετιών και αυτόματη αναπροσαρμογή με βάση τον πληθωρισμό, επαναφορά της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Όλα αυτά κατατέθηκαν στη Βουλή και απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, όχι γιατί δεν είναι υλοποιήσιμα, αλλά γιατί θίγουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου την οποία όλοι τους είναι ταγμένοι να υπηρετούν. Μόνο με πιο δυνατό ΚΚΕ και δυνατό λαϊκό κίνημα μπορούμε να τα επιβάλουμε.

Πρόσφατα βρεθήκατε στη Θεσσαλονίκη για διήμερη επίσκεψη και είχατε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για τα προβλήματα της πόλης. Ποια είναι για εσάς τα σημαντικότερα και ποιες οι προτάσεις σας;

Έχω βρεθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, άλλωστε είμαι και υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης και νομίζω ότι έχω μια πολύ καλή εικόνα της κατάστασης και των προβλημάτων. Η Θεσσαλονίκη είναι μια όμορφη πόλη, που όμως βιώνει τις συνέπειες μιας συνολικά βάρβαρης, αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτή έχει ξεχωριστό αποτύπωμα στην πόλη, που εκφράζεται σε διάφορες πτυχές της ζωής των Θεσσαλονικιών. Τέτοιες είναι: η τεράστια έλλειψη πρασίνου και ποιοτικών χώρων αναψυχής, το μεγάλο συγκοινωνιακό πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στο Μετρό και τον απαρχαιωμένο ΟΑΣΘ, η τραγική κατάσταση με το ΕΣΥ και η έλλειψη παιδιατρικού νοσοκομείου στο μεγαλύτερο μητροπολιτικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, το πρόβλημα της στέγης μέσα στη Θεσσαλονίκη και πολλά άλλα.

Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις έχει πρωτοστατήσει όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε διεκδίκηση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Έχει διαμορφώσει ένα ευρύ και συνεκτικό πλαίσιο διεκδικήσεων. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα κατέθεσε την τετραετία που πέρασε πάνω από 600 Ερωτήσεις για ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και συνολικότερα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτή η δράση είχε, ως ένα βαθμό, τον αντίκτυπό της και στις εκλογές του Μάη, με σημαντικά αυξημένα ποσοστά του ΚΚΕ, με την επανεκλογή δύο βουλευτών του ΚΚΕ, ενός σε κάθε εκλογική περιφέρεια, τους οποίους ο λαός της Θεσσαλονίκης έχει συμφέρον να διατηρήσει και να αυξήσει στις 25 Ιούνη.

Αρκετοί εκτιμούν ότι η αύξηση των ποσοστών του κόμματός σας οφείλεται και στο «άνοιγμα» που έχετε κάνει εσείς προσωπικά στους νέους ανθρώπους, όχι μόνο με τις προτάσεις σας, αλλά κυρίως με τους λόγους και τις εκφράσεις σας. Συμφωνείτε;

Όλα βοηθάνε και σε όλα προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκεί μια καλύτερη «επικοινωνία» για να ψηφίσει κάποιος ΚΚΕ. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά μας -και στη Θεσσαλονίκη- τα έχουμε στις εργατικές-λαϊκές γειτονιές, σε περιοχές που αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες το προηγούμενο διάστημα.

Από εκεί και πέρα, εγώ επικοινωνιολόγους δεν έχω, είμαι απλώς ο εαυτός μου και χρησιμοποιώ τις εκφράσεις που χρησιμοποιούσα πάντα και με βοηθούν να πω αυτό που θέλω. Ίσως και αυτό να έχει εκτιμηθεί από τη νεολαία, γιατί τελευταία βλέπουμε αρκετούς μεσήλικες να προσπαθούν να παραστήσουν τους 16χρονους με όχι και τόσο καλά αποτελέσματα...

 Συνέντευξή στην εφημερίδα «Μακεδονία» και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

1 σχόλιο:

  1. ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ
    Δ. Μαραγκουδάκη: Η πραγματικότητα είναι εκεί και σε περιμένει, θέλει να αλλάξει, άλλαξέ την
    https://www.902.gr/eidisi/politiki/331936/d-maragkoydaki-i-pragmatikotita-einai-ekei-kai-se-perimenei-thelei-na-allaxei

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου