Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν υποδομή «καίριας σημασίας» στην Λβιβ


Ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στην Λβιβ σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες. Υποδομή «καίριας σημασίας» εξάλλου «υπέστη ζημιές», σύμφωνα με «τις πρώτες πληροφορίες», ανέφερε ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Κοζίνσκι, που είχε προειδοποιήσει ότι «εχθρικοί πύραυλοι» κρουζ κατευθύνονταν προς το δυτικό τμήμα της χώρας.

Ο δήμαρχος της πόλης της δυτικής Ουκρανίας Αντρίι Σαντόβι ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και να τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι. 

Επίσης, η αεροπορία της Ρωσίας εξαπέλυσε πυραυλικά και βομβαρδιστικά πλήγματα σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό του στρατού της Ουκρανίας σε περιοχή κοντά στο Ντόνετσκ δήλωσε την Πέμπτη στο RIA Novosti ο Βαντίμ Αστάφιεφ, επικεφαλής του κέντρου Τύπου της ομάδας

.«Η αεροπορία της ομάδας πραγματοποίησε βομβαρδισμούς με πυραύλους και βομβιστικές επιθέσεις στις συσσωρεύσεις ανθρώπινου δυναμικού στην περιοχή του οικισμού Kleshcheevka», είπε.


 Νέες αλληλοκατηγορίες για επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Για ακόμη μια φορά, Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες για σχέδια «προβοκάτσιας» και επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Στη Μόσχα, ο σύμβουλος του επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού «Rosatom», Ρενάτ Καρτσά, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι «λάβαμε σήμερα πληροφορίες που είμαι εξουσιοδοτημένος να αποκαλύψω. Τη νύχτα της 5ης Ιουλίου, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, ο ουκρανικός στρατός θα επιχειρήσει να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια». Οι ουκρανικές δυνάμεις σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν «οπλικά συστήματα ακριβείας, μεγάλου βεληνεκούς» και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέφερε.

Η απειλή δολιοφθοράς στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια από το Κίεβο εκτιμάται ως υψηλή, σημείωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου. «Η κατάσταση είναι αρκετά τεταμένη. Η απειλή δολιοφθοράς από το καθεστώς του Κιέβου είναι πραγματικά μεγάλη. (Υπάρχει ο κίνδυνος για) σαμποτάζ, το οποίο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες» είπε, συμπληρώνοντας ότι οι ουκρανικές αρχές, έχοντας ανατινάξει τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόφκα, απέδειξαν ότι δεν διστάζουν για τίποτα.

Ο ουκρανικός στρατός μίλησε για «προετοιμασία προβοκάτσιας στον χώρο του σταθμού της Ζαπορίζια στο εγγύς μέλλον». Ισχυρίστηκε ότι «αντικείμενα που μοιάζουν με εκρηκτικούς μηχανισμούς τοποθετήθηκαν στην οροφή των αντιδραστήρων 3 και 4» και υποστήριξε ότι σκοπός των Ρώσων δεν είναι να βλάψουν τις γεννήτριες, αλλά «να δώσουν την εντύπωση βομβαρδισμού από την ουκρανική πλευρά».

Οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που βρίσκονται στον πυρηνικό σταθμό,  ανακοίνωσαν ότι στον τελευταίο έλεγχό τους δεν βρήκαν κανένα ίχνος ναρκών ή εκρηκτικών συσκευών σε κανένα σημείο του σταθμού, όπως ισχυρίστηκε το Κίεβο.  

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Ria Novosti», «Nexta»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου