Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Συνέντευξη με τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»


Συζήτηση μετεκλογική αλλά και …προεκλογική με τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στο επίκεντρο οι εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν, οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και σοσιαλδημοκρατία και προφανώς οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτώβρη, η ανάγκη στήριξης των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλους τους δήμους και Περιφέρειες της χώρας.

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις ο Νίκος Σοφιανός σημειώνει πως «το ΚΚΕ πέτυχε αύξηση μέσα σε έναν αρνητικό συσχετισμό. Η εκλογική επιτυχία έχει σχέση με τη σοβαρή προσπάθεια που έκανε το Κόμμα μας όλα αυτά τα χρόνια για να αναπτυχθούν αγώνες. Εισπράξαμε μια συνολικότερη δουλειά που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια από την ''πρώτη φορά αριστερά'' και την επιμονή που είχε το κόμμα μας σε σχέση με τις αστικές κυβερνήσεις και τι σημαίνουν, τη στάση ενός ΚΚ απέναντι σε αυτές, αλλά και απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, την αλήθεια που είπαμε σε όλους τους τόνους που τα προηγούμενα χρόνια ήταν πιο δύσκολο να κατανοηθεί. Τώρα πια γίνεται πιο κατανοητό ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανέβει πάνω από το κεφάλαιο. Ή θα συγκρουστείς με το κεφάλαιο και θα τελειώσεις με το σύστημα της εκμετάλλευσης, αλλιώς δεν μπορείς να διαμορφώσεις μια εξουσία που θα απαντήσει στα σύγχρονα οξυμένα λαϊκά προβλήματα και θα δώσει προοπτικές στο λαό, στη νεολαία». 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα στην σοσιαλδημοκρατία ο Νίκος Σοφιανός ανέφερε πώς «οι διεργασίες αυτές δείχνουν μια κρίση στην διαχείριση από πλευράς της σοσιαλδημοκρατίας, μιας διαφορετικής και πιστευτής σε έναν κόσμο εναλλακτικής διαχείρισης των αδιεξόδων του συστήματος. Δεν υπάρχει τέτοια εναλλακτική διαχείριση. Είναι χαρακτηριστική η προγραμματική σύγκλιση των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, όπως εκφράστηκε στην ψήφιση νομοσχεδίων της τελευταίας. Πρόκειται για διεργασίες που εκφράζουν και συμφέροντα αντικρουόμενων οικονομικών δυνάμεων. Από την άλλη είναι -και θα συνεχίσει να είναι- μόνιμη η προσπάθεια να διαμορφωθούν νέες συνθήκες εγκλωβισμού του κόσμου στη λογική ότι μπορεί να γίνει εφικτή μια άλλη διαχείριση πιο ανθρώπινη στο πλαίσιο του καπιταλισμού στο όνομα της αριστεράς ''που μπορεί να κυβερνάει'' σε αντιπαράθεση με την αριστερά ''που είναι για να διαμαρτύρεται''. Αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη δυνατότητα για να μην εγκλωβιστεί ξανά ένας κόσμος σε νέες αυταπάτες και φυσικά αξιοποιώντας την πείρα από την προσπάθεια που έκανε αυτός ο χώρος να σπείρει αυταπάτες για ένα μοντέλο κυβερνητικής διαχείρισης καλύτερο από αυτό της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγε ο Τσίπρας: εμείς καταφέραμε με λιγότερες εντάσεις να περάσουμε το ασφαλιστικό, συρρικνώσαμε το αντιαμερικανικό αίσθημα του λαού κ.α.». 

Για το Δήμο της Αθήνας και τις προσεχείς δημοτικές εκλογές ο Νίκος Σοφιανός τόνισε πως «στην Αθήνα ενώ φαίνεται ότι υπάρχει ο Μπακογιάννης και ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ψάχνονται για να βρουν υποψήφιο δήμαρχο απέναντί του, οι επικεφαλής αυτών των κομμάτων στο δήμο -Ηλιόπουλος, Γερουλάνος- στήριξαν όλες τις κεντρικές βασικές πολιτικές επιλογές που λειτουργούσαν σε μια κατεύθυνση να διαμορφωθεί μια πόλη που θα εξυπηρετεί με τα έργα και τη χωροθέτηση της το τουριστικό κεφάλαιο, το κεφάλαιο που επενδύει στην εστίαση και τον πολιτισμό. Όλοι στήριξαν αυτό το μοντέλο ανταγωνιστικά κιόλας με τα σχέδια που διαμορφώνονται στην Αττική Ριβιέρα. Αυτό εξυπηρετεί ο μεγάλος περίπατος, να διευκολύνει το τουριστικό προϊόν της πόλης, κι αυτό προχώρησε με τις πλάτες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και καθηγητών του Πολυτεχνείου. Αποτράπηκαν βέβαια και μια σειρά σχεδιασμοί όπως η περίκλειστη Πλάκα, η πεζοδρόμηση της Ερμού μέχρι την Ασωμάτων. Ο Εθνικός Κήπος είναι ένα εργοτάξιο εδώ και 4 χρόνια. Υπάρχει και το μεγάλο project του Βοτανικού, δηλαδή να φτιαχτεί ένα γήπεδο για μια ΑΕ. Σε αυτό κατευθύνονται 260 εκατομμύρια. Θα φτιαχτεί από το δημόσιο και θα αποδοθεί δωρεάν στην ΑΕ. Στο Δήμο της Αθήνας ενεργοποιούνται πάνω από 350 εταιρείες logistics και από αυτές ο δήμος της Αθήνας δεν εισπράττει τίποτα. Παίζονται εκατομμύρια για να διαμορφωθεί ένα μοντέλο πόλης που από κοινού ψήφισαν και δουλεύουν και το οποίο καμιά σχέση δεν έχει με τις λαϊκές ανάγκες. Εμείς ασκήσαμε αντιπολίτευση στην πολιτική αυτή και σε όσους συναίνεσαν ιεραρχώντας ταυτόχρονα μια σειρά ζητήματα που θεωρούμε ότι είναι οι προτεραιότητες της πόλης. Ιεραρχήσαμε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η φορολεηλασία ιδιαίτερα των επαγγελματιών της πόλης γιατί ο δήμος μαζεύει 200 εκ. από αυτόν τον κόσμο. Ιεραρχήσαμε την ανάγκη να δοθεί ανάσα στον δημότη προτάσσοντας την διεύρυνση των κοινωνικών δομών του δήμου που είναι τώρα υποστελεχωμένες και οι οποίες αντικαθίστανται από ΜΚΟ. Ιεραρχήσαμε την ανάγκη να διαμορφωθούν καλύτερες υποδομές στα σχολεία γιατί η Αθήνα έχει τεράστιο πρόβλημα σε αυτό. Ιεραρχήσαμε τις ανάγκες στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, στη φροντίδα των βρεφών και των νηπίων. Σταθερά διεκδικούσαμε ελεύθερους χώρους και είχαμε αντιπρόταση στα διάφορα σχέδια για τη συρρίκνωση τους. Μεγάλο θέμα που σταθερά το αναδεικνύουμε είναι η υπογειοποίηση του ΟΣΕ στην πόλη. Στις δικές μας προτεραιότητες είναι οι καθημερινές ανάγκες των δημοτών». 

Παρουσίαση - επιμέλεια: Κώστας Πασακυριάκος

Ηχοληψία: Σωτήρης Γκέκας

Μουσική: Γιάννης Μπαλλούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου